Som haveejer lægger du med stor sandsynlighed en masse kærlighed i, at din græsplæne fremstår både grøn og frodig. Du kan dog møde visse udfordringer undervejs – blandt andet fra mos, der forsøger at ”stjæle” spotlightet fra græsset.
Mos i græsplænen er ikke blot et problem rent æstetisk – det kan også være et tegn på, at græsset ikke har de allerbedste vækstbetingelser. Det kan derfor give god mening at tage kampen op mod mosset.
Lær alt om mos og hvordan du bekæmper det i dette indlæg.
Hvor gror der typisk mos?
Tager du en tur rundt i haven, kan du finde mos et væld af steder – mos har ikke har rødder, men blot sporer/hæftetråde og kan gro på ret forskelligartede flader – lige fra sten og træer til tagrygge. Mos kan sætte sig fast på taget via de luftbårne sporer.
Det er en plante, der har en central funktion i økologisystemet, eftersom den typisk vokser i de områder, hvor andre planter ikke selv kan udfylde pladsen, eksempelvis grundet en manglende næring.
Det fremgår særligt tydeligt på græsplænen. Normalt vil mos ikke kunne klare sig i en direkte kamp med det sunde græs. Når græsvæksten imidlertid har dårligere vækstbetingelser, rykker mosset ofte ind og formerer sig. Mos elsker især skyggefulde og fugtige forhold, ligesom det gror særligt godt på mere ru flader frem for de glatte – eksempelvis når det kommer til fliser og tage.
Er mos farligt for græsplænen?
Der er i sig selv intet farligt ved at have mos i græsplænen – og nogle haveejere undgår bevidst at gøre noget ved mosset. Der kan dog også være flere problemer forbundet med at lade mosset gro.
Først og fremmest vil en del haveejere have det ret svært med det æstetiske aspekt – mos i græsplænen er sjældent et kønt syn. Samtidig kommer der perioder, hvor mosset bliver gult og kedeligt, hvilket trækker helhedsindtrykket ned for en ellers grøn plæne.
Følelsen af en mosdækket græsplæne kan også være noget anderledes end ellers. Det kan ofte føles som om, at du synker ned, når du betræder plænen – og det er derfor givetvis heller ikke en plæne, der indbyder til masser af leg og hyggelige sammenkomster.
Mos er også gerne et tegn på, at græsvæksten ikke er optimal – og at græsset er parat til at overlade pladsen til mosset. Lader du mosset sprede sig, vil græsplænen også naturligt miste en stor portion næring.
Vil du have en grøn plæne, bør du først og fremmest gå i gang med at bekæmpe mosset med de forskellige virkemidler, der er tilgængelige på dagens marked. I processen kan du også overveje, hvordan du kan give græsplænen endnu bedre vækstforhold.
Hvordan kan jeg fjerne mos i græsplænen?
Det er relativt simpelt at gå i gang med at fjerne mos – og du kan vælge mellem forskellige løsninger.
Én af de mest gængse fremgangsmåder er at finde en god haverive med jerntænder frem fra redskabsskuret og simpelthen rive plænen. Mos vokser gerne frem i de mørkere og fugtige måneder af året, men du kan med fordel sætte gang i mosbekæmpelsen hen over foråret. Her vil det gule mos gerne sidde noget løsere, så du nemmere kan rive plænen fri for mos.
Du kan også behandle mos med forskellige former for mosbekæmpelsesmidler – de indeholder som regel en øget mængde jern, som kun er skadeligt for mosset og ikke græsset. Når du strøer midlet ud over plænen, vil mosset så småt tørre ind og kan fjernes uden større komplikationer.
LÆS OGSÅ: Græssåning – Anlægning af ny græsplæne (Gartnerens Guide)
Vælg de rette produkter og metoder til at fjerne mos i græsplænen
Når snakken falder på mosbekæmpelsesmidler og pesticider generelt, er det en gråzone. Du skal derfor også være sikker på, at du vælger et produkt, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Undgå at vælge de produkter, der indeholder skadelige stoffer for miljøet, herunder grundvandet.
Jernvitrol er eksempelvis nu et af de produkter, der er ulovlige i bekæmpelsen af mos.
Du kan også fjerne mos ved hjælp af maskiner. Her skal du kigge efter en maskine, der går under navne som vertikalskærer eller plænelufter – betegnelserne siger en del om, hvilken funktion maskinen har. Dels skærer den mos (og vissent græs) op, alt imens den laver mindre riller i plænen, så den får luft – og der kan trænge vand ned til græsrødderne.
Uanset om du vælger den ene eller anden metode, vil græsset godt kunne se noget medtaget ud efter behandlingen. Det gælder her om at være en smule tålmodig – du vil snart kunne nyde de synlige resultater. Det er dog ofte nødvendigt at så nyt græs, så de bare pletter blive udfyldt.
Mos er også gerne et udtryk for, at din græsplæne har savnet næring – så den kan også ofte få brug for et ekstra boost i form af plænegødning, når mosset engang er fjernet.
LÆS OGSÅ: Gødning af græsplænen – Hvilken gødning er bedst?
Kan jeg selv gøre noget for at forebygge mos?
Ja, du kan faktisk gøre en del. Mos er noget, som stort set alle haveejere oplever på et eller andet tidspunkt. Nogle græsplæner kan dog være hårdere ramt end andre. Det er her, at du skal spørge dig selv, om du kan ændre noget i beplantningen.
Mos elsker skygge, så du kan overveje at beskære buske og træer, så plænen får endnu mere lys. En anden tilgang er at omlægge plænen til et surbundsbed med rhododendroner.
Inden du går i gang med den helt store omlægning og ringer efter havearkitekten, bør du forsøge at afdække, hvorfor din græsplæne er særligt modtagelig over for mos. Måske mangler den næring? Måske ligger den for meget i skygge? En for fugtig eller sur jord kan være andre årsager.
Du bør også undgå at klippe græsset for hårdt og for lavt sidst på året, da det kan give mos bedre vækstbetingelser. Mens græsset begynder at indstille væksten, elsker mosset som bekendt de mere fugtige og mørke måneder. Året rundt skal du være OBS på ikke at klippe græsset ned til under 4 cm – ellers gør du græsset ekstra sårbart over for mosdannelse.
Et andet godt råd er, at du – i lighed med plænelufteren – hele tiden sørger for, at plænen får godt med luft. Du bør derfor bl.a. sørge for at fjerne større bunker af nedfaldsblade.
I vores indlæg om Græsplæne pleje her, kan du få flere gode tips til, hvordan du får en græsplæne, der ligner en lækker golfbane.
Kan jeg få fjernet mos professionelt?
Hvis du gerne vil have faglig sparring til projekt mosbekæmpelse, findes der en række greenkeepers rundt om i landet, der kan hjælpe dig med projektet. De kan også hjælpe med at fastslå, hvor det specifikke problem ligger, så du får den mest optimale græspleje.
Professionel mosbekæmpelse omfatter naturligvis en ekstra udgift i husholdningsbudgettet. Det er dog også en god investering i dit uderum – en græsplæne uden mos indbyder til langt flere hyggelige stunder med venner og familie.