Liguster | Køb, Plantning, Dyrkning, Gødning og Beskæring

Vil du have svar på dine spørgsmål om liguster, en af danske havers absolut mest klassiske, smukke og robuste hække, så læs her.

En ligusterhæk pryder dit hjem året rundt og kræver kun lidt hjælp i form af gødning og vanding; så klarer den nemt en larve eller ti og vil være en af de største glæder i din have i rigtig mange år fremover.

liguster -hæk der holder

Hvad er fordelene ved en hæk i liguster?

Liguster er et super godt valg til hæk. Den vokser ca. 25 cm årligt, hvilket er en pæn tilvækst uden at være vild og voldsom. Den kræver stort set ingen pasning.

Den blomstrer smukt og dufter, og så tiltrækker den mange fugle. De kan godt lide duften, bærrene, og så er den god til fuglereder.

Man kan lige forestille sig de små musvitter sidde derinde mellem de tætte grene og grine ud til de større rovfugle, der ikke kan nå dem.

Hvornår og hvor skal jeg plante liguster?

En liguster er en plante, som vi tit tænker på som hækplante. En ligusterhæk er et af de mest almindelig syn i danske haver, og det er da også en pragtfuld og 100% drift sikker hæk at plante, dyrke, holde, beskære og nyde.

Ligustrum, som den hedder på latin, vokser naturligt i så afsides beliggende egne som iskolde, smukke Sibirien og Kretas knastørre bjergskråninger – den kan faktisk tåle alt fra salte skumsprøjt fra Vesterhavet til storbyliv på Vesterbro i en krukke på en smart tagterrasse.

Hvordan planter jeg min nye liguster?

Når du vil plante dine ligusterplanter, så skal du sørge for at have en god spade og vand i nærheden. Ofte kommer hækplanter som barrodsplanter, men du kan også få dem i potter med jord omkring rødderne.

Begge slags hækplanter skal plantes i et hul i almindelig havejord.

Hvor dybt skal jeg plante hækken?

Plantehullet skal graves lidt dybere end potten, og jorden skal vandes og være løs og fin. For liguster planterne skal plantes i samme dybde, som de stod i potten – eller så rødderne kommer under jorden.

Her sætter du planterne, og så skal du vande din liguster godt. Skub jord ned om rødderne og klap til. Hvis dine planter er over 1 meter høje, skal de have en pind at støtte sig til.

Hvilket plantetidspunkt er optimalt?

Du er mest sikker på et godt resultat, hvis du planter dem i februar/marts, når jorden er fri for frost. Både som barrodsplanter og som færdighæk.

Færdighæk betyder, at du har købt ligusterplanter i en størrelse og mængde, så de ser ud som en færdig hæk, når du har plantet dem. I februar/marts er planterne stadig i dvale og kræver ikke så meget vand endnu.

Du giver de små ligusterplanter en god start, hvis de får en ekstra sjat vand i ny og næ det første år.

Pasning og pleje af liguster

Liguster kræver vitterlig ikke meget af vind og vejr. Den trives fint i skygge og i sol. Skal man være virkelig god ved den, så er en blanding i sol og skygge optimal, men det er slet ikke nødvendigt.

Er liguster egnet til at gro i en krukke på terrassen?

Faktisk ja! Selvom det ikke er en typisk terrasse-plante, så er liguster yderst velegnede planter til at gro i krukker på terrassen. Ligesom buskbom kan de formklippes nemt, og de kræver ikke meget pasning.

Lidt vand og lidt almindelig n-p-k-gødning et par gange i sæsonen, det er alt. Skal det være ekstra fint, så læg lidt godt omsat kompost eller møg fra husdyr under hækken en gang årligt.

Hvordan skal jeg vande min ligusterhæk?

De fleste behøver kun at vande deres ligusterhæk det første år. Derefter er der ikke behov for det, for liguster er en hårdfør plante.

Bor du meget udsat i stiv kuling eller i meget sandet eller tør jord, så kan det være en god idé at lægge en siveslange ud langs din ligusterhæk. Så er det nemt at vande den fx en gang om ugen i de første måneder.

Så sikrer du, at hækken får masser af gode rødder, der kan finde vand til din smukke hæk fremover.

Gode råd om beskæring af liguster

Beskæring af din ligusterhæk er meget nemt og gøres bedst med en hækkeklipper. Hvis dine naboer eller din svigerfar får nervøse trækninger ved tanken om beskæringsprincipper, så tag det helt roligt.

Det kan ikke gå galt. Den vokser bare videre. Liguster kan skyde helt inde fra stammen, og den kan også skyde helt fra bunden. Hvis du får barberet den lidt for hårdt, er der ingen skade sket. Det kommer igen. Klip den i juli, så når du at nyde blomstringen først.

Hvor stor bliver en ligusterplante normalt?

En ligusterplante kan blive op til flere meter høj, og flere meter bred. Uklippet bliver den et vildnis og ligger sig ofte ned.

Den pæneste hæk får du ved at holde den under 2 meters højde og 1 meters bredde. Så undgår du også, at dele af den bliver kedelige at se på og svære at beskære.

Må jeg spise min den?

Liguster er en meget alsidig plante, men den er ikke spiselig. Faktisk er liguster giftig for hunde, katte og mennesker. Navnlig bærrene skal man ikke putte i munden.

