Kompressor – 5 gode råd inden du køber en ny kompressor

Kompressor
Vælg den rigtige kompressor

Til sprøjtemaling og lakering. Som renseredskab, sømpistol eller som dækpumpe. En kompressor kan have mange formål og være ganske effektiv.

F.eks. kan du spare en masse tid ved at sprøjtemale i stedet for bruge pensel. Den er også glimrende til at pumpe dæk på både cykler, biler og anhænger. Og den kan naturligvis også bruges til at blæse en støvsuger igennem hvis der er behov for det.

Inden du køber nyt udstyr, bør du overveje hvilke behov, du har. Vi giver dig her fem gode råd.

1 – Tjek priser og produktinfo

Du kan få apparater i mange størrelser og kvaliteter lige fra 150 til over 10.000 kroner. Sørg altid for tjekke priserne og kig efter relevant produktinfo.

Forhandlernes webshop-sider er ikke altid lige informative, og der kan være meget forskel på, hvilke oplysninger der opgives. Tankens størrelse er afgørende for, hvor godt apparatet er i stand til at holde trykket.

Apparatets motorkraft og trykstyrke angives i hestekræfter (hk) og Bar*. Ønsker du en støjsvag kompressor, kan du evt. gå efter en oliesmurt stempel-model. Denne er dog ofte væsentligt dyrere end andre modeller.

* på engelsk PSI (Pounds per Square Inch), Bar = kilogram pr. kvadratcentimeter

Et par priseksempler

Stanley kompressor
Stanley kompressor

Hos FNEBS har vi set en minikompressor til 149 kr. Den er designet, så den kan tilsluttes bilens 12V cigartænder-stik og har 3m ledning, så du kan nå alle bilens dæk. Det lyder jo smart. Det er dog svært at sige, hvor effektiv den er, og hvor meget den vil belaste bilens batterikapacitet.

Hos Kesa.dk har vi fundet to apparater af mærket Black & Decker med ekstraudstyr i form af blæsepistol og gummi- hhv. spiral-luftslange.

Begge har 1,5hk, et maksimalt tryk på 8 Bar, og begge skal tilsluttes 230V. Boxy-modellen er den letteste (6,5kg) og billigste (848 kr.). En lidt dyrere model af mærket Stanley (898 kr.) men med flere hestekræfter (2,5 hk), et tryk på 10 Bar og 24liters tank kan du få hos bl.a. Harald Nyborg.

Hestekræfter og stor tank koster

Et højt antal hestekræfter (3 – 7hk) og en stor tank (<300L) kan hurtigt bringe apparatet op i en prisklasse på 9.000kr og derover. Disse meget kraftige maskiner er mest velegnede til virksomhedsbrug.

2 – Vælg den rigtige størrelse og det rette ekstraudstyr

Du bør vælge det apparat, der passer bedst til dine behov. Har du blot brug for pumpning af cykeldæk, bolde m.v., behøver du ikke en specielt stor kompressor.

Er der tale om mere krævende gør-det-selv opgaver som f.eks. rensning, lakering eller maling af møbler og diverse overflader, skal du gå efter et apparat med en højere effekt.

Skal du sprøjtemale, vil vi anbefale, at du køber en stærk model (på 2hk eller mere) med en stor tank, der kan holde trykket over længere tid. En sprøjtepistol kan du få de fleste steder (Bauhaus, Jem og Fix, Harald Nyborg etc.) til mellem 150 og 250kr. Husk også at anskaffe et åndedrætsværn, idet malearbejde via sprøjtepistol udvikler en del damp.

3 – Overvej om det kan betale sig at leje

Hvis du med sikkerhed ved, at du kun vil komme til at bruge apparatet få gange og ikke vil have det til at fylde i garagen eller andre steder, kan det være en god ide at leje. En effektiv maskine vil typisk koste dig omkring 150 kr. i dagsleje. Vær opmærksom på, at der er mindre tillægspriser for slange m.v.

4 – Køleskabskompressorer: udskiftning betaler sig sjældent

Kompressorenheden er en meget vigtig del af et køle- og fryseskabs funktionsdygtighed. Hvis enheden kører hele tiden uden reelt at køle, kan du være sikker på, at den er defekt. Og her kan det sjældent betale sig at udskifte enheden.

