Indbyggede højtalere – Få lyden gemt ind i væggen

Indbyggede højtalere

Indbyggede højtalere fra B&O - Her model BeoVox 2

Træt af store, grimme højtalere, der ikke passer til husets indretning, og hvis ledninger konstant er i vejen? Måske skulle du overveje at få indbyggede højtalere i væggen.

Du sparer plads og kan få et temmelig elegant resultat ud af det. Kun fronten af højtaleren vil stikke frem, og maler du den i samme farve som væggen, vil den være så godt som usynlig.

Det eneste, du skal huske, er at være omhyggelig med monteringen, så du ikke skal lave for mange omjusteringer. Herunder giver vi dig et par gode monteringsråd og eksempler på alt lige fra diskret baggrundslyd til hi-fi-udstyr i topklassen.

To typer indbygningshøjtalere

Det eneste, der adskiller indbygningshøjtalere fra andre modeller, er, at de ikke har noget kabinet. Der findes grundlæggende to typer: dem til indbygning i loftet og dem til montering i væggen.

Førstnævnte, der typisk er runde, giver en god baggrundslyd og passer fint til køkken- og alrum – også kaldet sekundære lytterum. Sidstnævnte – typisk firkantede – bruges mest til hi-fi-løsninger, hvor lyden skal være helt i top. Det kan være højtalere til fjernsynet eller til stereoanlægget i stuen.

Du kan snildt have højtalerenheder i flere rum og styre lyden via en trådløs netværksadaptor og en smartphone.Nybyg: mulighed for den mest optimale løsning

Er du ved at bygge nyt, vil det være en virkelig god ide at tænke lyden ind fra starten af. Ofte vil det også være billigere end en efterfølgende montering.

Det samme gælder ved en større renovering af huset: Skal der alligevel trækkes nye kabler og lignende, kan du lige så godt undersøge mulighederne for at få bedre lydinstallationer.

Indbyg højtalere i væg

Det er lettest at indbygge højtalere i væggen fra starten i stedet for at skulle ud i at eftermontere dem. Men det kan dog også lade sig gøre.

Efterfølgende montering – tjek væggenes beskaffenhed

Ved efterfølgende montering skal der skæres et monteringshul. Ikke alle vægge er lige nemme at arbejde med. Det vil således kræve både meget tid og udstyr af lave monteringshuller i en betonvæg.

Ofte vil husvægge bestå af både hårde og let gennemtrængelige dele. Hvis du ikke i forvejen ved, hvor disse er, kan du let finde frem til dem ved at banke dig frem med hånden. Let gennemtrængelige dele vil altid give en mere hul lyd fra sig.

Inden du begynder at skære huller, bør du være helt sikker på, at du ikke ødelægger vigtige dele af væggen hhv. installationer i væggen så som spær og elkabler.

Endvidere er det hensigtsmæssigt at tjekke, om væggens dybe passer til højtalerens dimensioner. Hvad selve udskæringshullets størrelse angår, vil der ved køb af nye indbygningshøjtalere næsten altid følge en skabelon med, som du kan skære efter.

Lufttæt montering – brug evt. backbox

Det vigtigste ved montering af indbygningshøjtalere er, at monteringen er lufttæt. Dette vil sige, at lyden fra højtalerens bagside ikke har mulighed for trænge igennem til forsiden.

Ved massive, tætte vægge er det sjældent et problem. Ved vægge bestående af gipsplader eller ved vægge med ujævne overflader i form af trælister skal du sørge for at isolere og tætne bagsiden af hullet således, at basgengivelsen ikke ødelægges.

Alternativt kan du købe en højtaler med en såkaldt backbox, der lukker for den lyd, der kommer ud fra bagsiden af højtaleren. Blot skal du sikre dig, at du har fri adgang til den bagerste del af monteringshullet, da backboxens flade typisk vil være større end dette.

Indbyggede sorte højtalere

Man kan indbygge højtalere på mange måder. Dette er en meget ren måde, som nok ikke falder i alles smag.

En falsk TV-/højtalervæg

Er du ikke så meget for at skære i væggen, eller har du måske slet ikke mulighed for det, fordi der er tale om en meget hård mur, kan du opsætte en falsk væg. Du bestemmer selv tykkelsen og kan her skjule bagsiden af både dit tv og dine højtalere.

