Hvad er den bedste lampe til et badeværelse?

Lampe til et badeværelse

Belysning på badeværelset er vigtigt, men hvilken lampe skal du vælge og hvilke regler skal du følge? Læs med her og bliv klogere på den bedste lampe til et badeværelse.

Den bedste lampe til et badeværelse skal have det rette lysniveau til formålet. Det bedste er flere lamper placeret forskellige steder i badeværelset, så du kan variere lysniveauet.

Sørg altid for godt lys

Skal du barbere dig eller putte make-up på om morgenen, er det guld værd at have et klart lys ved spejlet. Lister du ud på badeværelset om natten, er det skønt at kunne tænde en lampe med svag belysning, så du bliver mindst mulig vågen.Før du køber lampen, er det vigtigt at sikre dig, at den har det rette IP tal alt efter hvor i badeværelset, som den skal placeres.

Læs med for at få en vejledning til hvilket IP tal, som du skal bruge i badeværelset, og se et udvalg af smarte lamper, der egner sig rigtig godt til badeværelset.

Badeværelset deles op i 4 områder med forskellige regler

Når du skal købe en lampe til dit badeværelse, skal du først og fremmest finde ud af hvor lampen skal være, da der gælder forskellige regler alt efter, hvor tæt lampen er på badekarret eller brusekabinen.

Badeværelset deles op i de følgende områder:

 • Område 0 er det indvendige i et badekar eller brusekabine. Her skal bruges lamper med IP67 og max 12 volt.
 • Område 1 er den yderste del af badekarret eller brusekabinen, og defineres også som min. 60 cm fra brusehovedet. Lamper i dette område skal som minimum have IP 44 og max 12 volt.
 • Område 2 er det område, der er op til 60 cm væk fra område 1 (dvs. 120 cm væk fra brusehovedet) og op til 2,25 m over gulvet. I dette område skal du bruge lamper med minimum IP 24.
 • Område 3 er det område der er op til 240 cm fra område 2 og over 2,25 m over gulvet. Her kan du bruge IP20, som er minimum godkendelse for alle lamper.

Du kan læse den præcise lovtekst på retsinformation.

Nordlux UFO

Nordlux UFO lampen er god til badeværelset og koster ikke ret meget. Den har IP 44/43 og kan blandt andet købes hos lavprisvvs.dk

Regler om vandtæthed i badeværelset

Det er meget vigtigt at overholde reglerne om montering af lamper i badeværelset, da du ellers kan komme alvorligt til skade.

Badeværelset er opdelt i 4 områder, hvor hvert område skal have lamper med et bestemt IP tal. IP står for Ingress Protection, og et IP tal har to cifre:

 • Det første IP-tal står for modstandsdygtighed mod faste fremmedlegemer – som støv
 • Det andet IP-tal står for modstandsdygtighed mod vand

Det mindste IP-tal er IP20, som står for at lampen er testet for, at en person ikke får stød ved at stikke sin finger ind i lampen, og den er ikke testet mod vandtæthed.

IP24 betyder at lampen er sikret som ved IP20 og at den også er sprøjtetæt.

IP44 betyder at lampen er stænktæt, og at det kan tåle vandsprøjt fra alle kanter. Den er også sikret mod at en 1,0 mm ståltråd kan trænge ind igennem åbninger.

IP67 betyder at lampen er helt støvtæt, og samtidig er vandtæt ned til 1 meter.

Installer en loftslampe eller mange spots i loftet

Det er en god idé at installere en lampe med kraftigt lys i midten af loftet og i mørke hjørne, eller flere spots i loftet, så du har rigeligt med lys i badeværelset.

Nordlux UFO er en loftslampe, der er velegnet til vådrum med IP44/43. Den bruger et T9 lysstofrør, og afgiver derfor et godt og kraftigt lys.

Den er helt enkel og har smukke bløde kurver. Den koster 240 kr. inkl. levering hos lavprisvvs.dk. Prisen er ekskl. lyskilde.

Halogenspots eller LED-downlights giver et behageligt lys med god farvegengivelse, og du kan få et godt jævnt lys ved at installere spots i hele loftet med ca. ½ meters mellemrum.

Du kan f.eks. vælge Nordlux Recess, der koster 385 kr. for et sæt med tre halogenspots eller 650 kr. for et sæt med 3 LED-spots hos elvvs.dk.

Nordlux Recess

Nordlux Recess er en pakke med 3 spots. Fås i både hvis og metal. Forhandles blandt andet af elvvs.dk.

