Mosfjerner – Bedste plæneluftere og vertikalskærere

Har du meget mos i din have, kan en god mosfjerner være løsningen. En elektrisk mosfjerner hiver nænsomt mosset op af din græsplæne. En mosfjerner er ofte kombineret med en plænelufter eller en vertikalskærer, så du også kan få luft til græssets rødder.

AL-KO Comfort 38 VLB vertikalskærer
AL-KO Comfort 38 VLB vertikalskærer og mosfjerner en rigtig god maskine.

Mos breder sig hurtigt i skyggefulde haver.

Andre årsager til øget mosvækst kan være mangel på gødning, eller at græsset bliver slået for tit og for kort således, at det ikke er specielt modstandsdygtigt over for andre vækster.

De forskellige typer mosfjernere

Du kan fjerne uønsket mos ved at køre plænen over med en elektrisk eller benzindrevet mosfjerner. En mosfjerner er ofte kombineret med en vertikalskærer, og disse maskiner kaldes også ofte for plæneluftere.

 • En mosfjerner består ofte af fjedre, som nænsomt hiver mosset op af plænen uden af gå i dybden.
 • En vertikalskærer har skarpe knive, som skærer dybere ned i jorden igennem det øverste jordlag og skærer græsset rødder over. Derved får græsset meget bedre væksbetingelser.

Elektriske mosfjernere ligner til forveksling en græsslåmaskine og bruges på samme måde. De er velegnede til mindre græsplæner og så er de ofte en del billigere end de lidt større og kraftigere benzinmodeller.

Hvis du overvejer at anskaffe dig en elektrisk plænelufter, så er der et par ting du skal være obs på.

 • Motoren er ikke altid lige kraftig og specielt ikke på de billigere modeller. Afhængigt af hvor ofte du forventer at lufte din plæne, så bør du overveje at købe en model der er en lille smule større/kraftigere end dit umiddelbare behov.
 • Fordi motoren kører på el, så kræver det, at du har en forlængerledning sluttet til. De fleste elektriske mosfjernere kommer ikke med indbygget batteri, så du skal have en ledning slæbende efter dig.
 • Holdbarheden er også værd at kigge på. De billige modeller er billige af en grund og hvis de bliver brugt flittigt, så holder de ikke altid så længe. Omvendt så kan du købe en ny når den er slidt op og samlet set vil prisen muligvis blive nogenlunde den samme.

Du kan også få benzindrevne mosfjernere til privat og professionel brug, hvis du skal bruge den på meget store områder. De store professionelle maskiner kan som regel lejes fra byggemarkeder, hvis du ikke selv vil bruge så mange penge på en mosfjerner.

Hvis du har en havetraktor, så vil denne model være et interessant valg. Det smarte ved at få den sat på din havetraktor er, at du kan gøre to ting samtidig. Først bliver græsset slået og umiddelbart efter så bliver plænen også luftet.

professionel mosfjerner til havetraktor

Test af mosfjernere og vertikalskærere

Det er flere år siden, at der er blevet udført tests af de store organisationer som TÆNK og lignende. Det betyder derfor også, at de modeller de anbefalede dengang, kun sjældent er til at købe i de danske butikker.

Som forbruger er du derfor ikke særlig godt hjulpet i de år hvor der ikke bliver udført store tests.

Herfra er vores anbefaling derfor, at du finder anmeldelser af de enkelte produkter/modeller fra andre forbrugere. Heldigvis er det snart “normalt” at man kan afgive sin anmeldelse af et produkt på de fleste webshops hjemmesider.

