Højbede er meget populære blandt både haveejere og dem, der har en stor terrasse eller altan. De giver nemlig mulighed for at dyrke både spændende blomster eller en lille køkkenhave på afgrænset plads.
Ligesom du skal overveje, hvilken jord du putter i dine krukker, skal jord til højbede også have nogle særlige egenskaber. Læs med her, hvis du vil blive klogere på, hvad du skal kigge efter og hvor du kan skaffe jord til højbede.
Sådan skal jorden til dit højbed være
Når du skal vælge jord til dit højbed, bør du gå efter en jord, der har god struktur. Den skal ikke være helt fin, men må derimod gerne indeholde nogle smågrene, sten og lignende. Jorden skal også gerne indeholde en del sand. Det giver både en bede struktur og er med til at gøre jorden drænbar. Det skal også helst være en jord, der er en masse næring i, så dine planter har noget at leve af.
En anden faktor, du bør være opmærksom på, er jordens pH-værdi. Som udgangspunkt skal den helst ligge mellem 6,8-7,5. Vær dog opmærksom på, om netop de planter, du gerne vil dyrke i dit højbed, kræver en anden pH-værdi. F.eks. foretrækker tyttebær, blåbær og lyng en sur jord, hvor pH-værdien er omkring 4,5-5.
Skaf jord til dine højbede
Der er flere måder at skaffe jord til højbede, alt efter hvor meget du skal have.
Udnyt jorden fra haven
Når man har etableret sine højbede, kan det være fristende bare at fylde dem med jord fra sin egen have. Den går dog ikke helt. Til gengæld kan du forbedre jorden fra haven, så den godt kan. bruges.
Som nævnt skal jorden jo have den rette struktur. Er jorden i din have meget leret, kan du opnå den rigtige struktur ved at tilsætte vasket sand. Du skal også tilsætte naturgødning eller kompost, så jorden får en høj næringsværdi og en luftig struktur.
Hent jord på genbrugspladsen
På mange genbrugspladser er der mulighed for både at hente muldjord og kompostjord – endda helt gratis. Det er rigtig smart, hvis du skal have store mængder jord til højbede, f.eks. hvis du har en hel række højbede, der skal fyldes op.
Komposten og muldjorden skal blandes i forholdet 50/50, så du har du en god jord til højbede. Kompost på genbrugspladser en nemlig som regel i god kvalitet, fordi genbrugspladserne selv løbende laver analyser af den.
Det er ikke alle genbrugspladser, hvor det er muligt at hente jord, så husk at tjekke om du kan det hos din lokale genbrugsplads, inden du kører afsted. Alternativt kan du også starte din egen kompostproduktion i haven. Er du interesseret i at lære mere om hvordan du selv laver kompost kan du læse det i denne guide.
Køb færdigblandet jord til højbede
En nemmere løsning end selv at stå og blande jorden til dine højbede, er at købe den færdigblandet. Den kan du endda bestille flere steder over nettet og få leveret lige til din dør. På denne måde kan du også være helt sikker på, at jorden har den korrekte pH-værdi, struktur og næringsindhold.
Ønsker du at dyrke økologiske grøntsager, så er det nødvendigt at købe din højbedsmuld over nettet eller hos en planteskole. Du kan f.eks. købe højbedsmuld godkendt til økologisk dyrkning hos Havehandel.dk.
Vedligehold jorden i dine højbede
Når først du har fyldt jord i dine højbede og plantet de planter, der skal vokse i dem, kan du ikke bare lade jorden være som den er. Det er vigtigt at du løbende putter ny kompost eller jordforbedring i jorden hvert år. Planterne suger nemlig næring ud af jorden, når de vokser, så med tiden bliver jorden mere næringsfattig.
Du kan enten vælge at lægge 4-5 cm. kompost ud i bedet én gang om året, eller du kan fordele det over nogle flere måneder, hvor du lægger lidt ud ad gangen.
En smart metode er, at blande 1-2 cm. kompost i inden du sår dine planter og så yderligere 1-2 cm. fra maj til september, hvor planterne vokser. Her har de nemlig ekstra meget brug for næringen. Samtidig holder du også ukrudtet nede med denne metode, fordi komposten kommer til at ligge oven på det.
Du behøver ikke udskifte jorden i dine højbede, så længe du bare sørger for at tilføre ny gødning hvert år. Det er dog en god idé at holde øje med, om jordniveauet synker. Det kan ske, fordi det organiske materiale i jorden bliver nedbrudt. Er niveauet sunket efter et par år, bør du tilføje noget mere muldjord.
Det gør du med overskydende jord
Når du hvert år tilføjer ny gødning til jorden, kan niveauet stige og blive for højt. Vækstlaget skal nemlig helst have en tykkelse på 30 cm. eller mere. Har du bare en lille mængde overskudsjord, kan du godt placere den andre steder i din have, f.eks. i andre bede.
Har du en større mængde jord til overs, eller har du bare ikke nogen steder i haven, du kan gøre af jorden, så kan du også aflevere den på flere genbrugsstationer. Vær dog opmærksom på, at der kræves en rapport over jordens indhold, når det er en stor mænge, du afleverer. Den skal du betale for, og det kan faktisk komme til at koste flere tusinde kroner.
Små mængder jord på en lille trailer, kan du godt aflevere uden en rapport. Spørg dog på din lokale genbrugsplads, så du er helt sikker.
Tjek jorden i dine højbede
Har du allerede jord i dine højbede, men er du i tvivl om jorden har den rette pH-værdi, kan du selv tjekke den. Det eneste du skal bruge, er et analysesæt eller almindeligt lakmuspapir. Det kan købes på planteskoler eller i plantebutikker.
Du udfører prøven ved at tage en lille håndfuld jord fra dit højbed og blande det i en spand med demineraliseret vand. Kalk fra vandhanen kan nemlig påvirke målingen, så vandet skal være demineraliseret. Det kan købes både i byggemarkeder, i Matas og flere steder på nettet.
Lad blandingen af jord og vand trække en halv times tid og dyp så lakmuspapiret ned i blandingen. Papiret skifter farve, som indikerer pH-værdien. Der følger et oversigtskort med lakmuspapiret, så du kan aflæse ca. hvilket pH-værdi jorden har. Det er ikke et helt nøjagtigt tal, men det giver dig en god indikator.