Regn og slud, storm og sne er ofte en del af det danske vejr, og det kan f.eks. resultere i fugt i kælderen. Det er der heldigvis råd for – har du problemer med fugt, så kan det ordnes ved at leje en
affugter.
Affugtere tørrer generelt efter to forskellige principper. Det kan enten være kondenstørring eller absorptionstørring.
Ved kondenstørringen sker udluftningen ved at sende rummets luft igennem et køleanlæg. Ved absorptionstørring sker det ved at omdanne den fugtige luft til varm og tør luft.
Denne proces sker igennem et fugtabsorberende materiale. Absorptionstørring er bedst til lokaler med lave temperaturer, f.eks. kælderrum.
Hvornår er der brug for at leje en affugter?
Affugtere kan både købes i butikkerne og lejes. Generelt er de affugtere du kan købe i butikkerne ofte billigere end dem, du lejer – i hvert fald hvis du skal leje dem i en længere periode.
Hvad der er mest sund fornuft i kommer helt an på omfanget af dit problem med fugt.
Hvis dit hus er ramt af en vandskade, så er det som regel ikke nok med de små modeller, som du kan købe i butikkerne. De små modeller kan klare mindre fugtproblemer, men en udtørring af f.eks. en kælder vil tage alt for lang tid og du risikerer mug og svamp udvikler sig.
Hvis du lejer en affugter, så har den ofte en langt stærkere kapacitet. Det er dog alligevel svært at spå om, hvor lang tid udtørringen vil tage med en lejet model, da det helt afhænger af, hvilket byggemateriale, dit rum er bygget af.
Materialets evne til at opsuge og afgive fugten er i denne sammenhæng afgørende for, hvor lang tid, det tager.
Der er også forskel på kapaciteten af de affugtere, som du kan leje. Tal derfor altid med forhandleren om dine specifikke fugtproblemer, da de kan vejlede dig om den rette størrelse og det antal dage du har behov for en affugter.
Gode tilbud
Priserne for leje af affugtere svinger, alt efter størrelse og effektivitet. Du kan eksempelvis leje en affugter hos Vandskade Sanering for 99 kr. pr døgn. Du kan få ekstra rabat, hvis du lejer den over en måned.
Et andet sted, hvor du har mulighed for at finde gode affugtere er hos Dansk Fugtteknik. Her kan du leje den effektive DFT HT 800 fra kr. 199 kr. pr. døgn.
Du kan også få en mindre model nemlig Heylo blæsere til 120 kr. pr. døgn. Priserne er eksklusiv moms.
Mange byggemarkeder udlejer også affugtere. Hvad der er billigst og bedst er svært at sige noget konkret om, da det helt afhænger af, hvor stor din fugtskade er, jo større den er, jo vigtigere er det med en god affugter – som så på den anden side er den dyreste at leje.
Hvis du er i tvivl, så kan vi anbefale dig at indhente flere tilbud, da du så har forskellige eksperters øjne på dine fugtproblemer og et godt sammenligningsgrundlag for priserne.
Hvordan kan du undgå fugt fremover?
Et er at behandle fugten, når skaden er sket, men der er også god grund til at forebygge, da det kan tage meget fugt i opløbet og forhindre det i at sprede sig. Følg her nogle gode råd til, hvordan du får bugt med fugten.
10 liter fugt – så meget producerer en almindelig familie med to voksne og to børn i gennemsnit om dagen. Der er derfor grund til, at du skal lufte kraftigt ud dagligt, tre gange om dagen. Ã…bn vinduer og døre kortvarigt, så der kommer gennemtræk.
Der er også andre muligheder, hvormed du kan begrænse fugtigheden i dit hus. Du kan måle, hvor meget fugt du har i huset med et hygrometer.
Har du for meget fugt i huset, så undgå at tørre tøj i stuen eller i andre rum, som du bruger meget.
Brug halvtaget eller kælderen. Har du hverken halvtag eller kælder, så overvej at anskaffe dig en tørretumbler.
Husk også at tænde for emhætten, både før og efter, at du laver mad – luk også døre til andre rum, så fugten ikke spreder sig.
En anden vigtig ting er at holde mindst 18-20 grader i alle beboelsesrum, for på den måde holder du luftfugtigheden nede.
Er skaden sket
Når skaden er sket – det kan f.eks. være en vandskade, hul i taget eller sprængt vandrør, så skal det repareres omgående.
I nogle tilfælde vil en affugter være nok, men forhør dig hos en ekspert, inden du handler. Hvis der ikke bliver fundet en løsning på problemet, så kan det bl.a. føre til skimmelsvamp.
Er du på udkig efter en affugter, så er vores råd, at du undersøger markedet grundigt, inden du beslutter dig for, hvilken model, du skal leje, da der er forskel på kapaciteten af de forskellige maskiner – og de dyreste er oftest dem, der kan klare mest fugt.
Det er dog ikke sikkert, at dit fugtproblem behøver en model med stor kapacitet – rådfør dig derfor altid med en ekspert først. For at forebygge fugt skal du bl.a. tænke på udluftning og på at holde dine rum i huset på mindst 18-20 grader.