Heller ikke selvom der er tale om et forholdsvis dyrt køle-fryseskab. Udskiftning af termostat eller relæ vil heller ikke være relevant med mindre køle-fryseskabet har kostet over 2.000 kr.

5 – Undersøg eventuelle alternativer

Inden du køber, bør du også undersøge, om der kunne være gode alternativer. Du kan f.eks. få meget cykelpumpeudstyr, der er mere handy en kompressor-enhed. En letvægtscykelpumpe (eventuelt med gaspatron, hvis du er meget prof) kan du have med dig over alt, og den sikrer dig en langt større bevægelsesfrihed.

Som Kuno Bonne pointerer i et indlæg på handyman.dk er bevægelsesfrihed også essentielt ved brug af f.eks. en sømpistol:

Den orange søm pistol jeg ofte bruger er fra firmaet Paslode. Pistolen drives af en lille indbygget gas patron og et batteri – så slipper man for en kompressor, og lange slanger

Kilde: handyman.dk

Sprøjtemaling: Brug apparatet med omtanke

Ved sprøjtemaling af diverse overflader, bør du øve dig lidt, hvis du ikke har prøvet det før. Et godt tip er at tage en hvid plade og lave et par prøvestriber. Der sidder en skrue på sprøjtepistolens dysse, du kan regulere. Det gælder om at få tilstrækkelig med maling ud af dysen, uden at det begynder at rende.

Foregår sprøjtemalingen udenfor, vil det desuden altid være hensigtsmæssigt at tjekke vejrforholdene. Blæsevejr og sprøjtemaling går bare ikke godt sammen.

Et utæt apparat kan koste dig dyrt

Vores hjem er efterhånden fyldt med elektriske enheder – fjernsyn, køleskabe, el-gulvvarme m.m. – der på grund af deres kontinuerlige el-forbrug let kan give røde tal på el-regningen.

Værst er det med apparater, der af den ene eller anden grund er defekte. F.eks. vil utæt kompressor kunne koste dig dyrt. Så tjek altid apparatets tilstand – ikke mindst, hvis du har det installeret i f.eks. et sommerhus, hvor du ikke opholder dig hele året.

Vores fem råd

Tjek priser og produktinfo grundigt. Vælg en størrelse, der passer til dine behov – der er forskel på, om du skal sprøjtemale effektivt eller blot pumpe cykeldæk. Overvej om det kan betale sig at leje, hvis du ved, at du kun skal bruge apparatet ganske få gange.

Husk, at det sjældent kan betale sig at udskifte køleskabs-kompressorer. Og undersøg, om der i visse tilfælde kunne være gode, mere handy alternativer. Har du allerede anskaffet et apparat, bør du bruge det med omtanke (jf. bl.a. sprøjtemaling) og jævnligt sikre dig, at det ikke har fejl (utætheder etc.).

3 kommentarer til “Kompressor – 5 gode råd inden du køber en ny kompressor”

 1. Jeg skal bruge en kompressor til atsandblæse soklen samt sålebænke på mit hus og når det er over stået så skal den jo bruges til forefaldende arbejde samt dæktryk og hvad der ellers kan være af muligheder i et gammelt hus.. hertil har jegf investeret i en SCHEPPACH KOMPRESSOR 2,5HK 50L
  Motor: 2,5 hk
  Spænding: 230 volt
  Slagvolumen: 280 liter/min.
  Hastighed: 2850 omdr./min.
  Max tryk: 8 bar
  Tank: 50 liter
  Vægt: 25 kg.
  Støjniveau: 94 dB(A)

  og så er det jo lige kan den bruges til det jeg kan forstå at den har luftudtag på ca.220 liter

  Med venlig hilsen

  Harald

  Svar
 2. Hej Hans,

  Jeg antager at det er fordi du skal have tømt rørerne her til vinter?
  denne side finder du både en god video og en beskrivelse der fortæller hvad du skal være opmærksom på og hvordan du arbejder dig gennem rørerne.

  Svar

Skriv en kommentar