Italienske krukker – Keramik og terracotta fra Italien

Italienske krukkerItaliensk terracotta krukker har med god grund ry for at være i verdens topklasse, specielt dem der kommer fra Toscana området. Terracotta er en slags ler, som typisk får en hård brænding, så de kan klare udendørs vejr under 0 grader.

Her fortæller vi dig om fordelene ved at købe terracotta, men du får også en indføring i anden keramik fra Italien, som ofte er noget billigere.

Værd at vide om terracotta

Hvis du gerne vil have dine krukker til at stå udendørs, og du ikke er interesseret i at hive dem ud og ind, hvis vejret er dårligt, så anbefales du at købe de lidt dyrere af slagsen, da du så kan være sikker på, at de har fået den rigtige behandling.

Der er mange efterligninger af terracotta krukker, men de kan sjældent stå distancen ved udendørs brug og slår nemt revner i frostvejr.

Generelt kan du finde terracotta krukker fra 200 kr. og opefter, men det kommer selvfølgelig an på størrelse – jo større de er, jo højere er priserne.

Terracotta krukker kommer i alle former og størrelser både ovale og firkantede. Som du kan se her, så er det muligt at finde en krukke til 155 kr. og på denne hjemmeside, kan du i øvrigt se et bredt udvalg af krukker: http://www.netlux-italia.dk/

Rødleret italiensk krukkeEr du til en enkel stil, så kan du f.eks. få en flot og enkel rødleret model hos green-living.dk, som er 30 centimeter i højden og 30 cm i diameteren. Tænk altid over, hvilke planter du vil have i den, og om krukken er stor nok. Denne krukke koster 449 kr.Du kan også finde ornamenterede udgaver. Hos Gardenshop.dk kan du f.eks. få en aflang firkantet krukke med en krans på siden til 549,95 kr. Den har målene 60 cm lang, 28 cm høj og 30 cm bred.

Sælges terracotta krukker meget billigt, så er der grund til at være på vagt, da det så kan betyde, at de ikke har fået den rigtige forarbejdning og derfor er andenrangs krukker i forhold til originalen.

Du kan dog sagtens bruge dem alligevel, men du risikerer, at de slår revner, hvis det f.eks. er frostvejr. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er en ægte terracotta krukke, så kan du altid forhøre dig hos en forhandler. En ægte krukke skal kunne klare frost, og de sælges som regel med frostgaranti.

Husk at en stor krukke er god for selv en lille plante, fordi det giver planten mulighed for selv at sprede fugten ud til jorden.

Billigere italiensk keramik

Hvis du ved, at du kun skal bruge dine krukker i haven i en begrænset periode om sommeren, så kan du købe italiensk keramik, der dog fås noget billigere, men stadig fås i meget flotte udgaver.

Du kan for eksempel finde italienske krukker i Bilka til under 100 kr. stykket – bemærk dog, at de også er små i størrelsen .

Du kan dog også tage en tur i Silvan, hvor du lige nu kan få krukker fra 120 kr. og opefter, som du kan se her: eshop.silvan.dk

Hvis det er muligt, så vælg en krukke med hul i bunden – det kan mindske risikoen for frostspringninger. Er der ikke hul i bunden, så er der risiko for, at det overskydende vand lettere fryser.

Italiensk terracotta

Blomsterne i krukkerne

Når du har valgt dine krukker, så er du klar til at vælge dine planter eller blomster.

Bemærk at hvis du gerne vil have krukkerne ude hele året, så er det godt at vælge planter, der lever længe – det kan eksempelvis være buske, træer eller stauder, som du ved, kommer igen år efter år og er robuste overfor al slags vejr, både regn, sne, blæst og slud.

Krukke med planteDet er en god idé at beskære rødderne en gang årligt, så risikerer du ikke, at planten skal bruge en større potte, fordi rødderne bliver større.

Du kan dog også vælge blomster, der ser romantiske ud sammen med krukker. Gode krukkeblomster er f.eks. lavendel, lupiner, pæoner, roser og laurbærkirsebær. Bemærk dog, at de fleste blomster kun egner sig til en sæson, så skal de skiftes ud – i modsætning til planterne, der kan klare flere år i træk.

Husk at tage højde for, hvor stor din krukke er, når du køber blomster til den. Store krukker er mere robuste overfor vind og vælter ikke så let.

Skal du til at købe krukker til haven, så vil vi altså anbefale dig at købe terracotta krukker, hvis du vil have dine blomster eller planter ude hele året, så tager de nemlig ikke skade af frost.


De ligger generelt i den dyrere ende, så hvis du kun planlægger at have blomster ude i sommerhalvåret, så kan du nøjes med at købe de billige krukker. Generelt er det godt, at potten har hul i bunden og er stor i størrelsen.

TAGS: Billige italienske krukker , Italienske krukker tilbud

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

3 Kommentarer på Italienske krukker – Keramik og terracotta fra Italien

 1. Claus Aagaard Jakobsen siger:

  Hej. Jeg er på udkig efter den Italienske ler der bla. laves terracotta potter af. Ved du om det forhandles i Danmark. Eller skal det hentes i Italien. ?

 2. Gitte Ivanhoe Aagaard siger:

  Kære Mikael. Jeg mangler et rigtig godt råd. Jeg har fået min lille baghave i et rækkehus belagt med fliser/sten. Jeg orker ikke græs mv. pga sygdom, men vil gerne have et skønt syn med blomster. Jeg vil have en masse krukker (rigtige frostfrie og brændt på den rigtige måde). Jeg skal bruge mange krukker i forskellig størrelse. Jeg mangler inspiration til hvilke krukker, størrelse mv. jeg skal vælge så det ser flot ud på min nye terrasse/baghave. Har du et godt forslag evt. nogle billeder hvorfra jeg kan vælge nogle flotte krukker? Mange venlige hilsener fra Gitte i Værløse 🙂

 3. Mikael siger:

  Hej Gitte,

  Det er et rigtig godt spørgsmål du kommer med. Umiddelbart er der to forslag jeg vil komme med. Det kræver lidt benarbejde og kreativitet fra din egen side, men jeg mener det vil være det hele værd.

  To steder jeg selv henter inspiration er på Pinterest og Googles billedsøgninger.

  Hvis du følger disse to links, så vil du få vist i tusindvis af billeder som du kan bruge til inspiration. Det eneste du selv skal gøre (udover at kigge billederne igennem) er, at finde nogle krukker du synes ligner dem på billederne.

  Klik her til Pinterest

  Klik her til Google

  Håber du finder noget du kan bruge.