Montering af solfilm – Hvordan sætter man solfilm på vinduer?

Montering af solfilm
Du kan godt selv klare montering af solfilm, men det kræver lidt øvelse og tålmodighed. Alternativt skal du lade en professionel montere det.

Har du overvejet at få klæbet en belægning på dine ruder i huset, udestuen eller i drivhuset, så du undgår generende sollys? Eller måske på bilruden?

Herunder fortæller vi dig om de forskellige typer film, hvordan du selv foretager opsætningen, og hvad det typisk vil koste dig.

Køb professionel solfilm hos Tapetforum.dk

Effektiv solafskærmning

Solfilm reducerer lysindfaldet betydeligt. Har du et arbejdsrum, hvor du opholder dig mange timer om dagen, kan det være dette være en klar fordel. Herudover hindrer et vindue belagt med film, at rummet bliver for varmt.

Du vil med andre ord kunne mindske visse følgevirkninger ved at opholde sig længe i kraftigt sollys så som hovedpine og koncentrationsbesvær.

Sollys består desuden af UV-stråler, der har en blegende og nedbrydende effekt på både tekstiler, malerier og læder. Næsten alle typer film udgør et yderst effektivt værn med UV (omkring 99 % beskyttelse).

Så har du et udstillingsvindue i en butik eller lignende, vil UV-beskyttelse være helt essentielt.

Spejlfilm, klar eller tonet film

Solfilm med spejl
Spejlfilm giver et meget anderledes look, når set udefra.

Den mest optimale blændings- og varmereduktion får du ved at vælge spejlfilm. Filmen, der også hindrer uønsket indkig, kan monteres både indvendigt og udvendigt.

Udvendig montering er det mest effektive i forhold til blændingsreduktion. Dog ændres vinduets udseende meget ved en sådan type film, og mange husejere vil sikkert foretrække en gennemsigtig kvalitet uden spejlrefleks.

Solvarmereduktionen ligger her omkring 40 % og blændingsreduktionen omkring 20 %.

Endelig kan du få en let tonet film med en blændingsreduktion på ca. 60 %. Her er der selvfølgelig også visse æstetiske forhold at tage hensyn til. En ting er at tage en solbrille på. Noget andet er at lægge tonet film på sine vinduesruder, en permanent løsning, hvor du vil se omgivelserne udenfor i andre, mere afdæmpede farver.

Køb professionel solfilm hos Tapetforum.dk

Montering: “hvad skal jeg gøre?”

Gør-det-selv montering af solfilm
Gør-det-selv montering af solfilm

Som regel har de firmaer, der sælger solfilm, en montør, der kan foretage opsætningen for dig. Du kan her være helt sikker på, at det bliver gjort rigtigt.

Arbejdet kan især drille ved store vinduesflader. Og du skal være opmærksom på, at produktgarantien i visse tilfælde kun er gældende, hvis opsætningen er foretaget af en professionel montør.

Hvis du selv har mod på at gå i gang, skal du sørge for følgende (indvendig montering):

 1. Vælg en film af god kvalitet. 3M og Llumar producerer nogle af de mest professionelle typer.
 2. Vinduet skal være helt rent og frit for støv. Du kan opnå dette ved at rengøre med vand, sæbe og/eller ammoniak. Sidder der mere genstridige urenheder, kan du fjerne disse ved hjælp en lille kniv eller et barberblad.
 3. Skær filmen til, så den passer til ruden – husk 5cm ekstra i både højde og bredde – og spray ruden med PH-neutralt sæbevand.
 4. Få en hjælper til at fjerne sikkerhedsfilmen, der dækker det selvklæbende lag. Dette fugtes også med sæbevand, inden det sættes op i ruden.
 5. Spray hele overfladen med rigelige mængder sæbevand. Lav først en fastgørende midterstribe med en folieskraber og skrab herefter fra midten og ud til siderne.
 6. Overskydende kanter skæres fra og filmen trykkes helt fast i hjørnerne. Brug en bomuldsklud til at fjerne de sidste rester vand.

