Jord til græsplænen – Vælg den rigtige type

Skal du omlægge din græsplæne, reparere diverse huller og ujævnheder i græsplænen eller noget helt tredje? Så er det essentielt, at du vælger den rigtige type jord. Der findes flere forskellige typer jord, som egner sig til græsplænen. Det er vigtigt, at du vælger den rigtige type, hvis du vil opnå gode resultater.

Læs med her, hvor vi kommer forbi alt fra harpet muld og topdressing til et par noter vedr. nybyggeri. Vi guider dig til at få valgt den rigtige type jord, så du kan opnå de bedst mulige resultater!

Jord til nyanlægning af græsplæne

Skal du anlægge en helt ny græsplæne?

Så skal du bruge harpet muld.

Harpet muld er den type jord, som er mest udbredt i de danske haver. Egentlig er harpet muld bare ganske almindelig muldjord, som er blevet frasorteret diverse grene, kviste, sten osv.

Når du køber harpet muld, er der et par ting, du skal være obs på. Du kan vurdere kvaliteten af den harpede jord ved at holde øje med den sold, som jorden er blevet harpet på. Hvis du vil have en fin harpet jord af god kvalitet, skal du købe jord, som har været igennem en lille sold.

Når du har anlagt din græsplæne, er det vigtigt, at du husker og pleje din græsplæne. Ved at vande den regelmæssigt og gøde den korrekt kan du på kort tid stå med en rigtig fin nyanlagt græsplæne.

Jord til reparation af huller og ujævnheder i græsplænen

Hvis du ikke skal anlægge en græsplæne fra ny, men derimod reparere en græsplæne, du allerede har, så skal du bruge en anden type jord.

I det tilfælde skal du bruge topdressing.

Der kan være mange grunde til, at det nødvendigt med reparation af græsplænen. Det kan være, der er kommet huller i din græsplæne, efter at din hund har lavet ballade. Det kan også være, at din græsplæne bare er blevet noget slidt og ujævn med årene. Det er helt normalt, og så er det heldigt, at det ikke er sværere at fikse en ujævn græsplæne.

Topdressing er et organisk gødningsprodukt, som er meget findelt. Det består af sand og kompost og tilfører din græsplæne nye næringsstoffer. Det er derfor, topdressing er så godt egnet, når du skal reparere huller i din græsplæne eller friske en gammel græsplæne op.

Pas på med at bruge råjord til græsplænen

Råjord er den type jord, vi finder, når vi graver ned under det øverste jordlag. Råjord indeholder intet organisk materiale, og derfor egner det sig ikke til at dyrke og gro noget som helst i din have. Du skal heller ikke bruge råjord som jord til græsplænen. Du skal forsøge at undgå råjord til græsplænen, fordi det simpelthen ikke indeholder nok næringsstoffer.

Dog er der andre fordele ved råjord. Råjord er meget mere stabilt at bruge som underlag til fx byggeri end mange andre typer jord. Du finder for det meste råjorden et spadestik nede under græsplænen. Man siger omkring 25-30 cm nede.

Hvis det af en eller anden grund ikke kan undgås, at du skal bruge råjord til din græsplæne, så er det vigtigt, at du tilfører jorden gødning. Ved at tilføre råjorden humus kan du rette op på nogle af de problemer, der ellers er ved råjord, når det kommer til gødning.

Husk at grubbe jorden ved nybyggeri

I forbindelse med nybyggeri kan du med fordel forsøge at forbedre jorden så meget som muligt, inden du går i gang med at bygge. En god og frugtbar jord i haven er ikke en selvfølge, og når du skal bygge nyt, er det noget, du skal være opmærksom på.

Du skal huske at grubbe jorden på din grund, inden I går i gang med at bygge på grunden. Grubning af jorden er en enkel metode til jordforbedring. Ved hjælp af en gruppe bearbejder man jorden i op til 60 centimeters dybde. Det gøres med stål. Du roder rundt i jorden, så den bliver løsnet. Målet med grubning af jorden er, at det skal være nemmere for næringsstoffer og vand at bevæge sig gennem jorden. På den måde er det muligt at skabe en mere sund og næringsholdig jord.

FAQ

Er det vigtigt, at jeg vælger den rigtige type jord til græsplæne?

Ja, det er vigtigt! Hvis du gerne vil opnå de ønskede resultater, hvad enten de så er, så skal du bruge den rigtige slags jord. Der er forskel på jord, og de forskellige typer jord har hver deres fordele og ulemper. Du skal bruge dit kendskab til de forskellige jordtyper til at vælge den type jord, som vil være bedst til at løse din opgave. Kun på den måde kan du få en helt perfekt græsplæne i haven. 

Hvor køber jeg jord til græsplænen?

Du kan købe jord til græsplænen mange forskellige steder. Du kan købe jord på din lokale planteskole. Her vil de helt sikkert have det, som du skal bruge. Hvis du ikke har lyst til at skulle ud og køre, eller du har problemer med at få hentet jorden, så kan du også købe den online. Når du køber jord online, har det den fordel, at du kan få bragt jorden til din dør. 

Kan jeg bruge harpet muld til at udfylde huller i græsplænen?

Ja, det kan du godt, men så er det vigtigt, at du tilfører jorden gødning. Fordelen ved topdressing er, at det indeholder gødning og næringsstoffer, hvilket gør det perfekt til reparation af din græsplæne. Hvis du ikke har topdressing ved hånden, kan du godt bruge harpet muldjord, men husk da at tilføje gødning!

Skriv en kommentar