Vejledning til lægning af fliser i haven

Det kan være en udfordrende opgave at lægge fliser og det kræver både tid, penge og et godt helbred at gøre det selv. Jobbet er hårdt, men det er utrolig tilfredsstillende, når det er udført, og du kan nyde din nye terrasse.

Fliser i haven

Du kan sagtens lægge fliser i din have, hvis du bare følger en vejledning.

Guide til at lægge fliser i haven

Først og fremmest skal du rydde det område der er tiltænkt til at lægge fliser i haven. Legetøj, havemøbler, store sten og gamle fliser skal alle fjernes, før du går i gang.

3 tilbud på lægning af fliser

Når grunden er ryddet, kan du begynde med gravearbejdet. Det tager længere tid end man tror, så hvis det er et større område, der skal udgraves, kan jeg anbefale at leje en minigraver og en mand til at styre den. Du skal grave 40 cm ned i indkørsler og 30 cm. ved terrasser. Der er større belastning på en indkørsel, og derfor skal der være plads til mere stabilgrus. Husk at grave 15 cm uden for det faktiske areal, så fliserne ikke skrider ud i kanten.

Stabilgrus

Det næste skridt er at komme stabilgrus på. Der skal min. 15 cm. stabilgrus på for at skabe et ordentligt underlag. Husk at vibrere efter hvert lag grus. Du kan leje en pladevibrator i mange byggemarkeder. Vælg den tungeste, da det giver det bedste resultat. Den er ikke nem at køre med, men det giver et fast underlag.Er det et stort område, så skal der laves fald i stabilgruset. På et mindre område kan man nøjes med at gøre det i afrettergruset. Faldet på f. eks. en terrasse skal være 1 cm. pr. meter. Du kan bruge vaterpas, snore og pinde til at finde den rette hældning.

Nu er det blevet tid til afrettergruset. Du lægger afrettergruset over på stabilgruset. Der skal min. være 5 cm for et godt resultat. Når gruset er glattet nogenlunde ud.

Store rå havefliser

Store rå havefliser giver et rustikt look

Afretning og hældning

Så lægges der jernrør ned i nogle riller i gruset. Dem skal du bruge når afrettergruset skal gøres helt fladt. Det gør du ved at trække et bræt henover sandet oven på rørene. Rørene ligger i den højde, som dit sand skal være, og på den måde hjælper de dig med afretningen.


Husk jævnligt at tjekke med et vaterpas om hældningen er korrekt.

Du er nu klar til at lægge fliser. Husk at fjerne vandrørene, før du lægger fliserne. Du lægger et par rækker af gangen og tjekker så, om det er lige. Du kan sætte et par snore og lægge efter dem. Er det blevet skævt, må du pille fliserne op igen, medmindre det kun er et par stykker. Husk at der skal være 2-5 mm fuge mellem fliserne. Den skal fyldes med afrettergrus, når du er færdig.

Når fliserne er lagt drysser du afrettergrus eller fugesand ud over og begynde at feje det rundt, så det kan komme godt ned i fugerne. Du kan blive ved et godt stykke tid efter med at feje for at få fugerne helt fyldt.

3 tilbud på lægning af fliser

Husk at få underlaget ordentligt, da fliserne ellers hurtigt synker og skrider ud. Hvis opgaven virker uoverskuelig, så få professionel hjælp. Det er hårdt og tidskrævende at lægge fliser.

TAGS: fliselægning , fliser i haven , lægning af fliser

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

En kommentar på Vejledning til lægning af fliser i haven

  1. Jonny siger:

    Lyder jo godt alt sammen,men øøhhh,der mangler nogle udførlige tegninger og billeder..
    Hvorfor er der bare ingen som fatter hvad som skal til for at man kan lære det..Et er teori,noget andet praksis….Så tegninger,billeder og en udførlig forklaring..