I forhold til at teste mosfjernere, så er der 5 forskellige ting der er vigtige at være opmærksom på:

 1. Styrke – Hvor kraftig er motoren? Hvis det er en elektrisk mosfjerner, så vil styrken blive angivet i Watt (W). Jo større tallet er, desto kraftigere kan du også forvente at motoren er. Det betyder dog også, at den bruger mere strøm når du kører med den.
 2. Funktion – Hvad kan maskinen? Er det kun en plænelufter eller har den også indbygget vertikalskærer? Kan du justere højden på hjulene individuelt, samlet eller slet ikke? Er der beholder på så mosset bliver samlet op og hvor stor er den beholder? Det er irriterende hvis du hele tiden skal rende og tømme den.
 3. Betjening – Er maskinen let at starte eller kræver det kræfter (kan det gøre på nogle benzinmodeller)? Hvis der skal bruges ledning, er den så placeret fornuftigt eller vil den være i vejen når du skubber rundt med maskinen? Er der en sikkerhedsfunktion på, så du ikke kommer til at starte den ved et uheld og kan komme til skade (eller skade andre)?
 4. Ergonomi – Er det muligt at justere højden på håndtaget? Vi er ikke alle lige høje og du kan meget hurtigt få ondt i ryggen hvis du skal skubbe en mosfjerner rundt på hele plænen med et håndtag i den forkerte højde.
 5. Prisen – Selvom man ikke kan “teste” prisen, så er den stadig en vigtig parameter. Hvis du køber en billig mosfjerner, så vil den meget ofte mangle en del funktioner, føles “billigere” i materialerne og gå hurtigere i stykker. Men det skal holdes op imod dit behov og din plænes størrelse. En lille græsplæne der bliver luftet én gang om året, kræver ikke nødvendigvis en dyr maskine.

Eldreven Texas mosfjerner

Texas er en dansk producent og importør af elektriske og benzindrevne maskiner til haven.

Texas MPC 1300 er et meget billigere alternativ til Viking LE 540, og Texas er kendt for deres robuste og gode maskiner.

En anden stor fordel er at Texas gemmer reservedele på deres lager i Odense til alle deres maskiner, også dem som ellers er udgået af produktion.

Køber du en mosfjerner/vertikalskærer fra Texas, kan du således være sikker på at kunne få reservedele i rigtig mange år fremover.

Texas MPC 1300 er en elektrisk mosfjerner og plænelufter, der med sin kombinerede rulle af fjedre og knive både fjerner mos, og skærer ned i græsplænen.

Du kan derfor nøjes med kun at gå over græsplænen med én maskine, istedet for at skulle over det samme sted to gange.

Du kan justere dybden af knivene til 3, 6 og 9 mm. Med den laveste indstilling kan du fjerne mos med fjedrene yderst i græsplænen uden at skære dybt ned. Det kan nemlig godt tage et stykke tid før græsplænen ser pæn ud igen, hvis der bliver skåret meget dybt ned.

Texas MPC 1300 koster kun ca. 800 kr. Den leveres med en opsamler, der har plads til 30 liter, og den har en arbejdsbredde på 34 cm.

Texas Pro Cut 460 TG til store plæner og professionelt havearbejde

Der findes også benzindrevne mosfjernere/ plæneluftere. Du slipper her for at skulle arbejde med ledning. Maskinerne passer dog bedst til brug på store plæner, hvor der virkelig skal arbejdes i dybden.

Texas Pro Cut 460GT er en benzindreven mosfjerner/plænelufter, som har 48 knive i hærdet stål. Dybden af knivene kan justeres mellem 0 og 3 cm. Du har derfor mulighed for at komme meget langt ned i din græsplæne med disse skarpe knive.

Disse kraftige knive giver en meget kraftig vertikalskæring, og din græsplæne vil se meget trist ud den første måneds tid. Herefter begynder de at blive pæne igen.

Denne voldsomme behandling af din græsplæne bør du kun foretage en eller to gange om året. Maj anbefales som den bedste måned, da det er tilpas varm til at græsset har rigtig gode væksbetingelser.

Texas Pro Cut 460TG koster ca. 4.400 kr., og skal du bruge en professionel plænelufter er den et rigtig godt valg.

Jernvitriol er en giftig mosfjerner

Jernvitriol fremhæves ofte som er en effektiv mosfjerner, og det dræber mosset, så det ikke spreder sig. Du skal dog stadig fjerne mosset selvom det er dødt, og det tager ligeså lang tid som at fjerne levende mos.

