Løvblæser – Benzin eller batteri – Det bedste valg

Løvblæser

Har du en stor have med mange blade der skal samles op, så er en løvblæser et rigtig godt hjælpemiddel. Pris og kvalitet hænger dog gerne sammen.

Træt af at bruge timevis på at rive nedfaldne blade sammen? Måske skulle du anskaffe dig en løvblæser. Disse fås i både benzin-, batteri- og el-drevne modeller. De fleste større typer kan ikke kun blæse men også fungere som løvsuger. Nedenfor guider vi dig vedrørende brug, priser og kommer ind på fordele hhv. ulemper ved de forskellige apparater.

Et par tip vedrørende brug

En løvblæser kan være ganske praktisk ved større arealer og de steder i haven, hvor det kan være svært at komme til med en rive. Det bedste resultat opnår du, når det nedfaldne løv er helt tørt og dermed lettere lader sig samle i bunker.

Mange hælder løvet i affaldssække og smider det ud. Du kan dog med fordel genbruge de visne blade ved at lægge dem i et tykt lag i dine bede (10 – 15cm.). Dette hindrer ukrudtsvækst. Og i løbet af ca. års tid vil bladene kompostere, og du vil få en fin muldjord, du kan bruge andre steder i haven.

Benzindrevne modeller – priseksempler

Som du kan se af nedenstående oversigtsskema ligger prisen for en ny benzindreven standard-model (4,5kg., håndholdt) mellem 1.500 og 3.000 kr. i salgspris. Bemærk at lufthastigheden – dvs. apparatets blæse-effekt – varierer alt efter, om det tilsluttede rør er fladt eller rundt. Ved brug af et fladt rør er blæse-effekten størst.

De fleste af de her oplistede modeller er kombi-apparater, som du også kan bruge til at suge løvet op med.

De største og dyreste modeller har generelt en lidt større lufthastighed end standard-modellerne. De vejer omkring 10kg., men er designede således, at du kan bære dem på ryggen.

Priser på løvblæsere

Links til ovenstående løvblæsere

shopmidtdjurstraktorlager.dk
skovhavehuset.dk
husqvarna.com
lytek.dk
dorchdanola-netbutik.dk

Batteri- og eldrevne modeller

Batteridrevne apparater vinder ifølge maskinbladet.dk mere og mere ind på markedet for have-park-redskaber.

Pellenc, en fransk producent, har lanceret en hel serie haveredskaber med et meget effektivt lithium-batteri. Pellenc kalder deres løvblæser Airion og henviser til den danske distributør Texas.dk. Prisen er 5.596 kr. (inkl. moms).

Batteriet, der bæres på ryggen, er forholdsvis dyrt (fra 4.876 kr.). Så alt i alt kommer den samlede pris over 10.000 kr. Ifølge diverse forhandlere er apparatet lige så effektivt som de største af de håndholdte, benzindrevne modeller fra bl.a. Stihl. Standard-batteriet holder til ca. 1½ times uafbrudt arbejde.

Også Bosch producerer en batteridreven model. Du kan således få Bosch Akku ALB 18 LI hos Billigmaskiner.dk til omkring 800 kr. på tilbud (inklusiv batteri). Den vejer under halvt så meget som de ovenfor omtalte benzindrevne håndholdte modeller.

Lufthastigheden er dog også væsentligt mindre. Og batteriet synes ikke at holde sig effektivt i specielt lang tid ad gangen. Forhandleren reklamerer selv med 10 minutters uafbrudt drift.

Alternativt kan du få en Stihl-model (SHE71) hos Aarhus Maskincenter til omkring 1.000 kr. Denne har ledning i stedet for batteri, hvilket mindsker bevægelsesfriheden. Til gengæld kan den også bruges som løvsuger, og du behøver her ikke tænke på genopladning.

Lidt om støjgener

”De larmer som bare pokker med en høj decibel, så du bliver upopulær i nabolaget” – Kilde: http://www.havenyt.dk/forum/fri_debat/6855.html

Høreværn

Sørg for at bruge høreværn når du arbejder med en løvblæser

Som en bruger af chat-forummet på havenyt.dk pointerer, kan benzindrevne løvblæsere være ganske støjforurenende. Typisk genererer de omkring 94 dB(A).

Ifølge arbejdstilsynet indebærer en vedvarende støjbelastning på over 90 dB(A) en risiko for alvorlige høreskader. Nu er det jo ikke hver dag, du som privat haveejer har brug for at rydde din grund for nedfaldne blade.

Det vil dog være en fordel at anskaffe en form for høreværn. Og det behøver ikke den dyreste slags – almindelige ørepropper kan nedsætte støjniveauet med omkring 20 dB(A). Endelig er det selvfølgelig helt essentielt, at du tænker på dine omgivelser og ikke bruger apparatet på tidspunkter, hvor det vil genere dine naboer.

En klar fordel ved batteri- og el-drevne modeller er, at de skåner nærmiljøet og generelt larmer mindre. De er også lettere at bære. Til gengæld er du meget af afhængig af, hvor stærkt batteriet er, og du skal huske at lade det op.

Alternativt kan du anskaffe dig elektrisk model med ledning. Denne er dog noget upraktisk, hvis du skal bevæge dig over et større areal og ind og ud af diverse kringelkroge.

Prøv den, før du køber

De fleste forhandlere er villige til at lade dig prøve apparatet, inden du køber. En prøvetur vil under alle omstændigheder gøre det lettere for dig at vurdere, om du har brug for apparatet eller ej.

Har du en meget lille have, er det muligt, at en almindelig rive eller lignende vil være nok. Skal du passe et større område, vil apparatet måske kunne gøre dit havearbejde lettere.

Spar penge – købt brugt

Hvis du føler dig fristet til at prøve en løvblæser over længere tid men ikke har lyst til at give op til 3.000 kr. for en ny standardmodel, kan du finde gode tilbud via gratis annoncemarkeder som Den Blå Avis.

Her kan du få end del brugt udstyr til mellem 150 og 500 kr. Som vi tidligere har gjort opmærksom på, er det dog ikke altid lige let at vurdere kvaliteten af et produkt sat til salg via gratis annoncemarkeder. Ikke mindst fordi produktoplysningerne kan være ret sparsomme.

Fordele og ulemper

Løvblæsere larmer en del. Så anskaf høreværn og tag hensyn til dine naboer.

Batteri- og el-drevne modeller er lettere og mere miljøvenlige end de benzin-drevne. Den mest effektive model (kraftigste batteri) kommer dog hurtigt over 10.000 kr. i pris.

De benzin-drevne modeller har generelt en højere blæse-effekt, og du skal her ikke tænke på genopladning, ledninger m.v.

De største modeller kan bæres på ryggen. Er du lidt i tvivl om, hvad der er bedst for dig, er det en god ide at prøvekøre apparatet inden køb. Og husk, at du kan finde mange brugte modeller, der ikke vil koste dig en formue.

TAGS: Batteri løvblæser , Benzin løvblæser , Løvblæsere

Søren er autodidakt handyman og elsker at rode med sit hus, sit sommerhus og sin have. Gennem mange år har han fået erfaring indenfor en lang række emner. Han gør en dyd ud af at sætte sig i forbrugerens sted og ønsker at formidle sin viden om de bedste produkter til de bedste priser i så klart og informativt et sprog som muligt.

Kommentarer