Kombistillads – Køb eller leje – Hvad er billigst?

KombistilladsDu skal male loftet, hvidte husmuren eller foretage en eller anden form renovering. Måske har du overvejet at anskaffe dig et kombistillads, så du kan få udført det forestående arbejde mere hurtigt og bekvemt.

Mini-stilladser af ovennævnte type er ret smarte. Du kan bruge dem både inde og ude, og de fungerer som både wiener- og skydestige, som enkeltstige og som arbejdsstillads.

Spørgsmålet er bare, om det bedst kan betale sig at købe eller leje. Som du vil se nedenfor, så afhænger det meget af, hvor længe du har brug for udstyret.

Dimensioner

Små stilladser som kombistilladset er udført i aluminium og vil som regel have en højde på ca. 1 meter og en platformsflade på 120 x 40 cm ved brug som arbejdsstillads. Som enkelstige kan det nå en høje på over 2,5 meter.

Hvem udlejer?

Et kombistillads kan lejes hos byggemarkeder som Bauhaus og Silvan via firmaet ToolMatic. Listerne over udlejningsudstyr på de respektive byggemarkeders hjemmesider kan være lange.

For det meste kategoriseres stilladsudstyr som “specialudstyr”. Vær opmærksom på at Bauhaus p.t. kun udlejer på Sjælland i Glostrup- og Ishøj-afdelingerne. Silvan udlejer i både Jylland (Aalborg, Ã…rhus) og på Sjælland (Holbæk, Valby).

Typiske udlejningspriser

Hvis du gerne vil leje, og hvis du ved nogenlunde hvor lang tid, du har brug for udstyret, er det en god ide at lave et lille regnestykke for den samlede pris. Udlejerne opererer typisk med både timepris og dagspris.

Herudover er der næsten altid et depositum at betale (ca. 250 kr.).

Byggemarkederne Bauhaus og Silvan har de samme udlejningspriser. Der er her ikke forskel på første dags pris og prisen for de efterfølgende dage.

Leje af kombistillads
Klik for at se stort billede

Hvis du har brug for kombistilladset i en uge, vil det altså koste dig lidt over 400 kroner i leje. Ved to uger det dobbelte og så fremdeles. Jf. skemaet.

Hvornår vil køb være billigere end leje?

Det springende punkt i regnestykket er selvfølgelig spørgsmålet om, hvornår det bedre kan betale sig købe i stedet for at leje. Lad os se på nogle af de købspriser, der findes.

Toolworld.dk er en af de billigste forhandlere med en enhedspris på 750 kroner. Vælger du at leje et stillads hos Bauhaus hhv. Silvan i 13 dage eller længere, vil lejeprisen således overstige købsprisen.

Engropriser.dk kan tilbyde et kombistillads til 800 kroner (inkl. moms). Køber du 10, kan du spare en halvtredser pr. stillads. Men det er vel de færreste private købere, der har brug for så mange?

Har du tænkt dig at bruge stilladset i 2 uger eller længere vil udlejningsprisen hos Silvan og Bauhaus her være højere end købsprisen.

Grafisk sammenligning

Leje af et stillads

Der regnes med en gennemsnitlig købspris på 800 kroner.

Hvad er billigst?

Hvad der er billigst (eller dyrest…) afhænger af dine behov. Med en gennemsnitspris på ca. 800 kroner for køb, hører kombistilladset ikke til det dyreste gør-det-selv-udstyr. Og hvis du bruger stilladset i en periode på omkring 2 uger, har du allerede tjent det ind. Der er altså tale om en forholdsvis god investering.

Omvendt kan du jo også være typen, der ikke gider have alt muligt udstyr stående. Det slipper du selvfølgelig for ved leje. Der er dog generelle lejebetingelser, du skal rette dig efter, såfremt du vælger at leje.

Lejebetingelser

Hvis du vælger at leje, skal du være opmærksom på følgende betingelser:

  • Du skal som regel selv sørge for at afhente og returnere stilladset
  • Du hæfter selv for eventuelle skader
  • Du skal huske at rengøre stilladset omhyggeligt for at undgå rengøringsgebyr
  • Du betaler for hver påbegyndt time

Herudover anbefales det altid, at du sætter dig grundigt ind i brugsanvisningen før brug.

Lejebetingelserne kan variere en smule, og der er flere end dem, der er nævnt her i artiklen.

Langtidsinvestering eller engangsforetagende?

Som dreven gør-det-selv-type, der ofte har brug for et kombistillads, kan det helt klart bedst betale sig at købe det.

Du skal kun bruge udstyret i ca. 2 uger, før køb er billigere end leje. Endelig er der den fordel, at du ikke behøver lade dig stresse af lejebetingelserne.

Du behøver ikke afhente og tilbagelevere udstyret, behøver ikke rengøre det omhyggeligt efter brug etc. Og så er købsprisen ikke skræmmende høj (mellem 700 og 900 kr.)

Hvis du derimod ser stilladset som et engangsforetagende, som du kun har brug for et par dage, kan leje af udstyret meget vel være det rigtige valg.

Måske har du ikke for meget plads i forvejen og vil gerne slippe for at skulle opbevare stilladsudstyr til senere brug.

Skriv en kommentar