Kompostkværn – Park, Alko eller Stiga

Hvis du er træt af at køre afklip og andet haveaffald ud på lossepladsen, så kan en kompostkværn være løsningen for dig.

Nogle af de mest anvendte kompost kværne i dag er velkendte kvalitetsmærker som Park, Alko og Stiga. Her får du en række fordele og ulemper ved producenternes forskellige modeller.

Park – robust kompostkværn

Kompostkværn - ParkHvis du er på udkig efter en kompostkværn til under et par tusinde, så er Park et godt, stabilt kvalitetsmærke, der ikke koster en herregård.

Du kan fx få en Park Kompostkværn med en skærekapacitet på 4 cm og en skærehastighed på 46 omdrejninger i minuttet, hvilken gør den til en ganske robust kværn, som kan klare grene helt op til 40 mm.

Lyden er på 99 dB – hvilket må siges at høre til i den høje ende.

Park har endnu ikke så mange forskellige kværne på markedet, men prisen er god.

Stiga kompostkværn – solide og billige maskiner

Kompostkværn - StigaStiga er over hele linjen kendt som et stabilt mærke, og det gælder også kompostkværne.

De har forskellige kværnemodeller på markedet, og du kan se nogle af dem her på deres egen hjemmeside på stiga.dk.

En af de populære modeller er Stiga Bio Power, og det er en god, solid maskine, der kværner grenene udmærket.

Den har en kraftig 2100 watt motor og har vendbare knive, som ifølge specifikationerne kan klare grene op til 40 mm.

I en test af Gør Det Selv Magasinet, så skal det dog understreges, at den kun klarede op til 30 mm.

Den har en beholder, som automatisk opsamler alle de kværnede grene. Den vejer kun 19 kg, hvilket gør den forholdsvis let at transportere.

Støj er 91 dB, hvilket er mere end hørbart, men dog bedre end mange andre modeller på markedet.

Desuden nævnes det i testen, at maskinens aflange hul til at putte grene i ikke fungerer optimalt, da grenene ofte hænger fast, især hvis det er tykke sidegrene og gamle og tørre grene.

Trods disse skavanker er det dog en god model, og i testen får den karakteren 7 ud af 10 mulige.

Modellen ligger i den billige ende, du kan finde den til ca. 1.280 kr. på nettet.

En anden model som du kan overveje er Stiga Bio Quiet, som også har en motor på 2100 watt, og den kommer med en roterende valsekværn.

At den kommer med en valsekværn betyder, at knivene har en lang holdbarhed, fordi de ikke sløves. Desuden har den et selvfodringssystem, der hjælper kværneprocessen på vej. Den udsender lidt mindre støj end Stiga Bio Power modeller, da den kun er på 89 dB. Den koster ca. 1490 kr. i udvalgte online butikker.

Alko kan klare tykke grene, men med stop

Kompostkværn - AlkoEn anden kraftfuld kværner på markedet er Alko, der har et rimeligt udvalg, som du kan se her.

Her skal fremhæves Alko Power Slider 2500 R, der har en kraftfuld motor med en effekt på 2500 w. Knivene er i metal og kan klare op til 45 mm. Den har motorbremser og genstartspærring, mens vægten er 20 kg.

Det skal dog bemærkes, at selvom denne model har en kraftig motor, så stoppede den alligevel flere gange ved input af hasselgrene af en tykkelse 30-35 mm, grene som Gør Det Selv Magasinet brugte, da de testede den.

Desuden er den noget støjende, testen viste 100 dB.

Alko i luksusklassen – uden meget lyd

Er det vigtigt for dig, at der ikke skal være meget støj, når du kværner grene og brugervenligheden er i top, så er Alko Silent Power 4000 kompostkværn værd at overveje. Maskinen har en motor på 2200 watt og kan snittevalse 39 omdrejninger i minuttet.

Den kan klare en grentykkelse på 40 mm ifølge specifikationerne, men igen viser Gør Det Selv testen noget andet, da kværnen gik i stå ved grene over 30 mm.

Til gengæld er den god, når det kommer til mindre grene, som den selv trækker igennem valsen.

Støjniveauet er meget lavt, så hvis det er vigtigt for dig, så er der god grund til at betale lidt ekstra for denne model. Der følger ikke beholder til opsamling. Du kan få modellen på tilbud til ca. 2.699 kr.

Skal du ud og anskaffe dig en kompostkværner, så har både Alko, Park og Stiga gode tilbud på markedet.

Hvad der er bedst for dig afhænger af dine behov: Er du på udkig efter en billig model, så er Stiga Bio Power til 1280 kr. et køb værd.

Generelt kan alle maskinerne klare grene på 30 mm, men ofte ikke 40 mm, også selvom specifikationerne siger noget andet. Er det vigtigt, at den ikke larmer, så anbefales en Stiga Bio Quiet eller en Alko Silent Power 4000.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

3 Kommentarer på Kompostkværn – Park, Alko eller Stiga

 1. peter andersen siger:

  hej. har købt en alko jubii 2000. kan man finde manual et sted på nettet? Mvh Peter

 2. steen hansen siger:

  hejsa har lige købt en park kompostkværn og mit spørgsmål er så kan man slibe de knive den skær med eller skal man have nye på hver gang og hvad koster de hvis de skal skiftes

  • Mikael siger:

   Hej Steen

   Det er et rigtig godt spørgsmål og jeg kender desværre ikke svaret. Mit bedste gæt er, at du nok skal købe nye knive (hvis de overhovedet kan skiftes). Ulemperne ved alt værktøj i den lidt billigere ende er, at det sjældent er let at skille ad og købe nye dele til.

   Mvh.
   Mikael