
The Optical Chandelier af Stuart Haygarth
Hvis du tror, at en lysekrone er noget, der hører hjemme på et museum eller på et slot, så må du tro om.
Vi præsenterer dig her for hele 6 moderne lysekroner. Fælles for dem er, at de er tjekkede, flotte og giver et spændende lys.
Priserne ligger fra kun 200 kroner og opefter, så alle har mulighed for at forny deres belysning.
Lysekroner – form og funktion
En lysekrone har altid været et flot indslag i en stor stue og i gamle dage var den selvfølgelig først og fremmest beregnet til at kaste lys over rummet.
Dengang brugte man stearinlys og ulempen var at lyset blev kastet op mod loftet, der så kunne reflekterer lyset ned i rummet.
De moderne lysekroner er designet, så de i højere grad kaster lyset direkte ned, så de f.eks. kan hænge over et stort bord.
En lysekrone er også kendetegnet ved at have mere end én lyskilde og derfor har vi i det følgende valgt at se bort fra de store loftslamper med kun en lyskilde.
Lysekroner kan fås i rigtig mange forskellige materialer. Prisme- (eller krystal) lysekronen er den, vi kender fra slotte og herregårde, men i dag laves der også lysekroner i f.eks. metal, akryl, træ og andre materialer, der alle sammen er lettere end prismelysekronen.
Vedligeholdelsen af en prismelysekrone er omfattende, da hvert enkelt prisme skal pudses hver for sig regelmæssigt, mens en moderne lampe ofte kan nøjes med at blive tørret over i ny og næ.
Seks forskellige moderne lysekroner
Vi har fundet seks forskellige lysekroner, der alle sammen langt fra er som en klassisk lysekrone.
Den billigste model koster 200 kroner og den dyreste 36.000 kroner.
36.000 kroner er selvfølgelig mange penge, men det er meget billigere end en ægte prismelysekrone, der sagtens kan løbe op i 100.000 kroner, alt efter størrelse og omfang.
Herstal lysekronen
Fra den danske producent finder vi denne virkelig flotte lysekrone, der er lavet i crome med hvide, matte lampeskærme i glas. Den giver en godt lys, både lige ned, men også ud i rummet.
Billedet viser modellen Herstal Gil med 20 lamper og den koster 6.000 kroner.
Du kan også få en mindre udgave med kun 12 lamper til 2.800 kroner. Begge priser er uden leveringsomkostninger.
Lumiere lysekronen
Lidt i samme stil som Herstal lysekronen, finder vi Lumiere lysekronen, der er lavet i krom og som har en spot for enden af hver lysarm.
Lysekronen kan fås i 4 forskellige størrelser, fra 18 til 54 arme. Her er vist modellen med 30 arme til 14.000 kroner.
Lysekronen giver et diffust lys og egner sig ligeså godt i en stor hall, som i en spisestue (hvor der trods alt skal være højt til loftet).
Sarfatti lysekronen
Den italienske designer Gino Sarfatti har designet denne smukke lysekrone, hvor selv ledninger er med til at skabe lampen.
Sætter du “glødepærer” i og en lysdæmper på, så har du virkelig mulighed for at bruge denne lampe til mange ting – som hyggebelysning i et hjørne, som spisebordslys eller som den lyskilde, der kan oplyse et helt rum.
Vi har fundet en kopi af den originale lampe og selvom den ligner til forveksling, så er prisen en hel anden.
Originalen koster omkring 40.000 kroner, men der kan du købe kopien for 4.000 kroner og der er da en besparelse, der er værd at tage med.
Ice Blue 6 lysekronen
En helt anden lysekrone har den danske designer Sofie Refer tegnet.
6 blå kugler flankerer hinanden med hver sit lille lys.
Det er superflot og da lysekronen kan fås i flere forskellige farver, så er du ikke bundet af at skulle matche denne lampe med specielle farver i dit hjem.
Lampen er – efter vores mening – slet ikke så dyr, som den ser ud.
Den kan fås til 5.800 kroner.
Ilde Max 19
Dyr er denne lysekrone til gengæld, men den er også flot.
19 lyskilder er samlet og omkring ledningerne er placeret en lille stålring, som kan skubbes op og ned, for at skabe forskellige former.
Den vil være flot over et stort spisebord, men vil også give et flot og stilfuldt lys i en trappeopgang eller lignende.
Prisen – nå ja – 36.000 kroner, men så er der også gratis levering og det manglede da også bare.
Molnig lysekronen
Til en pris, hvor alle kan være med, finder vi Molnig lysekronen i IKEA.
Den ser dyrere ud end den er og minder om en gammeldags smedejernslysekrone.

Hvis du sætter de rigtige lyskilder i, vil den kunne give et rigtig godt lys.
Og til en pris på 200 kroner, så kan det være, der bliver råd til to lamper, der vil kunne hænge i hver sin ende af et langt spisebord.
Nogle mennesker vil ikke eje ting fra IKEA og er man en kender af deres varer, så kan man naturligvis godt genkende dem rundt omkring i diverse hjem.
Personligt mener jeg dog, at det er vigtigere at man anskaffer sig den lysekrone man synes er pæn og ikke går så meget op i hvad den har kostet eller hvor den er købt.