Køkkenskabslåger – Køb nye eller opdater de gamle

Køkkenskabslåger
Køkkenskabslåger findes i et utal af variationer.

Udskiftning eller renovering af slidte køkkenskabslåger kan være et både dyrt og tidskrævende indgreb. Men det vil som regel være en rigtig god investering.

I forhold til nykøb hhv. professionel lakering er gør-det-selv løsningen det billigste. Til gengæld er det vigtigt at være omhyggelig, hvis resultatet skal blive godt. Se her, hvordan du giver dine køkkenskabslåger nyt liv.

Nye låger – et par priseksempler

Der findes mange hjemmesider for firmaer, der tilbyder køkkenrenovering, og som har et stort udvalg af forskellige køkkenskabslåger. Desværre er det ikke altid helt nemt at finde frem til konkrete priseksempler.

Laageshoppen.dk er en undtagelse. Her indtaster du blot de ønskede mål og får automatisk udregnet, hvor meget den pågældende låge vil koste dig.

Lågerne er lavet 18 – 19 mm MDF-plader og få i forskellige design. Som du kan se af nedenstående tabel er fyldningslåger som “Paris” de dyreste.

Prisen bestemmes dog især af, hvilken farvetype og glans, du vælger. Højglans er generelt dyrere end matte farvetyper.

MålTypeFarvePris i kr.
700 x 400 mmSt. Tropez (enkel, glat)Hvid mat411
700 x 400 mmSt. Tropez (enkel, glat)Ferrari - rød højglans616
700 x 400 mmParis (fyldningslåge)Hvid mat 483
700 x 400 mmParis (fyldningslåge)Sort - højglans725

Hvad med greb og hængsler?

Greb og hængsler medfølger sjældent, når du bestiller køkkenskabslåger. For standardhængsler skal du af med 25 – 30 kr. Hængsler med lågedæmper kan fås for omkring 50 kr.

Priserne for greb varierer en del, da der er her er tale om mange forskellige design. Vælg grebene til dine låger med omhu. Det er her du kan du sætte dit helt eget personlige præg på køkkenet.

Køb af brugte køkkenskabslåger

Du kunne også overveje at købe brugte køkkenskabslåger hos genbrugsforhandlere som Genbyg.dk. Det kan være svært at finde en låge, der passer helt perfekt. Og da der er tale om genbrug, vil slitage og patina være uundgåeligt.

Men for dig, der har mod på at arbejde med småreparationer og malearbejde, vil der være mange gode køb (under 200 kr.). Visse af de gamle låger med massive fyldninger og originale indstukne hængsler, er dog så charmerende, at det vil være synd at male dem over.

Spar penge og mal dine gamle låger selv

Mal selv køkkenskabslåger
Mal selv køkkenskabslåger

Det kræver lidt øvelse at rense og male slidte låger, så de får en helt fin og glat overflade.

Til gengæld er det billigere end at købe helt nye låger. Lettest er det at behandle glatte låger.

Fyldningslåger er en større udfordring.

Her viser vi dig skridt for skridt, hvad du skal gøre for at opnå det bedste resultat:

 • Først vasker du lågen af i et grundrengøringsmiddel således, at du får fjernet alle urenheder. Er der rester af fedt og snavs, vil malingen ikke hænge ordentligt fast.
 • Slib herefter lågen ganske let med sandpapir (korn 100) og fjern slibestøvet med en fugtig klud.
 • Giv overfladen en gang spærrende hvid hæftegrunder. Sørg for at komme ind i alle kanter og revner.
 • Når lågen har tørret i mindst 24 timer, kan du behandle den med maling efter eget valg. Normalt skal du male à 2 til 3 omgange for at få den helt rigtige farvemætning.

Benyt dig af farveprøver

Det kan være en rigtig god ide, at få nogle forskellige farveprøver med hjem fra farvehandleren: Ikke kun i forskellige farvenuancer men også med forskellige typer glans.

Sidstnævnte har stor betydning for, hvor blanke dine låger kommer til at se ud. Er der tale om akrylmaling, skal du være særligt omhyggelig med selve malearbejdet. Du kan ikke uden videre male frem og tilbage de steder, hvor du allerede har været. Gør du det, vil der hurtigt opstå en række ujævnheder.

Beklædning af låger med selvklæbende folie

Alternativt kan du beklæde dine køkkenskabslåger med selvklæbende folie. Dette virker dog kun, hvis lågerne er helt glatte. Også her er det nødvendigt, at du har sørget for at gøre lågerne rene, inden du går i gang.

Ulempen ved folie er, at det kan være svært at undgå små luftbobler. Sider folielaget ikke helt fast, kan det desuden let gå op i kanterne.

Nyt køkken look
Uanset om du vælger nye køkkenskabslåger eller gør noget ved de gamle, så er der uendelige muligheder for et nyt look til køkkenet.

Lakering – Hvis det skal være helt perfekt

Det bedste resultat får du ved at lade en professionel møbel- eller autolakerer tage sig af dine slidte køkkenskabslåger. Med en professionel lakering kan lågerne komme til at se helt spritnye ud.

Det er som regel lidt dyrt – i visse tilfælde lige så dyrt som at købe helt nye låger. Men det er en klar fordel, at du ikke skal bruge tid på diverse former for tilpasning: opmåling af eksisterende skab, tilpasning af hængsler etc..

Vil du spare lidt penge, kan du med fordel selv vaske og slibe køkkenskabslågerne, inden du sender dem til lakering. Du kan selvfølgelig også selv prøve at sprøjtemale dem. Dette kræver dog stor øvelse og et lakeringsrum, der er fuldstændig støvfrit.

Billigste vs. dyreste løsning

Det billigste er selv at renovere de gamle låger ved enten at male dem eller bruge dækfolie. Som nævnt indledningsvis er det afgørende, at du er meget omhyggelig.

Laver du for mange sjuskefejl, bliver resultatet utilfredsstillende, og arbejdet vil være spildt. Den billigste løsning kan således gå hen og blive relativt dyr, hvis der løbende skal foretages ændringer.

Husk, at det er lettet at arbejde med glatte låger. Og husk, at en professionel auto- eller møbellakerer kan udrette små mirakler, om end det ikke nødvendigvis bliver billigere end ved køb af helt nye låger.

2 kommentarer til “Køkkenskabslåger – Køb nye eller opdater de gamle”

 1. Hej Hvordan får jeg luftbobler på foliebelagt fyldings skabslåger væk? Lågerne er ca 6 år Hilsen Knud Kristiansen

  Svar
 2. Hej Knud

  Det er et rigtig godt spørgsmål og desværre et problem en del mennesker oplever.

  Hvis luftboblerne er helt ude i siden af folien, så kan du måske være heldig at presse luften enten med fingrene eller fx. et kreditkort.

  Er luften inde i midten, så er dit eneste håb, at punktere boblen og se om du kan glatte det ud.

  Desværre er min erfaring, at uanset hvad du vælger, så bliver resultatet aldrig rigtig godt.

  Så du kan forsøge, men skal nok regne med, at den bedste/pæneste løsning vil være, at købe nogle nye låger.

  I dag kan man heldigvis finde et stort udvalg til en fornuftig pris.

  Mvh
  Mikael

  Svar

Skriv en kommentar