Synes du, at jorden i din have trænger til at blive optimeret? Så kan du med fordel bruge jordforbedring. Men hvordan gør man lige det? Når du bruger jordforbedring, er det vigtigt, at du gør det på den rigtige måde og på de rigtige tidspunkter for at opnå de bedste resultater.
Læs med her, hvor vi guider dig igennem brugen af jordforbedring i haven.
Her skal du bruge jordforbedring
Der kan være mange situationer i forskellige dele af haven, hvor du med fordel kan gøre brug af jordforbedring. Jordforbedring er altså relevant i mange forskellige sammenhænge. Det kan være i forbindelse med reparationen af en ødelagt græsplæne. Det kan også være jorden i din køkkenhave, som du ønsker at gøre mere frugtbar. Igen kan det også være, at det er jorden rundt om dine hække eller buske, du ønsker at optimere.
Generelt skal du bruge jordforbedring, når din jord ikke længere er så frugtbar og god, som du gerne vil have. Når du planter i jorden, suger planterne af jordens næring. Det gør, at jorden over tid vil blive mindre rig på næringsstoffer. Det kan du rette op på ved at jordforbedre.
Du kan undersøge din jord for at finde ud af, om det er nødvendigt med jordforbedring. En god og næringsrig muld skal gerne være mørkebrun. Det gør ikke noget, at der er små dyr og svampe i jorden, da de bare bidrager til at bearbejde jorden. Din jord skal være let og tilpas luftig, og så skal den helst være porøs i konsistensen.
Sådan forbedrer du din jord
Hvordan du skal bruge jordforbedring, og hvad du præcis skal gøre, afhænger af, hvad det er for en jord, der skal forbedres. Hvis det er din græsplæne, der skal friskes op, kan du måske nøjes med et lag topdressing. Det er også en slags jordforbedring. Hvis det er køkkenhaven eller noget helt tredje, der skal jordforbedres, bliver det hurtigt lidt mere kompliceret.
Undersøg din jord
Den perfekte jord består af både sand, ler, humus og silt i det rette størrelsesforhold. Ofte er det nødvendigt med jordforbedring, når der ikke er balance i din jord. Det kan fx være, at din jord er for leret – så kan du forbedre den ved at tilføre vasket sand – og omvendt.
Du kan hurtigt undersøge din jord. Gå ud i haven og mærk på den. Hvis den er meget formbar og ligesom “holder sammen på sig selv”, så tyder det på, at den er meget leret. Så bør du tilføre jorden mere sand. Er den omvendt for luftig og lys i farven, er sandindholdet for højt. Så bør du tilføre jorden humus, ler eller kompost.
Du kan også undersøge din jord ift. pH-værdi og mineraler, hvis du virkelig ønsker at gå i dybden. På den måde kan du igen finde frem til, hvad problemet er, og dermed finder du også løsningen.
Om forbedring af sandjord
Sand tilfører jorden luft, men din jord kan også blive for luftig. Det kan bl.a. betyde, at næringsstoffer for hurtigt vaskes ud af jorden. Du kan forbedre sandjord ved at tilføre jorden humus. Det findes bl.a. i kompost. Tilføj et lag kompost på ca. 10-15 cm på jorden, og vend herefter komposten sammen med jorden. For de bedste resultater skal du gøre dette i slutningen af sommeren.
Har du ikke mulighed for at få kompost, kan du købe organisk jordforbedring i bigbags online. Her får du typisk 3000 liter for 1500-2000 kr. inklusiv levering. Det er i øvrigt hos nogle forhandlere godkendt til økologisk dyrkning. Se evt. havehandel.dk’s udvalg af jordforbedring.
Er din jord for leret?
Hvis din jord er for leret, er der ikke nok luft i jorden, og den har et dårligt dræn. Det kan i værste tilfælde føre til råd. Du kan løse dette problem ved at blande sand eller vasket grus i jorden. Dette lægges i et lag på 10 cm og fræses ned i det øverste lag af jorden. Herefter kan du med fordel toppe op med et lag kompost for at tilføre jorden ekstra næring.
Brug af jordforbedring i køkkenhaven
Når du skal dyrke grøntsager og andet i din køkkenhave, så kræver det en god jord, hvis du gerne vil have et godt udbytte. Her kan du næsten altid optimere din jord ved at bruge jordforbedring.
Jordforbedring som term dækker generelt over alt, der har med forbedring af jord at gøre. Dog kan du også købe jordforbedring som et produkt i sække, på samme måde som du kan købe muld. Jordforbedring er et organisk produkt, som indeholder store mængder næring. Netop derfor er det rigtig godt til brug i køkkenhaven.
Sådan gør du
Fordel jordforbedringen i et lag på 3-5 cm over din køkkenhave. Vend herefter jordforbedringen sammen med jorden under. Det kan du fx gøre med en skovl. Så har du tilført jorden ny næring, og du vil kunne fortsætte med at gro lækre grøntsager og urter i din køkkenhave!
Jordforbedring i drivhuset
Uanset om du har køkkenhave i højbede eller et drivhus, kan det betale sig at bruge jordforbedring, hvis du gerne vil give dine planter de mest gunstige vilkår. Når du bruger jordforbedring i dit drivhus, fungerer det på nogenlunde samme måde som i køkkenhaven. Dog skal du bruge et lidt tykkere lag jordforbedring i drivhuset.
Fordel et lag på 5-8 cm jordbedring i bedene i dit drivhus og vend det sammen med den eksisterende jord. Hvis du jordforbedrer i dit drivhus inden plantning, er det vigtigt, at du væder jorden godt igennem. Når du har brugt jordforbedring og vandet jorden grundigt, er du klar til at dyrke alt fra tomater til rucola i dit drivhus.
Jordforbedring til din hæk, blomster og bede
Hvis du har en hæk, vil du sikkert gerne passe den godt, så den kan vokse sig stor og flot. Når det kommer til gødning af din hæk, er jordforbedring særligt oplagt. Jordforbedring sikrer nemlig din hæk al den næring, som den har brug for. Den har også en effekt på lang sigt, idet den langsomt tilfører jorden og dermed også hækken næring.
På samme måde er det oplagt at bruge jordforbedring i dine bede. Igen fordeles jordforbedringen i et lag på 3-5 cm og vendes i jorden. Når du har gjort det, er du klar til at gå den nye sæson i møde!
Vælg den rette type jordforbedring
Den findes forskellige typer jordforbedring. Du kan få jordforbedring, som er lavet af enten naturgødning, kompost eller begge dele. Hvis du skal ud og købe jordforbedring, kan du med fordel rådgive dig med personalet det sted, hvor du køber jordforbedringen. De vil kunne vejlede dig ift. hvilken type jordforbedring, som vil være bedst egnet til din have.
Det kan også være, at du er i stand til at producere din egen jordforbedring i form af fx kompost. Det er en af de smukke ting ved naturen og ved at dyrke ting i sin egen have – det hele går i ring.
Du kan bruge jeres organiske madrester i familien og dit haveaffald til at lave kompost. Over tid nedbrydes komposten, og du kan bruge den til jordforbedring.