Diskret baggrundslyd

Måske har du drømt om at få mere musik ud i køkkenet eller i badeværelset. I sådanne rum vil indbygningshøjtalere være helt perfekte, da der her er brug for plads til så mange andre genstande så som køkkenudstyr, hylder og skabe.

Til diskret baggrundslyd i bagvæggen kan du sagtens bruge de runde modeller, der er designede til loftsmontering. Dog stikker de typisk lidt dybere end vægmodellerne – dvs. omkring 13-14cm.

Hos Streamtech.dk kan du få en del runde kvalitetsmodeller af mærket Canton og Jamo. Priserne svinger mellem 1.300 og 6.000 kr. alt efter størrelse.

Hi-fi-udstyr og eksklusivt design

Dali Euphonia Phantom - Indbygget højtaler

Dali Euphonia Phantom - Indbygget højtaler

Også Hi-fi-klubben har et stort udvalg: både runde loftsmodeller (fra omkring 800 kr/ stk.) og firkantede modeller til indbygning i væggen. De dominerende mærker er her B&W og Dali. Hvor meget de pågældende produkter vil koste dig afhænger helt af, hvor kræsen du er i forhold til lydkvaliteten.

Dali Ikon Phantom, der fik flotte anmeldelser i det tyske blad Heimkino (2006), kan du p.t. få for 3.499kr/stk.. En endnu bedre udgave – Dali Euphonia Phantom, anmeldt en test i Perfect Vision (2005) – koster omkring 9.999 kr./stk.

Er du også feinschmecker i forhold til selve designet, kunne du måske blive fristet af B&O’s forholdsvis nye modeller BeoVox 1 og 2. Udover at levere flot lyd, har de den særlige egenskab, at du kan dreje fronten manuelt. Du kan altså rette lyden mod en helt specifik lytteposition. Se dem her.


Den bedste løsning

Hvad montering angår, skal du huske, at den skal være lufttæt. Du kan evt. selv isolere bagsiden af højtaleren eller investere i en backbox. Indbygget lyd kan installeres overalt i huset. Og det kan med fordel indtænkes i nybyg.

Diskret baggrundslyd passer fint til køkkenet og badeværelset. Det ofte noget dyrere og mere avancerede hi-fi-udstyr gør sig godt i stuen – f.eks. som del af et fjernsynsanlæg. Som allerede fremhævet vil den bedste løsning være et spørgsmål om dine krav til lydkvalitet og design.

TAGS: B&O BeoVox indbyggede højtalere , Højtalere i loft

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

4 Kommentarer på Indbyggede højtalere – Få lyden gemt ind i væggen

 1. Lars siger:

  Hej Søren

  Er ved at skulle bygge nyt hus og ville gerne høre dit råd har kigget på Troltekt loft med indbygget højtaler !
  Hvad vil du anbefalde at man selv sætter b&w ccm683på Troltekt loft plader eller køber dem færdige monteret fra Troltekt ??

 2. Mikael siger:

  Hej Lars, du kan godt montere dem selv og det vil også være den billigste løsning. Men det kræver at du ved hvad du laver. Har du råd til at få Troltekt til at gøre det eller vil du bare være sikker på at det bliver gjort ordentligt fra start, så tag bare fat i dem.

 3. Dan Lykholt siger:

  Jeg ønsker at lave indbygningshøjtalere i en eksisterende porebeton væg ( bag denne er rockwoll isolering og yderst ydermuren af mursten). Er der i den forbindelse noget omkring isolering jeg skal være opmærksom på, altså, hvis der skæres hul er der så stadig isoleret tilstrækkeligt, og kan det give problemer i forhold til dampspærre (hvis en sådan findes). Mit hus er fra 2006?

 4. Mikael siger:

  Hej Dan,

  Nej det er aldrig en god ide at skære hul i dampspærren. Så du skal finde en løsning hvor det ikke sker. Det kan heller ikke anbefales at fjerne isoleringen.

  Hvis ikke der er plads til højtalerne uden at du bliver nødt til at ødelægge isolering og/eller dampspærre, så vil det være en bedre løsning at bygge et træskelet uden på muren (altså inde i huset). Det er selvfølgelig besværligt og specielt hvis det er en stor væg.