
Systemhegn, H stolpe hegn, trådhegn og flethegn. Der er mange hegn på markedet, som du kan sætte op i din have, og hvad der er lettest kommer helt an på dit behov, og om du har et solidt hegn, eller et hegn med et mere let præg i tankerne: Skal det eksempelvis være et lille hegn rundt om terrassen, eller skal det være et havehegn imellem dig og din nabos grund?
Hvor lang tid tager det?
Hvor meget tid du vil bruge på det afhænger også af, hvor lang tid du gerne vil beholde hegnet – er det kun for en sæson, eller skal det kunne holde til vind og vejr i mange år frem?
Lad det være sagt med det samme: De fleste hegn tager lang tid at sætte op, også selvom det ser nemt ud på papiret. Til gengæld kan de fleste være med, hvis man følger brugsanvisningen grundigt. Jeg har taget afsæt i et robust hegn og et lettere hegn, som er rimelige enkle at sætte op – hvordan du gør, beskriver jeg i hovedtræk her.
Et solidt hegn, let at sætte op

En populær variant af raftehegnet er H-stolpe hegnet, som er forholdsvis let at bygge, men du skal være meget omhyggelig med, hvor du placerer stolperne.
Den letteste måde at sætte et robust hegn op på er med solide hjørnestolper, det kan f.eks. være imprægneret fyrretræ. Her det vigtigt, at du gør dit gravearbejde effektivt, så hjørnestolper bliver gravet dybt ned, så de ikke vælter omkuld eller bliver skæve med tiden.
Grav hullerne i hver sin ende først, så du kan placere endestolperne. Hvis du graver 90 centimeter ned, så er du sikker på, at hegnet står fast – også om mange år, men det tager selvfølgelig tid.
Du kan som brædder f.eks. bruge imprægnerede klinkbrædder, som skal passe til H-stolpernes not. Derefter kan du sætte det første bræt fast på stolpen – her er det meget vigtigt, at det er i vage. Du skal være opmærksom på, at stolperne skal sættes indenfor få millimeters nøjagtighed.
Når du har sikret dig, at brættet er i vage, så skal du sætte en skrue i hver sin side af brættet. Jeg vil råde dig til, at brædderne lægges vandret, da et vandret hegn af brædder er mere robust end et lodret hegn. Det er dog muligt, at lægger brædderne på begge måder.
Derefter lægger du det næste bræt, det næste igen og sådan fortsætter det, indtil du er færdig. Husk at alle brædder skal være i vage, og det skal også klemme på det bræt, der er nedenunder.
Værktøjet du skal bruge undervejs er skruetrækker eller skruemaskine, spade eller pælebor, vaterpas, snor og stamper.
Hvor lang tid tager et hegn at sætte op?
Hvor lang tid et H-hegn tager at sætte op afhænger meget af den enkeltes ambitionsniveau og erfaring med gør-det-selv arbejde.
Private bruger ofte 1-3 timer på pr. meter færdigt hegn, så hvis du f.eks. skal have ti meter hegn, skal du regne med, at det tager mellem 10 og 30 timer at bygge det.
Et let hegn i piletræ

Er du mere interesseret i et hegn i den lette afdeling, så kan et pilehegn eksempelvis være sagen.
Det er et smukt hegn, der giver læ for vinden. Du skal ikke lade dig afskrække af, at du skal flette pilene – det tager ca. 50 min. at flette en meter økologisk pilehegn, og dertil skal du pålægge den tid, som det tager at komme stolperne i jorden – men det er stadig en tidsramme, der matcher de fleste hegn.
Første tiltag for at lave et pilehegn er, at du skal sætte stolperne op i lod (brug et vaterpas til at sikre, at de er 100 procent lodrette). Sørg også for at vælge stolper der er trykimprægnerede. Stolperne skal være ca. 80 cm nede i jorden, hvis de eksempelvis er 180 cm høje.
Når du har sat stolpen solidt i jorden, så sættes næste stolpe – igen i lod. Sæt alle stolperne med det samme.
Næste trin er at måle med vater og sikre huller til rundstokkene. Der skal være fem huller. Rundstokkene er dem der løber mellem de lodrette stolper du lige har gravet ned.
Derefter er det bare at begynde at flette pileflet – for det bedste resultat skal du skifte imellem rod og top.
Love og andet du skal være opmærksom på
Skal du bygge et hegn mellem dig og din nabo, så skal du huske altid at spørge ham eller hende om lov. Hvis det er et fælleshegn skal din nabo og dig nemlig være enige om projektet.
Hvis det er et hegn på dit egen grund, så er det helt din egen beslutning. Det skal være sat på mere end 1,75 m fra skellet mellem dig og din nabo for at du selv kan bestemme det uden at spørge naboen.
Der kan også være vedtægter i lokalplaner, som du skal tage hensyn til, inden at du går i gang, så det kan også være værd at undersøge. Henvend dig evt. på kommunen hvis du er i tvivl. Det er ærgerligt at bruge tid og kræfter på at sætte noget op, for så efterfølgende at blive tvunget til at tage det ned pga. lokalplanen.

Lette hegn i haven
Skal du bygge et hegn i din have, så skal du regne med, at det tager tid. Nogle af de mest enkle, lette løsninger er H-stolpe hegn, når det gælder solide hegn, mens et pilehegn også er ret lige til at gå til – hvis du er interesseret i et mindre hegn.
Husk altid at tjekke med din nabo, at det er i orden, hvis hegnet skal være imellem jeres haver.