Køb træer – Store og små træer til haven

Det er svært at forestille sig en have uden træer. De pynter, giver skygge og fungerer som hegn. De er gode at klatre i og skønne at sidde under en varm sommerdag. Har du kun få træer, så læs videre og køb træer der er lige til at plante.

Er der tale om frugt- og bærgivende vækster, vil der være gode muligheder for både at få fyldt forrådskammeret og i øvrigt tiltrække en masse spændende fugle.

Køb træer på planteskoler
Køb træer på planteskoler

Planteskolerne har et meget stort udvalg af træsorter i forskellige størrelser. Her giver vi dig et par råd og lidt inspiration.

Hvilken størrelse?

Store planteskoletræer kan være helt op til 40 år gamle. Desto ældre desto dyrere. Ofte er stamme-omkredsen angivet i stedet for den præcise alder.

Udplantningsvækster under 30cm sælges typisk for mellem 5 og 30kr pr. styk, og der er ofte mængderabat.

Hvilken størrelse, du skal vælge, afhænger helt af din have-type, din tålmodighed og af, hvor mange penge du vil bruge. Det kan være sjovt at plante et lille træ for hvert af ens nyfødte børn og se det vokse og blive ældre (ligesom børnene). Kan du ikke vente, kan du sagtens få en fuldvoksen ask, kastanje eller lignende.

Blot skal du huske, at sådanne vækster kræver en del plads og ikke nødvendigvis egner sig til en dansk gennemsnitshave i almindeligt villakvarterer. Til en mindre allé vil det dog være oplagt at købe store træer.

Nemme vs. krævende træer

Vækster så som poppel, birk og bøg er temmelig krævende. De kan vokse sig store og give god skygge. Til gengæld trækker de en del vand fra jorden. Og det kan gå ud over andre vækster i nærheden, der dermed ikke får nok næring.

Du kan have stor fordel af at vælge en væksttype, der passer til det danske klima – som er hårdfør, og som gror godt i almindelig havemuld. Vi har her lavet en lille liste over nemme hhv. krævende træ- og buskvækster. Der er på ingen måder tale om en udtømmende liste.

NemmeKrævende
Frugttræer generelt: pære, æble, blommePoppel, birk, bøg og ahorn
Benved, hjerte-træ og japansk lønBambus og hjortetak-træ (begge har et omfattende rodnet, der let danner nye rodskud. De kan sprede sig så meget, at de kan være meget svære at fjerne igen)
Hvidtjørn, røn og paradisæble
Diverse former for stedsegrønt: cypres, taks m.v. (jf. nedenstående afsnit)

Til både nytte og pynt

Benved, japansk løn m.fl. har flotte høstfarver. Visse løn bliver helt kobber- og ildrøde om efteråret. Flere af væksterne i listen ovenfor tjener mere end ét formål. Frugt- og bærtræer f.eks. er ikke kun smukke.

Det kan være en stor tilfredsstillelse at plukke sine egne æbler, pærer med videre. Bær fra røn og paradisæbler egner sig bedst snaps og gele. Men også fuglene har glæde af disse, og de kan bestemt være med til at skabe mere liv i din have.

Bemærk, at de røde bær fra taks er giftige – altså ikke nødvendigvis den vækst, der egner sig bedst til familier med små børn.

Et par priseksempler

ForhandlerTypeHøjde i cmPris i kr. (ca.)
Sitas.dkBlå cypres175-2001.500
Sitas.dkBlå cypres300-3504.475
Sitas.dkBlå cypres450-5009.200
Plantetorvet.dkParadisæble (Mokum)200-250 425
Plantetorvet.dkParadisæble (Mokum)+ stammeomkreds på 8 -10cm (allé-udgave)699
Planteskoler.dkBjergfyr (Pinus Mugo)15-3024*
Planteskoler.dkBjergfyr (Pinus Mugo)30-4083
Planteskoler.dkBjergfyr (Pinus Mugo)80-100588
Gardenshop.dkJapansk løn - Osakazuki50-60350

* Se efter mængderabat: køber du f.eks. 25 vil stykprisen falde til det under det halve.

Links:

www.plantetorvet.dk

Stedsegrønt – tuja, taks m.v.

Stedsegrønne vækster kommer især til deres ret om vinteren, hvor de er med til at skabe et hyggeligt og farverigt miljø i din have. Og om efteråret behøver du ikke bruge tid på at rive nedfaldne blade sammen.

Fordelen ved typer som tuja og taks er desuden, at de er meget lette at beskære. Perfekte til at dække eventuelle huller i hegnet ind mod naboen.

