Ida drivhus – lille vægdrivhus der giver meget plads

Ida drivhus er et vægdrivhus, som fås i flere størrelser. Du udnytter pladsen rigtig godt på få kvadratmeter med et vægdrivhus, og det er derfor ideelt, hvis du har en lille have eller en balkon til rådighed.

Ida drivhus - vægdrivhus fra vitavia
Ida drivhus udnytter pladsen optimalt

Ida drivhuset fås i 6 størrelser mellem 0,9 m2 og 7,8 m2, og du kan derfor vælge lige præcis den størrelse, som passer bedst til din bolig. Det lille vægdrivhus passer til selv de mindste rækkehuse, og de største kan bruges som en lille udestue.

Hvem egner dette drivhus sig til?

Ida drivhus
Plads til høje planter

Vitavia Ida drivhuset fra OPJ egner sig til dig, som vil udnytte pladsen i haven optimalt, eller som har meget begrænset plads i haven eller på altanen.

Det mindste Ida drivhus er 1,32 meter i længden og 0,69 i bredden med et areal på kun 0,9 m2, og det kan du derfor få plads til næsten alle steder.

Et vægdrivhus har nogle helt specielle fordele, som gør det værd at overveje for alle, som skal have et nyt drivhus:

 • Da vægdrivhuset sidder foran væggen er der mindre temperatur-udsvingninger end  ved et fritstående drivhus. Især en stenmur optager varme om dagen og afgiver det om natten, og derved reguleres temperaturen rigtig godt.
 • Har du mulighed for at anbringe det ud foran et kældervindue, kan du yderlige opvarme drivhuset med varme inde fra dit eget hus, og derved holde det frostfrit hele vinteren.
 • Et vægdrivhus udnytter pladsen enormt godt, da der er højt til loftet i hele drivhuset. Det gør det let at indrette med planter samt et bord og stol, hvis du vil sidde i det.
 • De mindste af vægdrivhusene kan stå i selv de mindste haver eller på en balkon, så du kan få et drivhus selvom du har minimal plads.
 • De store vægdrivhuse har god plads, og kan bruges som udestue.

Ida drivhuset fås i de følgende 6 modeller:

 • Ida 900 med et areal på 0,9 m2
 • Ida 1300 med et areal på 1,3 m2
 • Ida 3300 med at areal på 3,3 m2
 • Ida 5200 med et areal på 5,5 m2
 • Ida 6500 med et areal på 6,5 m2
 • Ida 7800 med et areal på 7,8 m2

De mindste Ida modeller har en sidehøjde på 1,52 m og en totalhøjde på 1,84 m, og de største modeller har en sidehøjde på 1,69 m og en totalhøjde på 2,21 m.

Relevant lovgivning i forbindelse med opførelse af drivhuset

Vitavia Ida 900
Ida 900 er det mindste af modellerne

Da Ida drivhusene er under 10 m2, kan de i langt de fleste tilfælde opføres uden anmeldelse til kommunen. Det er kun, hvis du har mange andre småbygninger på din grund, at du skal begynde at tælle kvadratmeter, da det samlede areal af småbygningerne højest må være:

 • Op til 20 m2 for rækkehuse
 • Op til 35 m2 for fritstående huse

Er det samlede areal af alle småbygninger inkl. dit nye drivhus over 20 m2/35 m2, men stadig under 50 m2, skal det anmeldes til kommunen.

Hvis det samlede areal af småbygninger bliver over 50 m2, skal du ansøge om en byggetilladelse fra kommunen.

Da alle Ida drivhusene har en totalhøjde på under 2,5 meter, kan du opføre dem tæt på skel, hvis det bliver nødvendigt.

Tjek med dit forsikringsselskab, hvordan det dækker dit hobbydrivhus. De fleste forsikringsselskaber dækker normalt drivhuset ved storm- og brandskader.

Drivhusets materialer

Ida 1300 med polycarbonat vægdrivhus
Ida 1300 med grønmalede profiler og polycarbonat

De små Ida vægdrivhuse Ida 900 og Ida 1300 kan leveres med enten 3 mm glas eller 4 mm polycarbonat, og du kan vælge anodiserede aluminium-profiler eller grønmalede profiler til begge slags profiler.

Ida 5200, Ida 6700 og Ida 7800 leveres med 3 mm glas i siderne og 6 mm polycarbonat-tag. De fås kun med aluminium-farvede profiler og ikke grønmalede.

Ida 3300 fås kun med  3 mm glas og ikke polycarbonat, men kan til gengæld fås med enten aluminiumprofiler eller grønmalede profiler.

Alu med glasAlu med polycarbonatGrøn med glasGrøn med polycarbonat
Ida 900 Ca. 1.700 kr. Ca. 1.850 kr. Ca. 2.200 kr. Ca. 2.400 kr.
Ida 1300 Ca. 1.750 kr. Ca. 2.200 kr. Ca. 2.550 kr. Ca. 2.900 kr.
Ida 3300 Ca. 2.800 kr. Ca. 4.000 kr.
Ida 5200 Ca. 4.000 kr.
Ida 6500 Ca. 5.250 kr.
Ida 7800Ca. 6.600 kr.

