Myrebekæmpelse i haven – 9 metoder til at bekæmpe myrer

Myrebekæmpelse i haven
Myrebekæmpelse i haven kan ske på mange måder. Med og uden gift.
Vi har set på hvad der virker bedst og billigst.

Der er mange myremidler at vælge imellem. Myrelokkedåser og myrespray er meget populære, men det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, da myrespray koster et godt stykke over 100 kr. pr. flaske, og myrelokkedåser koster ca. 40 kr. pr. dåse.

Hvis du gerne vil spare penge på myrebekæmpelse i haven, kan du læse videre her, for her fortæller jeg, hvad virker bedst og billigst – og der er mange næsten gratis metoder og midler:

Vi testede også myregift og den mest effektive var Protect Home Kvit D Mod myrer.

 • Bedst til prisen.
 • Kan bruges indendørs og udendørs.
 • Nedbryder myreæg.
 • Utrolig nem at bruge.

Kan også bruges mod andre insekter som fx sølvfisk, ørentviste, fluer, myg og hvepse.

Bedste og billigste metoder til myrer-bekæmpelse i haven

Det første, du bør overveje, er om det er nødvendigt at fjerne de myrer, som du har i haven.

Myrer er en naturlig del af et sundt miljø i haven, og de kan tilmed være nyttige at have i haven: de løsner jorden, og de spiser andre skadedyr som f.eks. larver og lopper.

Hvis de er generende, så tænkt på at det tit er unødvendigt at bruge gift til myrebekæmpelse i haven.

Da giften ofte har ødelæggende virkninger i lang tid fremover, og er giftig for både børn og dyr i huset, er det en god ide, at prøve de økologiske metoder før du bruger myregift.

De økologiske metoder er meget populære blandt haveelskere, og de er meget billige. Nogle af de mest anbefalede er:

 • Brug vand
 • Lad dem spise sig ihjel
 • Få dem til at flytte sig
 • Brug hjemmelavet insektsæbe på frugttræerne

Disse måder bliver uddybet i de følgende afsnit.

Billigt og effektivt: brug vand

Den billigste måde at fjerne myrerne fra haven på, er at bruge vand. Du kan enten bruge koldt vand eller kogende vand:

 • Du kan få myrerne til at flytte ved at vande jorden med rigeligt koldt vand hver dag i op til 2 uger. Det afkøler æg og larver og får myrerne til at flytte.
 • Det er meget effektivt at hælde kogende vand på myrernes myrebo, hvis du kan finde det. Du kan holde øje med, hvor myrerne går hen, for at finde ud af hvor myreboet er. Vær dog opmærksom på ikke at hælde det på planter, da planterødderne dør.

Lad myrerne spise sig ihjel

Myrer spiser sukker
Myrer spiser sukker

Myrerne elsker søde sager, og du kan selv lave blandinger, der er både billige og effektive.

Disse blandinger er så lækre, at myrerne tiltrækkes af dem, og enten druknes i blandingen, eller æder sig selv ihjel. Blandingerne laves af, hvad du i forvejen har i køkkenskabet. Det er bl.a. de følgende blandinger du kan bruge:

 • Lav en blanding af flormelis og kartoffelmel i forholdet 1:1. Strø blandingen rundt i hele haven – myrerne elsker flormelis, men kan ikke tåle kartoffelmel, så de spiser sig ihjel!
 • Gær, lunkent vand og sukker – gæren får deres maver til at eksplodere.
 • Saftevand eller vand med sukker i, som myrerne kravler op i og drukner.
 • 1 dl Sirup, 2 pakker gær og teskefuld vand hældes i beholdere – f.eks. ketchupflasker eller andre plastic containere. Tiltrækker myrerne, så de kravler op i massen og dør.
 • Kokosolie – myrerne dør, når de går på olien, og de tager den med ned til myreboet, så de andre myrer også dør.
 • Myrer frastødes af stærke dufte, og du kan sprede kanel, eddike eller lavendel rundt, hvor du ikke vil have dem.

Få myrerne til at flytte sig

En anden måde at få myrerne væk fra haven på, er at få dem til at flytte sig. Du kan prøve en af de følgende løsninger:

 • En halmballe sættes over boets indgang, og der vandes ned i myreboet hver dag i op til 3 uger. Myrerne flytter lidt efter lidt over i halmballen, som så kan flyttes eller brændes. Dette tip er fra en garvet landmand.
 • Hvis du selv vil bestemme, hvor myrerne skal lave deres bo, kan du lægge en flise med noget løs jord ovenpå. Det er et meget tiltrækkende sted for dem at bo, og der er stor sandsynlighed for, at de laver deres bo under flisen.

Fjern myrerne fra frugttræerne

Invaderer myrerne frugttræer, kan det skyldes at der er enten bladlus eller skjoldlus. Skjoldlusene er nogle brunlige udvækster, og de kan fjernes med en børste og insektsæbe.