Mosset bliver helt brunt eller sort kort tid efter, du har sprøjtet plænen med jernvitriol. Du får således hurtigt et overblik over de samlede mosforekomster.

Hertil kommer, at jernvitriol er ekstremt misfarvende. Så det er ikke så heldigt, hvis du ved et tilfælde får sprøjtet det ud over havefliser eller dit tøj. I de fleste tilfælde vil det være nærmest umuligt at få det af igen.

Du skal holde både hunde og børn væk fra græsplænen i et døgn efter du bruger jernvitriolen, og det kan godt være svært, hvis de bruger græsplænen meget.

Jernvitriol irriterer også både øjne og hud og er farligt ved indtagelse.

Brug natron som en økologisk mosfjerner

Du kan bruge natron til at slå mosset ihjel med i stedet for jernvitriol, som er giftigt for andre planter og mindre godt for miljøet.

Bruger du natron kan du trygt lade både hunde og børn løbe rundt på græsplænen, da det ikke er skadeligt for dem.

Køb den rigtige mosfjerner

Er du meget plaget af mos, kan det godt betale sig at købe en mosfjerner. Til de fleste haver er den elektriske mosfjerner fra Texas, Texas MPC 1300 til ca. 800 kr., et rigtig godt valg. Den fjerner mos samtidig med at den fungerer som plænelufter, der skærer et stykke ned i jorden. Det hjælper græsset med at vokse frem, og udkonkurrere mosset.

I din kamp mod mossen, skal du også huske, at du ikke skal slå græsset alt for tid og alt for meget. Det er bedst at lade græsset være mindst 4 cm højt, da det så får godt med sollys, og kan vokse hurtigt.

Har du en meget stor have eller store problemer med mos, kan du vælge den benzindrevne Texas Cut Pro 460GT til ca 4.400 kr. Den er meget stor og kraftig, og kommer rigtig langt ned i græsplænen.

Og har du en havetraktor og en stor plæne, så er det værd at tage et kig på MoosRider så du kan slå græs og fjerne mos samtidig.

7 kommentarer til “Mosfjerner – Bedste plæneluftere og vertikalskærere”

 1. Har ledt med lys og lygte efter en plænelufter/vertikalskærer på batteri, da jeg synes det er meget uhandig med den ledning over skulderen hele tiden, og til mit behov er en benzin vist for voldsom 🙂
  Håber i kan hjælpe 🙂

  Svar
 2. Hej Jacob,

  Det kan jeg sagtens forstå. Mit gæt er, at de ikke eksisterer fordi de bliver alt for tunge med batteri.

  Så hvis du synes ledning er for besværligt og benzin er for voldsomt, så kunne et godt alternativ være en helt almindelig løvrive.

  Det vil naturligvis afhænge lidt af hvor stort/lille et areal der er tale om.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 3. Det kan vist ikke passe at en vertikalsksærer kan gå I en dybde på 30 centimetre som det fremgår af artiklen ovenover, så lange er knivene jo ikke. Der er jo ikke tale om en havefræser I artiklen.

  MVH
  Niels

  Svar
 4. Hej Niels,

  Du har helt ret. Der er tale om en tastefejl (som nu er rettet). Der skulle have stået 3 cm.

  Beklager og tak fordi du opdagede det.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 5. Texas PLM 1300 som i beskriver værende en god mosfjerner kan jeg ikke finde når jeg søger på nettet. Er i sikre på det ikke er MPC 1300 i mener.

  Svar
 6. Hej Henri

  Tusind tak fordi du tog dig tid til at skrive til os!

  Du har helt ret i, at det er en Texas MPC 1300, som jeg mente. Jeg har nu rettet i teksten, så det er den rette Texas model, som bliver nævnt.

  Lad os endelig vide, hvis du beslutter dig for at købe en Texas MPC 1300, og hvad du synes om den.

  Mvh Karen

  Svar

Skriv en kommentar