Vær tålmodig

Du skal nok prøve at montere film et par gange, før du har den rette øvelse.

Du skal dog ikke fortvivle, hvis resultatet ikke ser helt perfekt ud med det samme. Der kan gå op til 45 dage, før filmen er helt tør, de sidste små luftbobler er forsvundet, og filmen er helt gennemsigtig.

Er du stadig ikke tilfreds med udseendet, kan du forholdsvis nemt fjerne filmen igen ved at løsne et af de øverste hjørner. Rens eventuelt efter med salmiakspiritus.

Hvad koster det?

Priserne varierer alt efter, hvilken type film du vælger.

Billigst er klar sikkerhedsfilm, der hindrer glassplinter ved brud på ruden. Kvaliteter med spejllook, der har en meget høj blændingsreduktion, koster 216 hhv. 229 kr./m2.

Let tonet film er en smule dyrere. Dyrest er dog klar solfilm uden spejlrefleks (Prestige 70), der kommer op i 493 kr./m2. Selve monteringen koster 250 kr./m2.

Et eksempel: Lad os forestille os, at du gerne vil have dækket 10m2 vinduesflade med klar film uden spejlrefleks (Prestige 70-serien købt via Solaart.dk):

Uden montering: 10 x 493kr = 4.930kr.
Med montering: 4.930 + (10 x250kr) = 7.430kr.

Bemærk, at Solaart.dk lægger et ekstragebyr på 550 kr. oven i prisen ved opsætning af film på flader mellem 1 -5m2. Du kan altså spare en del penge ved selv at gøre arbejdet.

Men det kræver selvfølgelig at du har en vis fingerfærdighed og en god portion tålmodighed.

Også til bilen

Når du søger på “solfilm” på nettet, vil du få rigtig mange hits, der vedrører belægning af bilruder. Du må montere film på samtlige ruder i bilen udover fordøre og forrude. Udfordringen ved montering er her især de buede ruder, hvor du er nødt til at varmekrympe filmen eller lade flere stykker film overlappe hinanden.

Gode alternativer

Den mest åbenlyse fordel ved solfilm er, at det ikke fylder noget, og at det giver dig en helt ren og åben vinduesflade.

Er du ikke helt sikker på, at denne type solafskærmning er den rette for løsning for dig, findes der dog gode alternativer til reducering af lysindfald.

Dette kan udover almindelige gardiner være markiser eller lamelgardiner.

Fordelen ved lamelgardiner er, at du selv kan styre graden af lysindfald. Og du kan, hvis du vælger det rette lamelmateriale, også helt mørklægge rummet.

Læs mere herom i vores artikel om lamelgardiner.

Professionel montering af solfilm
Professionel montering af solfilm er et dyrt alternativ til dig der ikke kan eller vil sætte solfilmen op selv.

Gør det selv eller ej?

Øvelse gør mester. Og hvis du nøje følger vores råd og selv foretager lidt research ved at gå på nettet, kan du opnå et godt resultat og i øvrigt spare penge.

Køb dog kun en belægning af høj kvalitet. Gennemsigtig film er det mest almindelige. Vælger du tonet belægning eller spejlfilm, skal du være klar over, at det ændrer dit hus’ udseende betydeligt.

Sørg for at have dette rette værktøj og alliér dig med en, der hjælpe dig med opsætningen. Dog skal du huske, at diverse produktgarantier ofte vil bortfalde ved gør-det-selv-arbejde.

Køb professionel solfilm hos Tapetforum.dk

2 kommentarer til “Montering af solfilm – Hvordan sætter man solfilm på vinduer?”

  • Hej Brian

   Jeg har ikke den store indsigt i hvordan man gør på biler, men så vidt jeg kan se ved at Google mig frem til det, så sidder solfilmen i biler også altid på indersiden (uanset varmetråde).

   Mvh.
   Mikael

   Svar

Skriv en kommentar