Myre i frugttræ
Fjern myrer fra frugttræer

Hjemmelavet insektsæbe opskrift fra:

 • 1 liter vand.
 • 1 tsk. flydende eller fast brun sæbe.
 • 1 tsk. husholdningssprit.

Bladlus kan også undgås ved at plante hvidløg under frugtplanterne eller ved at sprøjte med den hjemmelavede insektsæbe – men ikke i direkte sollys.

Midler til myrebekæmpelse med gift

Har du prøvet alle de økologiske metoder, og du ikke synes at de virker i din have, kan du overveje at bruge nogle af myremidlerne med gift.

Der er bl.a. de følgende slags myremidler:

 • Myrelokkedåser
 • Myregiftpulver
 • Myrepudder
 • Insektlak – myrerne går forbi, og får det på fødderne og tager det med ned i boet, så det bliver spredt.
 • Myre udvandingsmiddel

Den ene gange jeg har haft problemer med myrer indendørs har jeg brugt en myresprayen fra Bayer med stor succes.

Når jeg døjer med myrer udendørs, hvilket er sket mere end en enkelt gang desværre, så bruger jeg altid et udvandingskoncentrat – det virker!

Jeg har bedst erfaring med Bayer Baythion D

myregift udvanding

Brug gift med omtanke

Hvis du bruger gift, skal du først og fremmest være sikker på, at giften er på Miljøstyrelsens liste over godkendte bekæmpelsesmidler, den kan ses her.

Selvom det er på miljøstyrelsens liste over godkendte stoffer, bør du udvise stor forsigtighed, når du bruger giftmidlerne, især hvis der er chance for at inhalere midlerne, hvis det f.eks. er giftstoffer på sprayflaske.

Disse gifte kan skade andre levende organismer – herunder dig selv, husets børn og kæledyr. Det er sket, at katte er blevet forgiftet efter brug af sprøjtemiddel mod insekter. Hvis du er gravid, så få en anden til at sprede giftstoffet.

Myregift der VIRKER – udendørs

Synes du, at det absolut er nødvending med myregift, er det mest effektivt med den slags myregift, som myrerne selv tage med ned i boet, så også myrerne nede i boet dør.

Myrerlokkedåser bruger ofte denne metode med at lade myrerne sprede giften til andre myrer. Bayer producerer en myrelokkedåse med den aktive gift Imidacloprid, og dette produkt er godkendt af miljøstyrelsen.

Du kan også få et udvandingsmiddel produceret af Protect Home, som blandes i vand og hældes ned i myregangene og langs terrasser udenfor.

Et andet populært middel er Trinol 810, som sprøjtes ned hvor myrerne generer og i deres myrebo. Det bruger det aktive stof Pyrethrin, som kan være meget skadeligt for mennesker og dyr, hvis det inhaleres.

Så brug det med omtanke for børn og kæledyr især, og undgå at bruge det indenfor.

Hvad virker bedst og billigst til bekæmpelse af myrer i haven?

Der er ingen tvivl om at de økologiske metoder er bedst og billigst, når det kommer til bekæmpelse af myrer i haven. De mange gode metoder, som er beskrevet i artiklen, er metoder, som folk har haft succes med i mange år.

Den allerbilligste metode er vanding med koldt vand flere dage i træk, eller at hælde kogende vand ned i myreboerne.

En anden gennemprøvet metode er blandingen af puddersukker og kartoffelmel, som får myrerne til at forspise sig. De lokker selv andre myrer hen til blandingen, så du kan få bugt med myrerne på den måde.

Tænk dig godt om, før du bruger gift – det er både dyrt og kan skade dig og dine omgivelser, hvis du bruger for kraftigt myregift.

FAQ

Hvordan kan myre i haven bekæmpes?

Der findes flere forskellige måder at bekæmpe myre i haven. De mest almindelige er gift, vand og sukker blandet med natron, men det bedste, du kan gøre, er at finde deres myretue og bekæmpe dem dér. I værste tilfælde kan du have behov for en skadedyrsbekæmper.

Hvorfor kommer der myre i haven?

Der vil altid være myre i haven, for det er insekter, der naturligvis vil være i naturen. Men store mængder af myre kan blive et problem, og store kolonier kan opstå uden nogen bestemt grund, eller på grund af mange forskellige faktorer, fx usædvanligt gode vejrforhold.

Hvilken myrebekæmpelsesform er bedst i haven?

Hvis du har mange myrer, og du ikke kan slippe af med dem, er en skadedyrsbekæmper dit bedste valg. Du kan prøve med gift først. Hvis myretuen er stor, vil kogende vand højst sandsynligt ikke hjælpe dig, da det ikke kan trænge langt nok ned.

Er myregift farligt for planterne?

