Indbyggede brændeovne – Priser på en flot indbygget brændeovn

De indbyggede brændeovne – også kaldet “pejseindsatse” – kan være både elegante og praktiske: ikke mindst på kolde vinterdage som supplement til andre former for opvarmning.

Den går i et med væggen, og du kan sidde i ro og mag og kigge på flammerne uden at skulle bekymre dig om røg eller gnister.

Indbyggede brændeovne
Indbyggede brændeovne giver rummet en ekstra dimension.

Den samlede købspris bestemmes i høj grad af design og materiale: krom og rustfrit stål er f.eks. dyrere end andre materialer.

Ønsker du en effektiv forbrænding, er det i øvrigt ikke helt ligegyldigt, hvilken størrelse og type du vælger. Herunder får du eksempler på velassorterede forhandlere, priser og et par gode råd.

Effektiv konvektionsvarme

Du kan montere en moderne indbygget brændeovn i nyt murværk eller bruge den som indsats i et allerede eksisterende åbent ildsted.

Som de fleste andre moderne brændeovne funger den efter det såkaldte konvektionsvarme-princip. I kanaler mellem brændkammeret og den ydre jernkappe, der omgiver det, opvarmes den kolde luft og fordeles herefter jævnt ud i rummet.

Fordelen ved denne type varme er, at ovnens overflade ikke bliver varm på samme måde som ved strålevarme fra en gammeldags ovn.

Dette betyder, at du kan have møbler og andet stående forholdsvis tæt på ovnen uden, at disse tager skade af det. Endelig er det også en mere sikker løsning, hvis du har små børn.

Stort udvalg – manglende prisangivelse

Der er masser af forhandlere, der har specialiseret sig i brændeovne og pejse. På nettet kan du se alle de flotte modeller fra kvalitetsproducenter som Lotus, Morsø, og Nordpreis.

Desværre kan det i visse tilfælde være meget svært at finde frem til konkrete prisangivelser. Så har du kastet din kærlighed på et specielt mærke/design, bliver du ofte nødt til at ringe eller maile for at få de sidste vigtige informationer. Dette gælder f.eks. ved velassorterede forhandlere som Pejsebutikken.dk samt Fyens Pejsecenter.

Krom og rustfrist stål hæver prisen

Udvalget hos Pejsevarme.dk og Braendeovns-shoppen.dk er også stort, og her kan du som forbruger få god viden om det generelle prisniveau.

Som du kan se i nedenstående skema kan der være stor forskel på, hvad du skal af med alt efter valg af materiale, finish og design. Krom og rustfrit stål hæver f.eks. prisen med flere tusinde kroner.

ForhandlerTypeEffekt i kWPris i kr.
Pejsevarme.dkLotus - H5703-8 kW13.495
Pejsevarme.dkNordpreis N-21, antrasit lak2-10 kW13.000
Pejsevarme.dk > krom2-10 kW16.000
Pejsevarme.dkMorsø 5660 / Svanemærket4-8 kW 16.995
Braendeovns-shoppen.dkLotus - H570T - sortOp til 6kW22.985
Braendeovns-shoppen.dk> rustfriOp til 6kW35.995
Braendeovns-shoppen.dkNordpreis N-22 - panoramalåge2-10 kW13.200
Braendeovns-shoppen.dkVarde Front-Line 554-9 kW17.995

Vær opmærksom på, at også brændeovne af og til kommer på tilbud. Vi har således i skrivende stund set en Nordpreis N-21 i krom til blot 13.000 kr. (besparelse = 3.000 kr.) hos Pejsebutikken.

Vælg den rette størrelse

Skal udbyttet af din ovn være optimalt, er det vigtigt, at du vælger den rette størrelse. Den behøver ikke nødvendigvis være specielt stor – især ikke, hvis du bruger den som supplement til andre former for opvarmning.

Faktisk er det langt bedre at fyre mere i en lille model end lidt i en stor model. Det er alt sammen et spørgsmål effektiv forbrændingsteknik.

Fylder du kun lidt brændsel i et stort brændkammer og lader det brænde ved for lav temperatur, forringes forbrændingen.

Der udvikles flere sundhedsskadelige og forurenende partikler, og ofte vil der dannes løbesod i skorstenen, en klæbrig tjæreagtig masse, der i værste tilfælde kan forårsage skorstensbrand.