Men de smager nu heller ikke godt. Få mennesker har allergi overfor liguster. Lad fuglene om at spise den.

Kan ligusterplanten blive syg?

Det er meget sjældent, at en liguster får sygdomme. Skulle din hæk have skader på bladene, er det nok en larve, der er på spil.

Ligustersværmerens larver er nogle flotte, tykke larver i gul og grøn, som bor i hækken indtil september. De er nogle af ligusterens eneste skadedyr. De æder bladene, men de vokser ud igen, og du behøver ikke gøre noget.

Sæt et par fuglekasser op i nærheden, så klarer mejserne problemet.

Min liguster er ikke pæn, hvad gør jeg?

Skulle det ske, at en liguster får gule eller sorte blade, at den visner, at den har krøllede blade, ikke vil vokse eller helt eller delvist går ud, så tag en dyb indånding.

Hvis hækken er forholdsvis nyplantet, dvs. op til 4 år, så henvend dig der, hvor du har købt din hæk og klag. I alle andre tilfælde kan problemer behandles ved at gøde den eller forynge hækken.

Det gør du ved at klippe den hårdt tilbage og så vente på, at den igen vokser sig fin og frodig. Men inden du går drastisk til værks, så spørg der, hvor du har købt planterne.

Forskellige sorter af liguste

Ligustrum “liga”

Den absolut mest sejlivede ligusterhæk.

Også den mest udbredte i de danske parselhushaver og det er ikke uden grund.

Denne hækplante vokser hurtigt til en smuk, jævn hæk, og den er meget resistent overfor sygdomme.

Den taber heller ikke bladene i samme grad som andre og ældre sorter af liguster.

Kan varmt anbefales, hvis du ønsker en hæk, som du bare er helt sikker på kommer til at fungere.

Og så er den tilmed let at klippe de en til to gange om året hvor det er krævet.

Liguster “Atrrovirens Select”

Denne type liguster ligner “Liga” meget. Forskellen ligger i, at Atrrovirens ofte får større blomster, der virkelig er en pryd.

Det bør du tage højde får, når du klipper din hæk.

Undgå at klippe den i foråret, for så klipper du blomsterknopperne af.

Atrovirens får mere tilspidsede blade og er ikke stedsegrøn, men halv-stedsegrøn.

Det betyder, at den i nogen grad beholder bladene om vinteren, som ikke altid.

En smuk og hurtigt voksende hæk, som rigtig mange haveejere er glade for.

Det skal for en god ordens skyld nævnes, at hækken ikke er så skrigende grøn som billedet viser.

Liguster “Lodense”

Her har vi en flot liguster med et mere poetisk udtryk end sædvanligt.

Denne hæk bliver ca. 1 meter høj og ca. 60 cm bred og mere frodig i udtrykket end sine fætre.

Farven er klar grøn, og blomsterne dufter herligt.

En fin hækplante, men også meget flot i krukker på terrassen, hvor den vil pynte hele sæsonen.

Tilbehør, som er praktisk at have

Plantning og pleje af liguster kræver ikke det helt store indenfor haveredskaber og planteudstyr. Men der er nogle ting, som er gode at have ved hånden, og dem kan du læse om her.

Flere af dem er også velegnede som gaver, hvis du kender én, der har en ligusterhæk. Og hvem gør ikke det?

Til nytilplantning af liguster kan du overveje tilsætning af jordforbedringsmateriale i god kvalitet.

Du er også godt hjulpet af en god, ergonomisk spade og lidt tonkinstokke samt opbindingstråd.

Hvad planter jeg sammen med liguster?

En ligusterhæk er smuk i sig selv. Men hvis det skal være endnu smukkere, så lav et bed foran hækken, hvor du kan plante forskellige blomster eller træer.

Her er f.eks. roser oplagte, fordi de er så smukke mod en mere ensartet baggrund.

Du kan også plante en række smukke æbletræer foran din hæk, og så sætte bunddækkende geranium langs jorden, så du holder ukrudtet væk.

Måske er en sky af yndige astilber lige sagen?

Vil du vide mere, eller har du noget at spørge om?

Forhåbentlig er du nu mere end klar til at plante din ligusterhæk og har fået svar på alle spørgsmål.

Skulle der være mere, du vil vide, er du velkommen til at skrive til os.

Du er også velkommen til at dele denne artikel med dine venner, hvis du fandt den hjælpsom.

2 kommentarer til “Liguster | Køb, Plantning, Dyrkning, Gødning og Beskæring”

  1. Jeg er lige flyttet i rækkehus med en legusterhæk. Jeg undre mig over hvor grøn og tæt den er lige nu hvor alt andet taber bladene.

    Hvornår taber den normalt bladene og hvornår kommer der normalt blade på igen?

    Vh Heidi Wraae

    Svar
  2. Hej
    Vi har en ligusterhæk, og i forbindelse med at der er ved at blive gravet fibernet ned har en lille gravemaskine (bobcat) holdt tæt på hækken og varme fra maskinen (udstødning) har bevirket at der er kommet visne plamager på hækken flere steder (Bladene brændt af) Hvad gør vi?

    Svar

Skriv en kommentar