LED GU10 spot pærer – Bedste priser og forhandlere

LED GU10 spot

LED GU10 spot

GU10 er en hyppigt anvendt fatning til LED spot pærer (230V). I denne artikel kan du læse om og se priseksempler for pærer, der passer til netop denne fatning: almindelige såvel som dæmpbare typer.

Herudover får du en forklaring på nogle af de tekniske begreber, du med stor sandsynlighed vil støde på under jagten efter gode køb.

Lave watt-tal, stor effektivitet

Du kan typisk få GU10-dioder med et watt-tal på mellem 2 og 7watt. Det lyder ikke af meget. Set i forhold til energiforbrug er LED-dioder dog langt mere lyseffektive end halogen.

En model med 3, 4 hhv. 5 watt vil svare nogenlunde til en halogen-pære med 20, 25-35 hhv. 45-50watt.

Velassorterede forhandlere: et par priseksempler

Nedenstående priseksempler gælder for diode-enheder på mellem 1 og 4 Watt. De er uden fatning og har ikke mulighed for lys-dæmpning.

ForhandlerTypeKelvinRA-værdiLysspredningPris i kr.
El-grossisten.com1,2W*??40 grader45
Energilys.dk3,7W2.800k7030 grader59
Medialys.dk3W - SMD3.000k??89
Prolys.dkLuxina 3W2.650-2.750k83-8538 grader89
Greenline.dkSun3, 3W2.850k8360 grader99

* forhandleren angiver, at denne type er bedst til tagudhæng.Ofte – ikke altid (jf. skema) – vil et højere watt-tal medføre en højere pris. Du kan som regel få lidt rabat ved køb af mere end én enhed, men meget afhænger også af selve lyskvaliteten, der måles i Kelvin, RA m.v. Jf. nedenstående afsnit.

Måling af lyskvalitet

Lumen, lyssspredning, RA-værdi, Kelvin? Hvis du er forvirret, er det ikke så underligt. For måling af lyskvalitet er en sand videnskab.

Mange forhandlere angiver lyskildens spredningseffekt. En spredningseffekt på 40 grader er det mest normale. Lumen er en betegnelse for, hvor meget lys lyskilden udsender.

Lavt Kelvin-tal = varmt lys

I en del produktbeskrivelser indgår udtryk som “blødt lys”, “varmt hvidt lys” etc. Sådanne flotte beskrivelser skal du prøve at abstrahere fra.

Det er de præcise angivelser af produktets Kelvin- og RA-værdier, der virkelig betyder noget. Kelvin – også kaldet K-værdi – siger noget om lysets farvetemperatur.

Ønsker du et nogenlunde varmt og hyggeligt lys, skal du vælge en pære en farvetemperatur på under 3.000 Kelvin. Desto lavere K-værdi desto varmere lys.

Alt, hvad der ligger over dette tal, vil give et mere skarpt lys. Ved indendørsbrug bør Kelvin-tallet generelt ikke være højere end 3.500.

LED GU10 Stor forskel i lyset

Der er meget stor forskel i det lys LED pærer udsender, så det kan godt betale sig at sætte sig lidt ind i de tekniske detaljer.

Høj RA-værdi = god favegengivelse

RA-værdien er også vigtig, idet den afgør, hvor god pæren er til gengive farver. Desto højere RA-værdi, desto bedre farvegengivelse.

Typisk vil en RA-værdi må mellem 97 og 99 RA være rigtig fin til lamper over f.eks. spise- eller stuebordet.

LED-dioder med så høj en RA-værdi vil dog typisk være forholdsvis dyre – jf. skemaet for dæmpbare typer.

Egnet til rumbelysning eller ej?

En betegnelse som “GU10 varm” betyder ikke nødvendigvis, at LED-pæren egner sig til normal indendørs rumbelysning.

Mange diode-enheder giver et skarpt lys og vil være bedst til brug i garagen, i tagudhænget ved indgangen til huset eller andre steder, hvor du ikke opholder dig i lang tid ad gangen.

Den billige 1,2 watts model i ovenstående skema er et eksempel på en typisk udendørsmodel.

De kundebevidste forhandlere har gode produktoplysninger på deres hjemmeside. Er oplysningerne mangelfulde, er det en god ide at spørge til kvaliteten, inden du køber.

Jf. også vore andre artikler om LED:
https://www.husplushave.dk/spots/
https://www.husplushave.dk/udendoerslamper/

Dæmpbare pærer

Dæmpbare pærer kan være en stor fordel ved indendørsbrug. Ikke mindst, hvid du synes lyset er for skarpt og gerne vil have lidt hyggebelysning. Priser for dæmpbare modeller er som regel lidt højere end ved andre ikke-dæmpbare typer. Vi giver dig her et par eksempler (selve fatningen er ikke med i prisen).

ForhandlerTypeKelvinRa-værdi og LumenLysspredningPris i kr.
Energilys.dkEdison 3,5W2.70080 / 24060 grader119
Climacare.dk4W3.100? / 240?139
Medialys.dk5W2.900-40 grader150
Greenline.dkSunflux 4W2.65083-85 / ?40 grader175
El-grossisten.comHighpower 5,5W2.700-2.800? / 25545 grader175
Prolys.dkBLTC 5,5W2.65098 / 220-24040 grader299

Som du kan se, kan der være visse prisudsving. En meget høj RA-værdi – jf. BLTC fra Prolys – medfører en høj pris. Edison 3,5W-modellen fra Energilys synes at være det bedste køb set i forhold til pris og kvalitet.

Lysdæmpere: undgå sammenbrænding

Det er vigtigt, at du ikke anvender eksisterende lysdæmper-installationer til almindelige LED-dioder.

Både dioder og lysdæmper kan i værste fald brænde sammen. Til dioder lavet specielt til lysdæmpning – se ovenfor – kan du få en række forskellige lysdæmpere til omkring 400-500 kr.

Der er typisk tale om skydelysdæmpere. Husk at vælge en, der passer til det antal lamper, der skal kunne lysreguleres.


Hvad skal jeg gå efter?

Det kan være en god ide at gå efter lys med en forholdsvis høj RA-værdi (god farvegengivelse) og et lavt Kelvin-tal (mindre skarphed), hvis du ønsker indendørs LED-belysning.

Mangler du produktoplysninger, og er du i tvivl om produktets kvalitet, bør du søge svar hos forhandleren inden køb. Dæmpbare typer er generelt lidt dyrere end almindelige lys-enheder. Andre forhold, der kan hæve prisen, er antal watt og en meget høj RA-værdi.

TAGS: GU10 LED pærer , GU10 LED spots

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

2 Kommentarer på LED GU10 spot pærer – Bedste priser og forhandlere

 1. Søren Vammen siger:

  Hej…

  Jeg er igang med nybyggeri og skal bruge nogle GU10 ledspotspærer, som giver meget lys og lysspredning i badeværelse, køkken, gang og bryggers.

  Kan I anbefale:

  GU10 60 LED mit Schutzglas [sebson®] (280lm – Warm-Weiß – 60 x 3528 SMD LED – 120º Abstrahlwinkel – GU10 Sockel – 230V AC – 3,5W – Ø50×55mm)

 2. Mikael siger:

  Hej Søren,

  Når det kommer til denne type lys, så er vores anbefaling altid, at købe en enkelt pære hjem til at teste. Om du synes at noget lyser “nok” og har den rette “varme” i netop dit hus, kan kun du selv svare på.

  Da jeg selv skulle have spots i loftet sidste år, var det også den fremgangsmåde jeg benyttede.

  Det er så ærgerligt at købe 10, 20 eller 50 pærer som man så ikke bliver tilfreds med.