Ordentlig myregift skader som regel ikke dine planter, da idéen med det er, at myrerne skal forveksle det med mad og tage det med ned i tuen til de andre.

Hvilke typer af myregift findes der?

Du kan finde giftformer som myrelokkedåser, myrespray og myreskræmmer, som alle vil virke til dels mod myrerne. Der findes også hjemmeremedier som sukker blandet med natron, der vil fodre myrerne ihjel. Vær forsigtig med flydende myregift eller gift på spray, da det kan skade nytteinsekter i din have.

Er myre dårlige for min have?

Myre er ikke decideret dårlige for din have, så længe de ikke bliver for talrige og inficerer hele græsplænen. De kan være en plage, når der er mange, men håndterer ellers skadedyr, æg, mider og lignende, der ellers ville angribe dine forskellige træer, blomster og afgrøder.

24 kommentarer til “Myrebekæmpelse i haven – 9 metoder til at bekæmpe myrer”

 1. Hej Karen,
  yderst velskrevet artikel.

  Jeg har selv skrevet lidt om, og jeg havde aldrig hørt om det tip med en halm balle.

  Tak for det 🙂

  Svar
 2. Hej
  Jeg Syndes jeres artikel er rigtig god og har benyttet jeres råd om at bekæmpe myrer med både koldt og kogende vand ned i fliserne. Tænkte på at i skriver at man kan bruge lavendel til at holdedem på afstand. Gælder det også for sommerfugl lavendel?

  Nu har jeg brugt myrelokkedåse og blanding gift med vand til udendørs selvfølgelig og Syndes ikke at det virker.

  Hvad ellers af planter kan jeg sætte så jeg holder myrerne væk fra min grund?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Med venlig hilsen

  Hanne Silberg Jakobsen

  Svar
 3. Hej Hanne,

  Der er desværre aldrig nogen garanti når det handler om bekæmpelse af myrer. Så om du kan bekæmpe dine myrer med sommerfuglelavendel kan kun komme an på en prøve.

  Lugtmæssigt burde både almindelig lavendel og sommerfuglelavendel være stærkt nok til at genere myrerne.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 4. Hej
  Jeg Syndes jeres artikel er rigtig god og har benyttet jeres råd om at bekæmpe myrer med både koldt og kogende vand ned i fliserne. Tænkte på at i skriver at man kan bruge lavendel til at holdedem på afstand. Gælder det også for sommerfugl lavendel?

  Nu har jeg brugt myrelokkedåse og blanding gift med vand til udendørs selvfølgelig og Syndes ikke at det virker.

  Hvad ellers af planter kan jeg sætte så jeg holder myrerne væk fra min grund?
  P.S. Har hørt at jeg også kan bruge hvidløg eller kaffe grums ned i blomster jorden og skader de mine blomster? Så lige at tisse myrerne angriber mine fuchsia :-(. Er det fordi det er en sød og duften der tiltrækker dem ?

  På forhånd tak for hjælpen.

  Med venlig hilsen

  Hanne Silberg Jakobsen

  Svar
 5. Hej Karen
  Har prøvet med urin over en periode på 14 dage – morgen middag og aften og det virkede fint – alle de brune skovmyre er nu væk- vist nok eet gammelt huske råd.

  Svar
 6. Hej Solveig,

  Det er svært at sige om det ene er bedre end det andet. Mit bedste råd vil være, at prøve en af delene og hvis det ikke fungerer optimalt, så prøve det andet i stedet.

  Mvh
  Mikael

  Svar
  • Jeg har givet noget af alt men de går i min grønsager og blomster og er er alt steder jeg har da ikke noget sådan nogen sted at bo sådan et sted før at ha så mange myre de går i alt her om det er blomster og grønsager jeg er ved at være træt af det for jeg har aldrig prøvet det før jeg er flytte her til. Ja men jeg skal blive ved her så må jeg flytte igen. Jeg har aldrig prøvet noget ligen med så mange myre men udlejer har heller ikke gjort noget

   Svar
 7. Jeg købte 4 myrelokkedåser for 99 kr.. de har ikke taget livet af en eneste myre. Myrerne kravlede bare udenom, så et stort minus til et mærke, der rimer på minus.
  Spild af penge.
  Derimod virker Bio insektspray fint, men koster 200 kr.

  Svar
 8. Bayern garden har ingen effekt. Jeg har vandet med det skidt to gange om ugen siden de første myre viste sig. Så sent som i går aftes vandede jeg med det. Sørme om det ikke vrimler med myre idag på trods af det. Den slags falsk reklame er usmageligt.

  Svar
 9. Hej Jørgen,

  Jeg er da ked af at høre, at det ikke har virket for dig. Jeg har brugt det hvert år i de sidste 5-6 år og kun en enkelt eller to gange, har det ikke haft den ønskede effekt.

  Myrer er bare svære at komme til livs.

