
Måske er det fordi, vi går mindre ud at spise end sydeuropæerne. Måske kan vi bare bedre lide at være indendørs på grund af kulden. Sagen er, at vi skandinaver bruger meget på tid på indretning af vores boliger.
Køkkenet har særlig stor betydning. Der er masser af flotte – og dyre – indretningsmuligheder. Men med lidt kreativitet, omtanke og håndværkersnilde behøver det ikke nødvendigvis koste en bondegård. I denne artikel forsøger vi at give dig lidt inspiration til indretning af et køkken og et par gode ideer.
Hvad har du brug for?
Inden du kaster dig du i et større indretningsprojekt, køber nyt udstyr, begynder på renovering eller lignende, kan det være en god ide med et par indledende spørgsmål:
- Hvilken type er du/ hvilken livsstil har du?
- Bruger du mest dit køkken som arbejdsstation?
- Eller skal det være en form for alrum, hvor du kan opholde dig mange timer i selskab med resten af familien?
- Har du meget køkkenudstyr (forudsætter stor opbevaringskapacitet)?
- Eller er du til minimalistiske løsninger?
- Hvilken arbejdshøjde er bedst for dig? (bordplader i ældre køkkener er ofte alt for lave)
- Og endelig – ikke mindst – hvad kan fysisk lade sige gøre: med andre ord: hvilke dimensioner, har dit nuværende køkken?
Din arbejdstrekant
I et velfungerende køkken skal der ikke være for langt mellem vand, varme og køleskab. Afstanden mellem disse elementer giver det, man kan kalde din arbejdstrekant.
Indretningsarkitekt Louise Boel beskriver ud fra dette parameter en række forskellige muligheder for disponering af køkkenpladsen.
Et ensidigt køkken, hvor varme, vand og køleskab ligger i forlængelse af hinanden op mod en endevæg, er således bedst til smalle køkkener. Et korridorkøkken i form af et arbejdsrum mellem to parallelle bordplader med 1,2m mellem de tre elementer kræver mere plads, men giver ifølge Boel den bedste udnyttelse af arbejdspladsen.
Flotte køleskabe, emhætter m.v.
Et amerikansk køleskab i mat stål-look med is-dispenser kan være en superflot installation. Men den kræver en del plads for ikke at dominere for meget.
Det forholder sig på samme måde ved valg af f.eks. emhætter. En smal udtræks-emhætte vil være passende til en mindre lejlighed. Har du derimod et stort køkken, kunne du overveje at investere i en frit hængende emhætte til montering over en central kogeø.
En central kogeø sikrer stor bevægelsesfrihed og giver et meget åbent køkken. Og er du typen, der elsker at lave mad, kan det være ganske praktisk med en kombination af kogeplader og gasblus – lidt blæret er det også, ikke mindst hvis der er tale om et gasblus af høj kvalitet.
Se også vores artikel Montering og opsætning af køkken (Guide)

Dyrt, men måske en fordel
Hårde hvidevarer er nogle af de absolut dyreste elementer i køkkenindretningen. Så her skal du vurdere, om der eventuelt er andre elementer, der har højere prioritet – som f.eks. bordpladen eller vasken.
Dog er fordelen ved udskiftning af gamle køleskabe, ovne m.v., at du kan vælge en bedre energiklasse end den, du havde tidligere. Herved kan du fremover spare penge på el-regningen og være med til at skåne miljøet.
Vask, vandhane og bordplade
Der findes mange fine bordplader i både træ og sten: jf. vores artikel: Granit bordplade – Find de bedste tilbud online. Hvis du alligevel skifter bordpladen ud eller justerer den til en mere passende højde, kan det også godt betale sig at kigge efter en ny vask og en bedre eller flottere vandhane.
Måske har du brug for en todelt vask. En model, der er større end den gamle. Eller måske en stilfuld udgave udført i porcelæn?
Hvad vandhaner angår, har du et utal af muligheder. Vaskens dimensioner sætter naturligvis visse grænser – f.eks. for, hvor høj vandhanens tud kan være. I vores artikel Køkkenarmatur – 5 gode vandhaner til en attraktiv pris kan se en række forskellige eksempler.
Praktisk er det især med en vandhane, der har svingtud og skubbefunktion. Her kan du betjene apparatet med armen eller håndryggen, således at grisede fingre ikke kommer i kontakt med selve armaturet.

