Kædesav – Bedste Stihl, Husqvarna og Partner motorsav

Nogle gange er det for besværligt at foretage beskæring og træfældning ved almindelig håndkraft. Her kan en kædesav være en kærkommen, meget effektiv hjælp.

Kædesav
Kædesav model MS170 fra Stihl. Har både katalysator, antivibrationssystem og kædebremse.

I denne artikel kan du læse om tre benzindrevne modeller fra de kendte producenter Stihl, Husqvarna og Partner. Vi har valgt at fremhæve de modeller, der passer til almindeligt fritidsarbejde.

Herudover giver vi et par råd vedrørende sikkerhed ved brug af en motorsav og kommer ind på gode alternativer til motoriseret udstyr.

Katalysator, antivibrationssystem og kædebremse

Visser kædesave er udstyret med en katalysator, der reducerer det skadelige udslip af kulilte. Du undgår dermed irritationer i øjne og slimhinder og er samtidig med til at skåne miljøet.

Andre fordelagtige funktioner er antivibrationssystem og kædebremse. Førstnævnte formindsker vibrationerne fra apparatet, så det er mere bekvemt at arbejde med.

Sidstnævnte er en helt essentiel sikkerhedsfunktion, der normalt aktiveres via den forreste håndbeskytter hhv. ved kraftige kast med saven.

Stihl – reduktion af kulilte-udslip med op til 80 %

Firmaet Stihl udviklede og fremstillede sin første motorsav allerede i 1926. Ifølge firmaet selv er det dermed den ældste motorsavsproducent i verden.

Firmaet laver både specialsave og save beregnet til jord- og skovbrug. En forholdsvis kompakt model, der egner sig godt fritidsarbejde, er MS-170-D-modellen. Den klarer de fleste have-opgaver som f.eks. brændesavning, udtynding, beskæring og afgrening.

Og så har den alle de ovenfor nævnte funktioner: katalysator, antivibrationssystem og kædebremse. Katalysatoren er særdeles effektiv, idet den kan reducere kulilte-udslippet med op til 80 %.

Husqvarna – smart Air injektion-system

Husqvarna er ligeledes en pålidelig motorsavsproducent. En af firmaets hobbymodeller går under navnet Husqvarna 236. Den kan nogenlunde det samme som modellen fra Stihl og har nogenlunde de samme funktioner.

Husqvarna 236 kædesav
Husqvarna 236 kædesav med Air injektion-system

Noget tyder på, at den er lidt mindre effektiv i forhold til reduktion af kulilte-udslip.

Til gengæld har den et smart Air injektion-system, der holder størstedelen af savstøvet væk fra luftfilteret. Dette sikrer en vedvarende høj effekt.

Modeller fra Partner: P351 XT & P740

P351 XT er en af Partners mindste modeller. Hvad motorkraft angår, ligner den Stihls og Husqvarnas modeller.

Vil du have mere power og lavt udslip af kulilte, skal du dog vælge den tungere P740-model, der er udstyret med det såkaldte EcoBoost-system.

Partner P740 kædesav
Partner P740 kædesav med EcoBoost-system

Udover at være mere miljøvenligt skulle systemet ifølge producenten reducere det samlede brændstofforbrug.

Det generelle prisniveau: 1.400 – 1.700 kr.

Her kan du se en lille oversigt, hvor de omtalte modeller er sammenlignet i forhold til kW, hestekræfter, vægt og pris.

Vil du have en god allround-sav, skal du af med 1.400 – 1.700 kr. Partner-modellen P740 har mest motorkraft.

Til gengæld er den også den tungeste (og dyreste) af modellerne. Stihl er den letteste i feltet. Husqvarna koster det samme som Stihl og har lidt flere hestekræfter.

MærkekW/hkVægt i kg.Pris*
Stihl MS-170-D1,2/ 1,6 4,21.595 kr. (Lytek.dk)
Husqvarna 2361,3/ 1,8?1.595 kr. (VS-Skovoghave.dk)
Partner P351 XT1,1 / 1,54,71.475 kr. (Tretti.dk)
Partner P740 1,5/ 2,05,51.690 kr. (Tretti.dk)

* priserne kan have ændret sig

Brug motoriseret værktøj med omtanke

Tusindvis af gør-det-selv-folk kommer til skade hvert eneste år. Du kan undgå en del ulykker, hvis du bruger dit værktøj med omtanke.

Sørg f.eks. altid for at have fast grund under fødderne, når du bruger din motorsav. Du har brug for begge hænder til at holde den.

Vi vil klart fraråde dig at arbejde med den stående på en stige. Kommer saven ud af kontrol kan den være en farlig sag.

Husk sikkerhedsbriller og høreværn

Når du saver, vil der ofte ryge en masse små partikler og splinter op i luften. Så også sikkerhedsudstyr i form af sikkerhedsbriller er en god ide.

Du kan få en billig model for omkring 25 kr. Skal den være mere komfortabel og have beskyttelse mod UV-stråler, kommer den hurtigt over 100 kr. i salgspris.

Endelig vil det være fornuftigt at bruge høreværn, når du arbejder med motoriseret værktøj. Ligesom sikkerhedsbriller kan høreværn fås i de fleste byggemarkeder.

For bøjlemodeller starter priserne ved omkring 40 kr. Det vil altid være en fordel at vælge en justerbar model.

Gode alternativer til motoriseret værktøj

Faktisk har de færreste husstande brug for en motorsav. Du skal have temmelig mange vildtvoksende, gamle træer i baghaven eller et mindre landsted med dertil skov, før det for alvor giver mening.

For almindelige hus- og haveejere vil der være masser af gode – og mere sikre – alternativer til motoriseret udstyr. F.eks. producerer Fiskars fremragende grensakse og små håndsave, der kan betjenes med en hånd.

Sidstnævnte findes i en praktisk version, hvor savningen udelukkende foregår ved, at du trækker bladet ned mod dig selv. Til klipning af hækken anbefaler vi, at du bruger en hæksaks, der også findes i motoriserede udgaver.

Hvilket motorsavsmærke er bedst til prisen?

Stihl, Husqvarna og Partner producerer alle gode allround-maskiner i prislejet 1.400 -1.700 kr. Umiddelbart synes Stihl-modellen (MS-170-D) at være det bedste køb: Den er forholdsvis let og har det mindste udslip af kulilte.

Husqvarna-modellen (236), der koster nøjagtig det samme, har dog mange af de samme kvaliteter og lidt flere hestekræfter. Svagest står modellerne fra Partner.

Vil du her have en model med lavt kulilte-udslip hhv. lavere brændstofforbrug (model P740), stiger både prisen og vægten.

Skriv en kommentar