Køkkenarmatur – 5 gode vandhaner til en attraktiv pris

Køkkenarmatur
At vælge det rigtige køkkenarmatur kan være svært. Det skal på den ene side være funktionelt, på den anden side være flot og så må det naturligvis ikke koste for meget.

Vandhanen ligger for lavt til, at du kan fylde gryden ordentligt op. Grebet er svært at betjene med fedtede fingre. Tuden kan ikke drejes og er i vejen…

…du kan sikkert nikke genkendende til et eller flere af disse køkkenscenarier. Der findes mange forskellige køkkenarmaturer. Og inden du køber nyt udstyr, er det derfor en god ide, at du sætter dig ind i, hvilken type, du vil have mest gavn af. I denne artikel giver vi dig fem forskellige bud på praktiske vandhaner til en attraktiv pris.

Hvad skal et køkkenarmatur koste?

De absolut billigste køkkenarmaturer starter prismæssigt omkring 200 kr., de dyreste designer-mærker kommer hurtigt op i 4.000 – 5.000 kr.

Hos Toolword kan du få en model med ét greb til ca. 230 kroner. Der er dog intet producentnavn angivet, og det er som forbruger meget svært at vurdere, om der er tale om godt produkt eller ej.

For kendte mærker som Damixa og Grohe skal du betale mellem 300 og 1.000 kr. for de billigste og mellem-dyre modeller. I nærværende artikel vil vi fokusere på netop dette prisspektrum.

Damixa Space (VVS-nr.: 705753604)

Damixa Space KøkkenarmaturNogle af de mest udbredte og populære produkter kommer fra det danske firma Damixa. Damixa Space – der er meget enkel og let at betjene – fås generelt til lave priser.

Den har svingtud, og du får varmt hhv. koldt vand ved at bevæge grebet til siden. Vandmængden styrer du ved at skubbe grebet tilbage, dvs. væk fra dig.

ForhandlerMateriale/overfladePris
Billigvvs.dkKrom-legering299 kr. (tilbudspris)
Vvs-shoppen.dkKrom-legering301 kr. (tilbudspris)
Toolworld.dkKrom-legering370 kr.
Lavprisvvs.dkKrom-legering388 kr.

Børma Ideal Standard Active

Børma Vandhane - Ideal Standard ActiveØnsker du en model med høj tud, kan du finde mange gode produkter af mærket Børma.

Flere af Børmas modeller med høj tud ligger langt over 1.000 kroner i pris – også når de er på tilbud.

Dog kan du hos lavprisvvs.dk få en Ideal Standard Active til 552 kr.

Samme forhandler har også en lidt billigere Børma Skanmix-model med to greb.

Oras Saga (VVS-nr.:705919004)

Oras Armatur SagaOras Saga har ligeledes høj tud. Men her i et mere specielt design, hvor vandhane-røret er meget krumt (J-tud).

Som du kan se på billedet til højre, så er dette armatur en kombination af et gammelt look (det krumme vandhane-rør) og et mere moderne look i form af åbne og lukke hanen.

Denne vandhane ville ikke passe til ethvert køkken.

ForhandlerMateriale/overfladePris
Vvs-shoppen.dkKrom-legering526 kr. (tilbudspris)
Billigvvs.dkKrom-legering543 kr. (tilbudspris)
Toolworld.dkKrom-legering765 kr.

Grohe Eurosmart (VVS-nr.: 705807504)

Grohe EurosmartGrohe er en anerkendt producent med mange års erfaring på det europæiske marked.

Eurosmart-modellen fra det pågældende firma ligner Damixa Space i udformning og funktionalitet (enkelt design, svingtud, ét greb etc.).

Vand- og volumenbegrænser, er en del af dens funktionalitet. Som du kan se af nedenstående oversigt, er der ikke så meget forskel på priserne forhandlerne imellem.

ForhandlerMateriale/overfladePris
Vvs-shoppen.dkKrom-legering640 kr. (tilbudspris)
Billigvvs.dk + Lavprisvvs.dkKrom-legering645 kr. (tilbudspris hos billigvvs.dk)

Damixa Clover (VVS-nr.: 705964804)

Damixa CloverEndelig kunne du vælge Damixas Clover-model (høj tuds-version).

Med en pris på mellem 925 og 994 kr. er det den dyreste af de her omtalte vandhaner.

Fordelen ved den er, at den er designet med en særlig vandbesparende funktion.

Ifølge producenten kan du ved at bruge dens Eco-Save-system nedsætte dit vandforbrug med 25-30 %.

Selvom denne model er dyr i forhold til de andre vi har kigget på, så bliver der alligevel solgt en hel del af dem, så vi må konkludere, at det for mange også er vigtigt at design og vandsparefunktionerne er i orden.

Et spørgsmål om fleksibilitet

Som du måske har bemærket, er de fleste vandhanetyper udstyret med en svingtud, der kan skubbes helt ud til siden.

Dette kan være ganske praktisk, når du skal bruge vasken til at rense fisk, kartofler m.v. og gerne vil have størst mulig arbejdsplads.

Hvorvidt det er bedst med en lav eller høj tud afhænger af, hvor stor selve vasken er. Er den rigeligt stor kan det være en fordel med en højt svunget tud, der gør opfyldning af høje gryder og lignende nemmere.

Skubbe- eller dreje-funktion?

Om der skal være et eller to greb, er lidt af en smagssag. Et greb giver som regel et meget enkelt og funktionalistisk udseende og er lettere at rengøre.

To greb derimod kan – især for de klassiske typers vedkommende – se ganske charmerende ud. Under alle omstændigheder er det værd at overveje, om greb med skubbefunktion vil være mere hensigtsmæssigt end greb med drejefunktion.

Førstnævnte har den fordel, at du meget nemt kan betjene hanen med enten armen eller håndryggen, således at grisede fingre ikke kommer i kontakt med armaturet.

Interessante alternativer

De i vores artikel omtalte armaturer er et udpluk af de mest almindelige typer.

Her til slut skal det nævnes, at der findes mange andre løsninger. F.eks. modeller med fleksibel udtrækstud, der egner sig godt til spuling.

Modeller med bevægelsessensor, indbyggede modeller eller kogende vandhaner, der kan give dig varmt vand på få sekunder. Sidstnævnte kan du læse mere om i vores artikel “Vandhane med kogende vand”.

Det rette valg

Du kan sagtens få et godt, praktisk køkkenarmatur til omkring 300 – 600 kroner. Dyrere modeller – op imod 1.000 kroner – kan også være en god løsning, hvis du ønsker tillægsfunktioner i form af f.eks. vandbesparende enheder.

Enkle etgrebs-modeller med drejetud er generelt meget fleksible og lette at rengøre. Mest betjeningsvenlige er greb med skubbe-funktion, hvor du kan regulere vandmængde og varme uden nødvendigvis at skulle bruge fingrene.

Skriv en kommentar