Skabe, greb og borde – køb gerne brugt
Det er noget af en tillidssag at købe brugte elapparater og vandhaner. Hvis apparatet går i stykker efter kort tid og ikke lader sig reparere, har du al bøvlet med at skulle skaffe dig af med det igen og finde nyt udstyr.
Lidt anderledes forholder det sig med køkkenudstyr i form af skabe og borde. Her kan du gøre mange spændende køb via gratis annoncemarkeder og lagersalg.
Som regel er det forholdsvis let at vurdere brugte køkkenskabes kvalitet ved at tjekke lågernes hængsler for slitage. Har skabene vandskader i form af skjolder eller udbulinger, skal du være meget skeptisk. Let slitage gør dog ikke noget, og ved at slibe og male kan du få diverse træflader til at se helt nye og flotte ud igen.
Du kan selvfølgelig også gå efter gamle køkkenlåger og greb med en fin patina, der vil give dit køkken en hel særlig atmosfære. Sådanne vintage-genstande kan fås hos bl.a. Genbyg.dk.
Løbende udskiftning eller hele køkkenløsninger?
Ofte vil du kunne købe hele køkkenløsninger i form af kraftigt nedsatte udstillingsmodeller, hvori der indgår både over- og underskabe samt bordplade og vask. Hvis du ikke vil bruge for mange penge på en gang, kan det dog være hensigtsmæssigt at udskifte køkkenelementer løbende.
Og i denne sammenhæng vurdere, hvilke udskiftninger, der vil være mest gavnlige. Husk i øvrigt, at et pænt køkken gør sig godt, hvis du ønsker at sælge et dit hus.
Få syn for sagen
Ønsker du visuel inspiration, anbefaler vi dig at besøge diverse boligmesser og køkkenforhandlere med udstillingsmodeller. Alternativ kan du blot søge på ordet “køkken” via Google og vælge kategorien “billeder” (eller klik her). På denne måde får du hurtigt mange gode ideer.

Fremtidens køkken er her allerede
Fremtidsforskere betoner, at den traditionelle rum-opdeling af boligen med tiden helt vil ophøre. Dette vil præge køkkenet i retning af større multifunktionalitet.
Køkkenet vil være et sted, hvor du udover at lave mad og spise også går på nettet, ser fjernsyn, slapper af m.v. Sagen er, at sådanne køkkentyper allerede eksisterer i stor stil. Jf. bare et begreb som “samtalekøkken”, der efterhånden har nogle år på bagen.
Graden af multifunktionalitet skal helst hænge sammen med dine personlige behov. Din boligs fysiske dimensioner spiller også en rolle. Her på Husplushave.dk tror vi på en fremtid med flere energi-besparende køkkener og genbrugskøkkener.
Det kan være en god ide at udskifte gamle køleskabe etc. med apparater i en bedre energiklasse. Disse vil dog ofte være den dyreste post i en fornyelse og forbedring af dit køkken.
Så vil du ikke kun være miljøbevidst men også tage hensyn til din privatøkonomi, kan du med fordel købe brugte borde og skabe og selv istandsætte dem. Og i øvrigt satse på en gradvis udskiftning af dine køkkenelementer.
Hej Søren
Er det muligt selv at skifte fedtfilter i sin emhætte?
Jeg er jo kvinde..hehe men har mod på at kaste mig ud i det.
Jeg har en Futurum emhætte og har fundet filtre på reservedele.nu
Hvordan sikrer jeg at det passer? og er det nemt nok at skifte? og i så fald hvordan, hvis det kan beskrives i korte træk. Ved du evt. om garantien forsvinder, hvis man selv giver sig i kast med rep?
PFT!
Hej Sara,
Naturligvis kan du skifte det selv. Det er på ingen måde forbeholdt et specielt køn 🙂
Du skal naturligvis købe den model der passer til din emhætte, så hvis du er i tvivl, så ring til dem der sælger filtre og forklar hvilken model emhætte du har. Så kan de guide dig til de rigtige filtre.
Det bør ikke ændre noget på garantien at skifte et filter. Det ville være lidt det samme som at skifte støvsugerpose på en støvsuger.
mvh
Mikael