Kaffemaskine med termokande – Bedst til at holde kaffen varm

Tynd eller bitter kaffe dur bare ikke. Og kold kaffe er nok noget af det værste, der findes. Er du træt af dårlig kaffebrygning, skulle du måske anskaffe dig en kaffemaskine med termokande, altså hvor kaffen brygges direkte ned i en termokande. Det er i hvert fald en af de bedste løsninger, hvis du ønsker at holde kaffen varm.

Ideen bag en kaffemaskine med termokande
Hvis du elsker kaffe, så er ideen bag en kaffemaskine med termokande slet ikke dårlig.

Herunder kan du lære mere om optimal kaffebrygning og få viden om de forskellige modeller, der er på markedet i øjeblikket.

De to grundmodeller

Den mest udbredte kaffemaskine er en model med dertilhørende glaskande. Kaffen holdes her varm via af den varmeplade, glaskanden står på.

Desværre har mange modeller med glaskande ofte en varmplade, der er ikke effektiv nok. Test viser, at dette også gælder for modeller fra meget kendte producenter.

En ulempe er desuden, at kaffen falder i temperatur, hvis du efterfølgende hælder den op i en termokande. Ikke mindst, hvis du ikke i forvejen har sørget for at varme termokanden op ved hjælp af kogt vand.

Kaffemaskine med termokande
Kaffemaskine med termokande – Melitta Enjoy Therm

Er termoenheden en del af maskinen, undgår du dette besvær og kan stille den varme kaffe direkte på bordet.

Kaffemaskiner til rimelige priser

De billigste termokande-modeller ligger prismæssigt mellem 250 og 400 kr. Det kunne f.eks. være modellen Melitta Enjoy Therm.

Hos Redcoon.dk kan du p.t. få den i et sort-rødt design til 260 kr. Dette er dog uden fragttillæg.

Et niveau højere – kander i børstet stål

Ønsker du en mere solid kande i børstet, stål stiger prisen. Phillips HD7546/20 er en god allround-model med auto-sluk og drypstopfunktion.

Den kan fås hos Skousen til 459 kr.

Lækket design: modeller i luksusklassen

Det vigtigste ved en kaffemaskine er, at den brygger ved den rette temperatur, og at brygningstiden hverken er for kort eller for lang (jf. nedenstående afsnit).

En maskine til 500 kr. kan her være nøjagtig lige så god som en til 1.500 kr. Man kan dog godt se, at der er kræset for detaljerne ved mange af de lidt dyrere maskiner.

Moccamaster med termokande - KBT741
Moccamaster med termokande i rustfrit stål

Dette gælder f.eks. for Bosch kaffemaskinen TKA8653, som du kan få for ca. 1.000 kr. hos Whiteway. Modellen er udstyret med timer-funktion.

Moccamaster laver ligeledes en flot model med en termokande i børstet stål (Model KB 741). Denne koster 1.399 kr. hos Elgiganten. Lidt pebret, men det er bestemt en af de mest elegante modeller, vi har set.

Optimal brygningstid: mellem 4 og 6 min.

Hvad enten der er tale om en termokande- eller glaskandemodel, bør den tid, det tager at brygge kaffen, ikke være for lang. Højst 6 min.

Er brygningen langsommere end dette, er der risiko for, at kaffen bliver bitter i smagen.

En meget hurtig kaffebrygning er dog heller ikke smart, da drikken her vil blive for tynd. Det bedste er en brygning, der varer mellem 4 og 6 min.

Bedste brygningstemperatur: 92 – 96 grader

Et andet forhold, du skal være opmærksom på, er selve brygningstemperaturen. Høj varme er en forudsætning for at kunne trække tilstrækkelig med aroma ud af kaffebønnerne.

Brygningstemperaturen skal dog helst ligge mellem 94 og 96 grader. Igen er det et spørgsmål om at opnå et slutresultat, der hverken er for tyndt eller for bittert.

Kaffemaskiner med auto-sluk

Auto-sluk kan være ganske praktisk. Du sparer ikke kun på strømmen men får også et mere sikkert apparat. På mange arbejdsplader er det faktisk et krav, at maskinen er udstyret med auto-sluk.

Ved modeller med termokande, der ikke er udstyret med varmeplade, er det set i forhold til sikkerheden mindre vigtigt med auto-sluk. Men energibesparelsen er selvfølgelig stadig et væsentligt argument for at vælge en maskine med denne ekstra funktion.

Nybrygget og varm kaffe
Nybrygget og varm kaffe er bare bedre

Timerfunktion – stå op til friskbrygget kaffe

En anden ekstra funktion, der muligvis kunne have din interesse, er en timer-funktion. Du kan hælde vand og malede kaffebønner på maskinen om aftenen, inden du går i seng.

Du indstiller den herefter således, at den starter brygning på det tidspunkt, hvor du regner med at stå op. Smart og bekvemt.

Et par ord om kaffebønner og afkalkning

Kaffebrygning kan være en sand videnskab. Man behøver dog ikke have en barista-uddannelse for at lave en god kop mokka. Sørg for at opbevare din kaffe i en tætsluttende beholder, så den holder sig så frisk som mulig.

Eller mal selv dine bønner, hvilket ofte giver et rigtig godt resultat. Husk også at maskinen skal afkalkes en gang imellem. En tilkalket maskine vil forlænge kaffebrygningen betydeligt og dermed forringe kaffesmagen.

Den mest bekvemme løsning

Udvalget af glaskande-modeller er størst. Men termokande-løsningen er mange måder ganske bekvem: Du kan sætte kaffen på bordet med det samme. Udgangstemperaturen falder kun langsomt, og du slipper for hele tiden at skulle sætte kanden tilbage på varmepladen.

Som ved glaskande-modellerne svinger priser fra omkring 250 kr. til et par tusinde kroner. Du kan få forskellige smarte funktioner.

I forhold til selve kaffesmagen, er det vigtigste dog, at brygningen foregår ved den rette temperatur og hverken er for langsom eller for hurtig.

Skriv en kommentar