  Jeg kan kun gætte på hvorfor det ikke har virket og jeg kan meget vel tage fejl.

  Mit gæt er, at for at gift (eller de andre løsninger) skal virke, så kræver det, at myrerne kommer i kontakt med produktet.

  Uanset om det er kogende vand, sukkervand eller gift, så skal den enkelte myre forbi, for at blive påvirket. Da et myrebo kan strække sig ufatteligt langt, så kan det være tæt på umuligt at få vand, gift og lignende, hen alle steder.

  Så 100% dødsrate vil nok være en umulighed.

  Jeg kan ikke foreslå andet end enten at blive ved, prøve en af de andre metoder eller ultimativt grave op så du har større sandsynlighed for at komme godt omkring i hele boet.

  Med venlig hilsen
  Mikael

  Svar
 10. Hej

  Jeg er flyttet til et sted hvor der faktisk kun var græsplæne og derfor ville vi selvfølgelig gerne plante en del.
  Vi vidste godt at hele plænen var fyldt med myrer men har altid hørt at det ikke skadede planterne.
  Og alt hvad vi har plantet har det også glimrende undtagen lige et stort bed med sommerfuglbusk.
  Her kan jeg se at de har været ekstreme hårde ved bladene.
  Det er sådan at jeg vil ikke bruge gift da jeg har mange fugle men tænker hvad der er bedst.
  Vand eller puddersukker..??
  Og hvor tæt på skal puddersukkeret være på bedet og hvor længe.
  Tænker mere på at vi vil hellere have myrer frem for rotter ???

  Svar
 11. Hej Lisbeth,

  Det er et rigtig godt spørgsmål og jeg kan ikke give dig et “korrekt” svar. Mit bedste bud vil være, at prøve det ene og hvis det ikke virker, så prøve det andet.

  Mht. gift, så har jeg aldrig hørt, at det skulle gå ud over fuglene. Kender du til tests eller er det fra egne erfaringer?

  Med venlig hilsen
  Mikael

  Svar
 12. Hej jeg har myrer indenfor ved min vindueskarm og flyveture og kravler i mit gardin også Hvad kan jeg bruge .Mvh Aase Skov

  Svar
  • Hej Aase,

   Umiddelbart ville jeg starte med myrelokkedåserne (beskrevet i artiklen herover).

   Men udover det, så vil det være godt at finde ud af, hvor de kommer fra (udenfor) og så prøve at bekæmpe dem der også.

   Enten ved at bruge gift eller ved at bruge en af de andre metoder nævnt i artiklen.

   Nogle gange kræver det et par forsøg før det virker.

   Med venlig hilsen
   Mikael

   Svar
 13. Mht. bladlus har jeg prøvet blandingen med sæbe osv, det virkede begrænset.
  Det, der virkeligt rykker, er varmt vand fra hanen; så varmt at du lige akkurat kan holde hånden under. Vand med det, så tager planten ikke skade, men det gør lusene. Selvfølgelig lidt svært på et træ eller en stor plante, men ellers meget effektivt, testet på 2 chili planter og en klase purløg.

  Svar
  • Hej Henrik,

   Super input. Tak for det.
   Vil du sige at vandet er ca. 60 grader eller noget i den stil?

   Med venilg hilsen
   Mikael

   Svar
 14. Myre er skadedyr i sær når de er i hele haven æder alt både grøntsager blomster urter kort sagt alt i vores have er ædt op af myre. Haven er på ca 2000m2 og er 1 store myretue. Og gift kan ikke bruges da vi har hunde som går løs i haven.

  Svar
  • Hej Ivan,

   Det lyder godt nok ikke rart. Desværre har jeg ikke så mange gode råd til dig, hvis ovenstående ikke fungerer.

   Du kan naturligvis ikke hælde kogende vand over hele haven, men kan du finde de myretuer eller underjordiske bo som myrerne har, så bør det, kunne formindske problemet.

   Jeg ved godt, at det er lettere sagt end gjort.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 15. Kanel virker slet ikke.

  Bøvler med myrer lige uden for vores hoveddør hvor de har små huller de kravler ind i huset gennem. Strøg kanel i tykt lagt så alle huller var dækket mv.

  Kort tid efter havde de gravet gang igennem kanelen og fortsatte som om intet var sket.

  Svar
 16. Hej
  Vi er ved en fejl kommet til at vande tomatplanter med myrefri blandet i vandet. Det skader ikke planterne som er p.t. 15-20cm høje. Men bør vi smide planterne ud eller tager vi ikke skade af at spise tomaterne når de engang kommer. Myrefri er lavet af noget naturligt chrysantemum pulver

  Svar
 17. Hej
  Når man vander for myre, er der så forskel på virkningen om man vander i regnvejr eller i solskinsvejr?
  Mvh

  Svar

Skriv en kommentar