Kondenstørretumbler – Hvornår er den det bedste valg?

En kondenstørretumbler kan være en god installation, hvis du bor i en lejlighed.

 • Men hvordan virker den?
 • Hvordan bruges den mest hensigtsmæssigt?
 • Og hvilke fordele og ulemper er der ved apparatet?

Få svar på dette i denne artikel, hvor vi også kommer med priseksempler på nogle af de mest kendte mærker.

LG kondenstørretumbler TCD 790
Kondenstørretumbler fra LG - Model TCD 790K

Hvordan fungerer den?

I en kondenstørretumbler afkøles den varme og fugtige luft således, at den omdannes til kondensvand.

Kondensvandet opsamles i en særlig beholder, der er en del af tørretumbleren.

En vis andel af den varme luft sendes ud i rummet og kan dermed være med til at opvarme dette.

Især en fordel, hvis du ikke har aftræk til det fri

Tørretumblere, der er i stand til at omdanne varm luft til kondensvand, behøver ikke et aftræk til det fri.

Så bor du i lejlighed eller andre steder, hvor du ikke lige har mulighed for at lave et hul i muren, kan sådanne modeller være en klar fordel.

Let at installere – men undgå placering i meget små rum

Installeringen er forholdsvis let at gå til, netop fordi du ikke skal tænke på aftræk hhv. på isolering af hullet til aftrækskanalen. Du kan placere maskinen de fleste steder i din bolig.

Dog skal du være opmærksom på, at temperaturen i rummet, hvor du sætter den, helst ikke må overstige 35° C, da maskinen herved kan få problemer med at afkøle den varme luft.

Desto mindre rum, desto større chance for overophedning. Så sørg for at give maskinen rigeligt med plads.

Energiforbrug i forhold til andre modeller

At afkøle varm luft kræver energi. Kondenstørretumblere er derfor ikke helt så billige i drift som almindelige tørretumblere. Der er en vis pointe i, at du kan spare penge på opvarmningen af det rum, hvori du placerer din kondenstørretumbler.

Som allerede nævnt producerer den en vis mængde varm luft, der sendes ud i rummet. Men hvor effektiv opvarmningen er set over tid afhænger selvfølgelig af, hvor meget du bruger maskinen.

En ting er helt klart: Hvis du har mulighed for aftræk til det fri, vil det billigste stadig være at anskaffe sig en helt almindelig tørretumbler.

Du slipper ikke helt for fugt

Der vil altid være fugt i den varme luft, som ledes ud i rummet – dvs. den luft, som ikke bliver omdannet til kondensvand og opsamlet i en dertilhørende beholder.

Om end maskinen vil fungere fint de fleste steder, er det mest hensigtsmæssigt at have den stående i rum, hvor der i forvejen er fugt. Dette kunne være i køkkenet.

Eller i badeværelset, såfremt dette ikke er alt for lille.

Beholder til kondensvand må ikke være for lille

Er du ude og se på en tørretumbler, kan du med fordel spørge til størrelsen på den beholder, der skal opsamle kondensvandet.

Bruger du tørretumbleren meget ofte og til store mængder vasketøj, skal beholderen helst ikke være lille. Dette vil bare betyde, at du skal tømme den i tide og utide.

Brug maskinen med omtanke – sørg for kraftig centrifugering

Vil du minimere udgifterne til det samledes energiforbrug, vil vi anbefale dig ikke at overfylde maskinen. Dette gælder både for almindelige tørretumblere og kondensmodeller.

Et andet godt råd er, at give vasketøjet en kraftig centrifugering. På denne måde slynges mest muligt vand ud af vasketøjet, og maskinen skal efterfølgende bruge mindre energi på tørring og på afkøling/ omdannelse af varm luft til kondensvand.

Kendte mærker – Bedst i Test

De fleste store producenter af hårde hvidevarer så som AEG, Miele og Electrolux laver tørretumblere med kondensfunktion. Et meget stort udvalg af modeller med kondensfunktion finder du hos Enemo.dk. Denne forhandler har i skrivende stund blandt andet AEG-modellen TN95870 til ca. 4.700 kroner, der er blevet udnævnt til Bedst i Test i forbrugerbladet Tænk.

Pris og energimærkning

De billigste modeller, vi har kunnet finde, ligger prismæssigt lige under 3.000 kr.

De fleste af disse er mærket med et energiklasse C-mærke. Vil du have en bedre energimærkning skal du af med et par tusinde kroner ekstra. De mest avancerede modeller (A+++) kan komme op over 10.000 i anskaffelsespris.

Er det noget for mig? – Fordele vs. ulemper

Kondens-modelen har følgende fordele: Den behøver ikke aftræk til det fri. Den er let at installere og kan placeres de fleste steder, så længe der ikke er tale om meget små rum.

Herudover producerer den varm luft, der faktisk kan være med til at opvarme det rum, den står i. Ulemperne er, at den bruger mere energi end almindelige maskiner og derfor er dyrere drift.

Du slipper ikke for fugtudslip, og der vil kun være tale om reel rum-opvarmning, såfremt du bruger maskinen jævnligt.

Priserne svinger fra ca. 3.000 kr. til langt over 10.000 kr. alt efter energimærkning. AEG-modellen TN95870 synes at være et godt køb i mellemklassen. Har du aftræk til det fri, vil den bedste og billigste løsning dog være en helt almindelig tørretumbler.

4 kommentarer til “Kondenstørretumbler – Hvornår er den det bedste valg?”

  • Hej Heidi,

   Ja det kan den godt. Der er normalt angivet på brugsvejledningen hvilket temperaturinterval der anbefales.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 1. Hej
  Vores kondenstørretumler er gået i stykker og vi tænker på at købe en ny kondenstørretumbler.
  Men vi skal opsætte den i vores fyrrerum med oliefyr hvor der om vinteren
  er mindst 25 grader.
  Den gamle AEG vi havde brugte meget tid på at tørre så er det ikke mere økonomisk at have en aftrækstørretumbler?
  Mvh
  Benny

  Svar
  • Hej Benny

   Tak for spørgsmålet. Jeg vil helt klart mene at du skal vælge en aftræksmodel hvis du har mulighed for det. Kondenstørretumbler er gerne erstatningen når man ikke kan etablerer et aftræk.

   Mvh.
   Mikael

   Svar

Skriv en kommentar