Hyggeovn eller primær varmekilde?

De mindste brændeovne på markedet yder let omkring 3kW, hvilket i de fleste tilfælde er rigeligt, hvis du har blot har brug en hyggeovn eller en supplerende varmekilde.

Ønsker du en ovn som primær varmekilde kan det være hensigtsmæssigt at gå efter en model med større varmeeffekt. Meget afhænger i øvrigt af størrelsen på rummet, hvori den installeres og af husets isolering.

Under alle omstændigheder vil det være smart at besøge et af landets velassorterede pejsecentre, hvor du kan få syn for sagen og få en ordentlig vejledning.

Morsø indbygget brændeovn model 5660
Morsø indbygget brændeovn model 5660

Kvalitetsmærkninger: DS-, NS- og Svanemærket

Går du op i gennemtestet kvalitet og miljørigtige løsninger, bør du se efter DS-, NS- samt Svanemærket.

Førstnævnte mærke betyder, at modellen er testet og godkendt af Teknologisk Institut. Sidstnævnte – NS- og Svanemærket – er en garanti for, at ovnen udover at sikre et bedre indeklima også er langt mere skånsom over for miljøet end andre typer ovne.

Brug ordentligt brændsel

Uafhængigt af ovntype er det afgørende, at du fyrer op med tørt brændsel.

Halvvådt materiale fra brændestablen udenfor dur altså ikke, idet det blot vil give en masse forurenende røg.

Brændsel, hvori der indgår betydelige rester af lim eller maling, bør du ligeledes undgå, da røgen ved afbrænding også her vil kunne være sundheds- og miljøskadelig. Husk, at træbriketter generelt har et langt lavere fugtindhold end kløvet træ. De bedste kvaliteter er fremstillet af 100 % rent savsmuld.

Gåde råd / pris og kvalitet

De bedste råd, vi kan give dig, er følgende: Overvej grundigt hvilken type ovn, du har brug for. Skal det være en supplerende eller primær varmekilde, eller har du blot brug for en hyggeovn?

Under alle omstændigheder vil det være uhensigtsmæssigt at købe en for stor model.

Fyrer du kun svagt op eller bruger forkert brændsel, kan det give en dårlig forbrænding, hvilket er skidt for både skorstenen og miljøet.

Prismæssigt ligger de fleste indbyggede modeller mellem 10.000 og 20.000 kr.

De bedste (mest effektive og miljøvenlige) kvaliteter bærer DS-, NS- eller Svanemærket. Bemærk at designet og materiale-typen i høj grad er med til at hæve prisen. Krom og rustfrit stål vil altid være dyrest.

3 kommentarer til “Indbyggede brændeovne – Priser på en flot indbygget brændeovn”

 1. Hjælp søgte!
  Vi har netop købt et ældre sommerhus fra 1974. Stuen er 25 kvm oh hele huset 65 kvm. Vi er ved at installere en varmepumpe til primær opvarmning. Der er en muret pejs, som vi gerne vil have en indsats sat i. Vi har små børn, så det skal være en konvekstionsmodel. Har I nogle gode forslag til en model? Så billig som mulig, men gerne svanemærket. Hvad er ulemperne ved de billige modeller som f.eks. silvan sælger?
  På forhånd tak.
  Mvh. Anne..

  Svar
 2. Nogle med erfaringer af disse Lotus pejseindsatse?

  Vi har set os lune på nogle af disse: pejsen.com/webshop/pejseindsatse/lotus/

  Vi overvejer at udskifte vores gamle men har en anelse svært ved at vælge hvilken Lotus indbygget pejseindsats det skal være.

  Har i nogle gode forslag?
  Mvh Peter

  Svar
  • Hej Peter,

   Umiddelbart har jeg kun hørt positive ting omkring Lotus brændeovne, så dem ville jeg ikke være bange for at vælge.

   I forhold til hvilken model I skal vælge, så vil jeg mene, at det udelukkende handler om hvilket design og størrelse I bedst kan lide, samt hvordan I gerne vil have den placeret. Forskellen på de enkelte modeller er ikke særlig stor når det kommer til avancerede features.

   mvh.
   Mikael

   Svar

Skriv en kommentar