Hav det rigtige lys ved spejlet

Det betyder meget at have det helt rigtige lys ved spejlet, så du ikke ser forkert ud i ansigtet, når du kommer på arbejde! Det giver et godt lys, hvis du har et lysstofrør ovenover spejlet og supplerer med væglamper ved siden af.

Nordlux Wasabi er en hylde med indbygget lampe, der bruger et T5 lysstofrør. Wasabi passer perfekt over spejlet, og lysstofrør giver et klart og tydeligt lys.

Nordlux Wasabi

Nordlux Wasabi er en stilren og flot væglampe. Kan både placeres over spejlet eller blot på væggen som vist her på billedet. Pris omkring 900 kr.

Du kan supplere med et par væglamper på hver sin side af spejlet, som f.eks. Nordlux Tangens, der fås i flere udgaver:

 • Vandret dobbelt badeværelseslampe med opalhvidt glas i chrom eller børstet stål til 453 kr. inkl. levering
 • Lodret enkelt badeværelseslampe med opalhvidt glas i chrom eller børstet stål til 333 kr. inkl. levering.

De kan købes på elvvs.dk.

Du kan også købe et spejl med lampe, så du er sikker på at have det ideelle lys. Astro Galaxy Square er et firkantet spejl med to lysstofrør og har IP44. Det måler 60 x 60 cm og koster 1.725 kr. på lite-house.dk.

Køb den rigtige lampe til badeværelset

Der er således flere forskellige ting, som du skal overveje, når du skal have den rigtige lampe til badeværelset.

Hvor skal lampen sidde i forhold til bruseren eller badekarret, og skal den bruges ved spejlet eller for at skabe godt lys i hele badeværelset?

Mange vælger downlights i loftet for at skabe et godt og jævnt lys. Men da de skal installeres i loftet, kan det være et stort stykke arbejde i et eksisterende loft.


Er du derimod ved at renovere eller indrette et helt nyt hus, er det bestemt værd at overveje. Lettere er det at installere en loftslampe, der sidder uden på væggen eller en væglampe, der sidder på væggen.

Det er dejligt, når spejlet har rigeligt lys, så du kan se alle detaljer i dit ansigt, uden at skyggerne er for dybe er ubalancerede. Lysstofrør giver ofte det helt rigtige lys, især hvis de placeres ovenover og ved hver sin side. Det er også smart at købe et spejl med lys i, så der er tænkt på det optimale lys fra starten.

Det er en god idé at tage en elektriker med på råd, så du er helt sikker på, at få alle lamper installeret sikkert, og at IP-tallet passer til området i badeværelset.

At vælge lampe til et badeværelse er ikke bare lige, men følger du ovenstående er du godt på vej.

TAGS: Lamper til badeværelse , Lys til badeværelse , Spots til badeværelse

Karen interesserer sig for alt, som gør hjemmet smukkere, sjovere og mere funktionelt at være i. Hun foretager indgående research af nye smarte maskiner og redskaber, og finder ud af, hvor de kan købes billigst. Dybdeborende undersøgelser af, hvordan huset og haven bedst forbedres og vedligeholdes, bliver viderebragt i tilbundsgående og læsevenlige guides.

Kommentarer

6 Kommentarer på Hvad er den bedste lampe til et badeværelse?

 1. Christoffer Friman siger:

  Kan I oplyse hvor man kan købe glaspendlerne på det øverste foto?

 2. Mikael siger:

  Hej Christoffer,

  Desværre ikke. Billedet er så vidt jeg ved fra en amerikansk boligmesse. Jeg har forsøgt at finde et lignende produkt på nettet, men det er desværre ikke lykkedes mig.

  Mvh
  Mikael

 3. Mikael siger:

  Hej igen Christoffer,

  Det er godt nok ikke en dråbeformet model, men tænker at det kunne blive et flot setup alligevel… og så er den ret billig: Sælges blandt andet hos Silvan

 4. Christoffer siger:

  Hej Mikael

  Tak for link til Silvan. Vi kører derind i weekenden og ser på dem 🙂

 5. Majbritt siger:

  Hej
  Vi er bed at renovere loft i badeværelset og er i tvivl om hvor vidt spots i liftet er nok til god belysning ved spejlet? Sidste sted vi boede havde vi kun spots og man så bleg ud i spejlet- men gælder det alle spots lys?
  Mvh majbritt

 6. Mikael siger:

  Hej Majbritt,

  Du kan sagtens få spots der har mere “varmt lys” og som derfor ikke får dig til at se bleg ud i spejlet.

  Spørg blot det sted hvor du køber spots. Stort set alle forhandler spots med det varme lys.

  Mvh
  Mikael