Ida drivhusene leveres fragtfrit, og kan købes her. Alle Ida modellerne har tagrende.

Vinduer og døre i Ida drivhuset

Ida drivhus med tagvindue
Der er 1-2 tagvinduer i Ida drivhusene

Ida 900 og Ida 1300 leveres med en enkelt skydedør og et tagvindue.

Ida 3300 leveres med dobbelt skydedør og et tagvindue.

De store modeller Ida 5200, Ida 6700 og Ida 7200 leveres med to skydedøre, som kan sættes sammen til en dobbelt skydedør eller installeres hver for sig.

Ida 5200 har et tagvindue og de to andre store modeller har 2 tagvinduer.

Det kan være en god idé at supplere med et jalousi-vindue i bunden af drivhuset for at skabe bedre cirkulation, når det er meget varmt om sommeren. De koster koster 400 kr. pr. stk.

Køber du automatiske vinduesåbnere, åbner de automatisk vinduerne i drivhuset, når det bliver for varmt, og det er dermed let at regulere temperaturen i drivhuset og slippe kondensen ud. De automatiske vinduesåbnere koster koster ca. 250 kr. pr. stk.

Tilbehør til drivhuset Ida

Ida hyldesystem til Ida 900 og Ida 1300
Ida hylde system er udviklet specialt til Ida drivhusene

For at udnytte pladsen optimalt har producenten OPJ udviklet et hyldesystem til de mindste Ida drivhuse.

De to hylder kan sættes oven over hinanden i samme side, eller i Ida 1300 er der plads til at sætte en hylde i hver side. Hvert sæt koster ca. 400 kr.

Derudover kan du købe rigtig meget udstyr, som hjælper dig i din daglige drift af drivhuset.

OPJ sælger f.eks. et rigtig godt drivhustermometer, som viser døgnets minimum og maksimum temperatur, så du kan følge med i, om der bliver for koldt om natten. Det koster ca. 130 kr.

Et hygrometer gør det let at måle luftfugtigheden, så du kan se, om der er brug for mere udluftningen i drivhuset. Det koster ca. 60 kr. Er luftfugtigheden for høj, øges risikoen for skimmelsvamp.

Gør-det-selv eller tilkøb montage

Vitavia drivhus samles
Samling af Vitavia drivhus

De små Ida drivhuse tager ikke så lang tid at sætte op, men kan dog alligevel være lidt besværlige at få sat rigtig sammen. På bloggen 9haven.dk fortæller havebloggeren Jesper, at han synes, det lille Ida 900 var svært at sætte op, men fungerer godt. Han valgte det lille Ida 900, da det var det mindste vægdrivhus med polycarbonat, som han kunne finde.

Det kan være svært at samle et drivhus, og det er ofte et problem at få glasset sat rigtig på plads. Du kan bruge trælister til at holde gummilisterne åbne. Der er flere gode råd ved at læse diskussionen på Havenyt.dk, som jeg har linket til i bunden af artiklen.

Vitavia har også en række videoer på Youtube.com, som viser hvordan at nogle af de enkelte dele af drivhuset skal samles. Der er link nederst i artiklen.

Det er en god idé at købe en stålsokkel, som passer til drivhuset, da det gør det lettere at samle drivhuset. Samtidig bliver drivhuset ca. 12 cm højere, og du får derfor lidt ekstra plads i drivhuset. Stålsoklerne til Ida drivhusene koster mellem 400 kr. og 900 kr. alt efter størrelse.

Har du ikke prøvet at samle et drivhus før, og kender du ikke nogen, som kan hjælpe med at samle det, kan det anbefales at tilkøbe montage til dit Vitavia Ida vægdrivhus. Det koster mellem 2.400 kr. og 6.200 kr.  alt efter størrelse og om du bor øst eller vest for Storbælt.

Hvem bør købe et Ida drivhus?

Ida 3300
Der er meget plads i Ida 3300

Et Ida drivhus egner sig til dig, som gerne vil have udnyttet pladsen i dit drivhus optimalt, eller som vil have et ekstra drivhus til forspiring af planter. Bruger du hyldesystemet, som passer til Ida, kan du få plads til at forspire virkelig mange planter, da der kan monteres flere hylder oven på hinanden.

Højden på Ida vægdrivhusene egner sig godt til høje planter såsom tomatplanter, og den gode højde giver også mulighed for at bruge det som en lille udestue, da du godt kan få plads til møbler.

Vægdrivhuse er også bedre til at holde en konstant temperatur, da de udnytter varmen fra husets mur, som udgør den ene af væggene i drivhuset. Derfor er det lettere at holde det varmt hele vinteren.

Det er værd at overveje at købe et vægdrivhus, selvom du egentlig har masser af plads til et fritstående drivhus.

Links

Links til Bygningsreglementet på Energistyrelsens hjemmeside om småbygninger:

 • Småbygninger der skal anmeldes her

Se et Vitavia Jupiter drivhus blive samlet på denne video på Youtube.com

Skriv en kommentar