Du kan placere Tuja langs stier, lade dem vokse sammen og herefter klippe små indgangspartier i dem eller på anden måde forme dem, som du har lyst til. Er du særlig interesseret i figurklipning, vil det selvfølgelig også være oplagt at vælge Buksbom, der har en tættere struktur. Buksbom kan mange steder købes i forklippede kugle- og kegleformer.

Cypresser og de lidt specielle typer

Blå cypres træ
Flot blåt cypress træ

Andre stedsegrønne muligheder kunne være cypresser: cypres columnaris har, som navnet antyder, en søjleagtig vækstretning og kommer dermed stort set kun til at fylde i højden.

Squarossa-arten er bredere og mere busket i sit udseende. Endelig er der mere spektakulære typer så som abernes skræk og atlasceder, hvoraf sidstnævnte har helt lyse, gråblå nåle.

Flotte nålesorter: en lidt overset havevækst

Apropos nåle. Mange haveejere fravælger nåletræer, fordi de ikke ønsker, at deres have skal ligne et juletræsmarked. Du kan dog få mange andre nålevækster end rød- og blågran, der unægtelig har noget juleagtigt over sig.

Dette kunne f.eks. være en dværgbjergfyr, der ikke bliver højere end 1-2m eller norsk hhv. østrigsk skovfyr, der med tiden vil vokse sig store og flotte. Kombiner eventuelt med enebærbuske og du vil få et anlæg med et meget nordisk udseende.

Hvordan planter jeg træet?

Det er ikke svært at plante sit eget træ. Du skal blot sørge for at grave et hul i jorden, der er ca. dobbelt så bredt som rodnettet. Jorden skal være af god kvalitet (muldjord) og løsnes i siderne, så der er luft nok til rødderne.

Ved store træer skal du være særlig omhyggelig det første år. Du skal kunstvande det den første sommer og gøde det året efter, således at næringsbalancen i jorden genoprettes. Herefter skulle træet være i stand til at passe sig selv.

Vælg en sort, der passer til din have

Køb ikke det første det bedste træ, du støder på. Store træer kan være meget flotte, f.eks. i alleer. Men det er ikke sikkert, at de vil gøre sig godt i en almindelig parcelhushave.

Undersøg på forhånd, hvilke næringsbehov træet har, og hvor godt det passer til det danske klima. Overvej om du vil have løvfældende vækster, hvis blade skifter farve alt efter årstid, eller om det vil passe dig bedre med stedsegrønne løsninger.

Og tænk også på, om det kunne være en god ide med et frugt- eller bærtræ. Under alle omstændigheder bør du gøre dig umage, når du planter, så væksten går en sund fremtid i møde.

12 kommentarer til “Køb træer – Store og små træer til haven”

 1. Hej Kristian,

  Jeg tror det letteste vil være, at sætte det på Den Blå Avis. En hurtig søgning viser at andre forsøger at sælge et Abetræ i lignende størrelse til ca. 300-500 kroner (ved selvopgravning).

  Mvh
  Mikael

  Svar
 2. Hej igen, det haster ikke med salget, har ikke planer om at sælge det for 3-500kr da jeg kan se at priserne er pænt høje

  Svar
 3. Hej
  Jeg har et kastanjetræ på ca. 2,5 m og en blodbøg på ca. 3 m i min nye have, som jeg ikke selv har plantet, og vil gerne have væk.

  Hvad tror du, at jeg kan sætte dem til salg for?

  Hilsen Randi

  Svar
 4. Hej Randi,

  Det er et godt spørgsmål. Desværre tror jeg ikke de har den store værdi hvis du samtidig gerne vil have at folk skal komme og grave dem op selv.

  Samtidig kræver det også, at der er personer i nærheden af dig som gerne vil have dem. Kommer de langt fra, skal der lægges benzin og tid oveni prisen.

  Så mit bedste forslag er, at sætte dem i den blå avis og se om nogen viser interesse.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 5. Vil bare lige advare jer mod planteskoler.dk ved Kurt Struve som nævnes i priseksemplerne
  Denne planteskole har en lang række af alvorlige kundeklager bag sig samt retssager og tvister.

  Se mere på Trustpilot og læg især mærke til ejerens aggressive svar:
  https://dk.trustpilot.com/review/www.planteskoler.dk

  Jeg har selv været i kløerne på dem og er blevet overdænget med inkassotrusler selv efter at jeg havde sendt de de dårlige planter retur. Pas på med dem.

  Svar
 6. Hej
  Vi havde engang et meget gammel egetræ der ved en fejl blev fældet 🙁
  Nu står roden tilbage….
  Kan vi plante et nyt stort egetræ der igen?
  Så stort så muligt….
  Vi købte vores nye hus pågrund af dette flotte egetræ….

  Svar

Skriv en kommentar