LED spot – Indbygning af spots i lofter

LED spot

LED spots giver ikke kun et godt lys, men giver også store besparelser på el-regningen, samt er bedre or miljøet.

Efter at det i 2011 blev forbudt at fremstille og distribuere 60watts-pæren i EU, må du som forbruger finde alternative løsninger. Der findes et utal af forskellige sparepærer (A-pærer), der i form og funktion ligner de traditionelle glødepærer.

Men LED spots (diodepærer) kan også være et godt og energibesparende valg. Det store udbud taget i betragtning er det uden tvivl en belysningstype, der er kommet for at blive.

Nedenfor kommer vi ind på udvalg, typer, energibesparelse og montering.

Hvad er LED for noget?

“LED” (light-emitting diode) er en elektronisk komponent, der omsætter elektrisk energi til et smalt bølgeinterval. I begyndelsen blev komponenten mestendels brugt til lommeregnere, digitale armbåndsure og måleinstrumenter.

Siden fulgte cykellygter og lommelygter. Og i dag anvendes lyskomponenten til et utal af formål, herunder til lamper til boligen.

Diode-lys er blevet kritiseret for at være for skarpt og for ikke have samme varme lys som glødelamper.

Men teknikken har været under konstant udvikling, dioder er generelt meget effektive og med en lysdæmper kan du let regulere lysintensiteten.

Spot og dioder: stort udvalg

LED spotDu kan få diodelysning til indbygning i loftet næsten overalt. Vi nævner her kun et par få forhandlere.

Bemærk, at “spot” i sin mest afgrænsede betydning betegner selve fatningen. Fatninger og diode-pærer sælges både separat og som samlede sæt.

Er du udelukkende ude efter selve fatningen, skal du give ca. 55 – 85 kr. pr. styk. Disse produceres bl.a. i kipbare versioner, der gør, at du kan dreje enheden til det ønskede belysningssted.

Hvis du køber 10 stk. vil prisen falde med ca. 10 kr. pr. styk. Ønsker du en 59-kroners kipbar spot med tilhørende 3W-pære kommer den samlede pris op i 179 kr. Også her er der dog en lille mængderabat ved køb at 10 stk.

Højere Watt-tal og lysdæmpning = højere pris

Du vil hurtigt opdage, at diode-pærer og fatninger meget ofte sælges i sæt med 3 stk. Det gælder blandt andet for Luksuslamper.dk og Silvan.

Alt efter kvalitet, materiale og watt-tal svinger priserne mellem 500 – 1.500 for sådanne sæt. Et eksempel på et 3-styks-sæt med GU10-pærer (3W) kunne være Silvans Recess i børstet stål til 800 kr. En model, der kan bruges både ude og inde samt i vådrum.

Desto højere watt-tal desto højere pris. Herudover hæver det også prisen, hvis pæren skal være dæmpbar.
Endelig er der en vis sammenhæng mellem lyskvalitet og pris. Mange af de billigste pærer af ældre dato giver et typisk et lidt blegt og blåligt lys.

Hvor stor er energibesparelsen?

Fordelene ved en LED spot er mange. Den kan klare flere rystelser end traditionelle pærer, den holder længere og set i forhold til dens størrelse er den ganske lyseffektiv. En diode-spot på mellem 1 og 3watt kan således lyse lige så kraftigt som halogenspot på mellem 10 og 20watt.

Vigtigst af alt er dog det lave energiforbrug. På forhandleren Lite-house.dk’s hjemmeside finder du en interessant beregner, hvor du kan sammenligne forskellige belysningstypers strømforbrug og holdbarhed.

Ifølge beregneren vil en forholdet mellem en halogenstiftpære 20W og en SMD 3,5W LED-pære ved 8 timers brug om dagen over et år være følgende:

Stiftpære (halogen) 20WSMD 3,5W
Pris12,50 kr.140 kr.
Levetid i år1,7110,27
Strømforbrug kWh/år58,410,22
Strømforbrug kr/år125,5621,97
Mindre udledt CO2/år21,54 kg.

Hvor præcis beregneren er, er ikke til at sige. Den giver dog et fint overblik over diverse forskelle, og det er tydelig, at den samlede energibesparelse er mange gange højere ved diode-spot end ved traditionelle stiftpærer. Hertil kommer en mindre udledning af CO2.

Vedrørende montering

“Må man indbygge GU10 LED spots direkte i isoleringen?” spørger en bruger af forummet www.lav-det-selv.dk.

Daxtor Easy2light spot

Daxtor Easy2light spot

Da også LED-dioder udvikler en vis varme, må de ikke placeres i for tæt kontakt med let antændeligt materiale. Du skal derfor kun indbygge spot direkte i isoleringen, hvis de er forsyndede med en F-hat-mærkning.

Er du i tvivl, kan du altid spørge forhandleren eller en el-installatør. Sørg under alle omstændigheder for altid at læse monteringsvejledningen grundigt.

Daxtor Easy2light er en spot-fatning designet specielt til indbygning direkte i isoleringen og koster ca. 150 kr.

De fleste diode-lamper indbygges typisk i loftspartier. F.eks. i gangen, entreen, i badeværelset eller andre steder, hvor hyggebelysning ikke ligefrem er påkrævet.

Der findes også en del modeller, der egner sig til såkaldt nedbygning – dvs. lamper der indbygges i selve gulvet eller udenfor i jorden, i trappen eller i flisestien.

Vælger du lampetyper til udendørsbrug eller til brug i vådrum, skal du først tjekke om de er designede hertil.

Se også vores artikel Udendørslamper – LED belysning med og uden sensor

Godt at huske på

Trods en højere stykpris er diode-pærer mere energibesparende end andre pærer.

Der findes et stort udvalg og de sælges både enkeltvis, i sæt og med eller uden fatning (herunder kipbare typer).

Priserne varierer i forhold til bl.a. watt-tal og lyskvalitet. De billigste, lidt ældre modeller giver sjældent et godt lys, og skal du montere spotlys direkte i isoleringen, bør du se efter en F-hat-mærkning.

TAGS: GU10 spots , Halogen spots , LED spot

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer