Orion drivhus – kompakt væksthus med afrundede skuldre

Orion drivhus 5000 er et kompakt drivhus med afrundede hjørner, der giver ekstra meget plads i siderne. Det er et godt væksthus, hvor lyset uhindret kan strømme ind igennem både taget og siderne gennem 3mm drivhusglas. De afrundede skuldre af polycarbonat giver ekstra højde i siderne.

Orion drivhus
Orion drivhus er et kompakt drivhus med afrundede skuldre

Orion 5000 er den eneste størrelse af Orion drivhuset fra Vitavia, og det fås med anoniserede aluminiumsprofiler eller grønmalede profiler.

Hvem egner dette drivhus sig til?

Orion vitavia 5000
Giv planterne gode vækstbetingelser

Orion drivhuset har et areal på 5 m2, og det er derfor et af de mindre fritstående drivhuse.

Det er også et af de smalleste drivhuse fra Vitavia, som produceres af det danske firma OPJ. Orion kun 1,93 m bredt, hvilket er smalt i forhold til de fleste af de andre Vitavia drivhuse, som har en bredde på 2,57 m.

Leder du efter et smalt drivhus til at placere et sted, hvor du ikke har så meget plads i bredden, er Orion drivhuset derfor et godt valg:

 • Orion drivhuset er en god mulighed, hvis du vil have et smalt drivhus til en rækkehus-have.
 • Mange huse er placeret på grunden, så der er en forhave og en baghave, samt en lille smule plads til hver side af huset. Der er ofte kun et par meter imellem husets side og hækken indtil naboen, og her kan Orion være den rigtige løsning.

Orion 5000 leveres med 3 mm drivhusglas i siderne og taget, og polycarbonat i de afrundede skuldre, og du kan få både anodiserede aluminiumsprofiler eller grønmalede aluminiumsprofiler.

Relevant lovgivning i forbindelse med opføring af drivhuset

Orion drivhus
Skitse af Orion 5000

Orion 5000 er et smalt og kompakt drivhus med sine 5 m2, og kun 2,30 m i totalhøjden. Det er derfor let at placere på din grund, da du må placere det helt tæt på skellet mellem din egen grund og naboernes:

I Byggereglementet BR10 skelnes der mellem bygninger med en højde over eller under 2,5 m. Den del af en bygning, som er over 2,5 m skal placeres længere væk end 2,5 m fra skel. Men da Orions højde kun er 2,30 m kan du placere det helt tæt på skel.

Du kan opføre dit Orion drivhus uden at anmelde det til kommunen, hvis det samlede areal af alle dine småbygninger på grunden er:

 • under 20 m2, hvis du bor i rækkehus
 • under 35 m2, hvis du bor i et fritliggende hus

Er det samlede areal over 20m2/35m2 og op til 50 m2, skal det anmeldes til kommunen. Når det samlede areal af småbygningerne over 50 m2, skal du ansøge om en byggetilladelse hos din kommune.

Da der kan gælde andre regler og lokalplaner for din matrikel, skal du dog altid spørge din egen kommune, hvilke regler, der gælder lokalt.

Jeg har lagt links til de relevante dele af Byggereglement BR10 nederst i denne artikel.

Hobbydrivhuse under 13 m2 er normalt dækket af din husforsikring ved storm- og brand-skader, men der er forskel ved de forskellige forsikringsselskaber, så du bør ringe og spørge dit eget forsikringsselskab.

Drivhusets materialer

Orion 5000 grønmalet
Orion med grønmalede aluprofiler

Orion drivhuset har 3 mm glas i taget og i siderne, og de afrundede skuldre er af polycarbonat.

De store fordele ved drivhuse af glas i modsætning til polycarbonat er blandt andet:

 • Glas lader lyset slippe ubegrænset ind til planterne, og det fremmer væksten af planterne.
 • I modsætning til polycarbonat er glas helt gennemsigtigt, så du lettere kan kigge ind på dine planter, når du er ude i haven.
 • Et drivhus af glas er smukkere i haven, og du kan se de dejlige grønne planter igennem glasset. Polycarbonat er uigennemsigtigt, og det kan komme til at se gammelt ud hurtigere på grund af algevækst.
 • Glas er mere holdbart en polycarbonat, som langsomt bliver nedbrudt af solens stråler.
 • Glas er billigere end polycarbonat.

Den største ulempe ved glas er, at det let går i stykker, og der ofte kan ryge et par vinduer under efterårets storme. Derudover er det mere besværligt at skære til, hvis du f.eks. skal skære glasset til, hvis du skal have et nyt vindue i.

Du kan vælge imellem aluminiumsprofiler eller grønmalede profiler til Orion drivhuset:

Det grønmalede Orion drivhus er rigtig flot, og den grønne farve passer godt til de øvrige farver i haven.

Vinduer og døre i Orion drivhuset

Skydedør i orion drivhus
Skydedør i Orion 5000

Orion drivhuset har en enkelt skydedør og et tagvindue i taget.

Ã…bner du døren og tagvinduet samtidig, kan luften derfor cirkulere, så kold luft kommer igennem døren, og varm luft ryger ud igennem tagvinduet.

Det kan dog være en god idé at installere et jalousi-vindue, så du kan få gennemtræk uden at lade døren stå åben. Et jalousivindue koster 400 kr.

Du kan også købe ekstra tagvinduer for 250 kr. Der medfølger ikke glas med tagvinduet, men du kan tilskære det glas, som følger med drivhuset til størrelsen 600 x 544 mm, som passer til taget. Du har mulighed for at tilkøbe tilskæring af glas, hvis du bestiller ekstra tagvindue, når du bestiller hele drivhuset. Tilskæring af glas koster 50 kr.

Det anbefales også at bestille automatiske vinduesåbnere til både tagvinduer og jalousi-vinduer, som automatisk åbner vinduerne, når det bliver for varmt i drivhuset. De koster ca. 250 kr. pr. stk.

Tilbehør til drivhuset Orion

Bord fra Vitavia til drivhus
Dette smarte bord fra Vitavia giver meget hyldeplads i drivhuset

Du kan få meget ekstra plads i Orion, hvis du planlægger indretningen af det optimalt.

Et bord med to hylder koster ca. 900 kr. og det giver ekstra god plads, hvis du gerne vil forspire mange planter, før de sættes i haven eller vokser videre i drivhuset.

Da Orion 5000 er et mindre drivhus, kan det godt være en udfordring at regulere temperaturen og fugtigheden i det.

Som nævnt er det en stor fordel med ekstra jalousi-vinduer og automatiske vinduesåbnere, så du kan få så god udluftning som muligt. En for høj fugtighed skaber gode væksbetingelser for mange plantesygdomme såsom skimmel, og derfor er det meget vigtigt at få luftet ud.

Du kan holde øje med luftfugtigheden med et hygrometer, som kun koster ca. 60 kr. Et godt min/max termometer til ca. 130 kr. hjælper dig med at se, hvor varmt det bliver om dagen i drivhuset, og hvor koldt det er om natten.

Et skyggenet kan sættes op i drivhuset for at skygge for solen, hvis der bliver meget varmt i drivhuset. Det koster ca. 200 kr. for et skyggenet, der måler 183 x 259 cm.

Gør-det-selv eller tilkøb montage

montage af drivhus fra Vitavia
Det tager tid at samle et drivhus

Da Orion er et lille drivhus er det en del lettere at samle i forhold til de store drivhuse, men sæt alligevel mindst en weekend og to mand af til det.

Gummilisterne kan være svære at få på plads i profilerne, men du kan prøve med oliespray, og så banke dem forsigtigt ned i profilerne med en træklods og en gummihammer. Et andet godt råd, er at lægge gummilisterne i en spand med sulfo og varmt vand. Det gør det lidt lettere at glide listerne på plads profilerne.

Du kan købe en stålsokkel til dit Orion drivhus til 850 kr. Skal det være en grønmalet stålsokkel, koster den ca. 1.200 kr.

En stålsokkel er et godt udganspunkt, når du skal samle drivhuset, da det er meget lettere at få det hele i vater.

Der er links nederst i artiklen til videoer på Youtube fra Vitavia, der viser hvorledes du samler de forskellige dele af Vitavias drivhus. Der er også link til en diskusion på Havenyt.dk med gode råd til samling af et drivhus.

Du kan bestille montage af dit Orion 5000 drivhus, når du køber dit drivhus. Det koster 3.800 kr., hvis du bor vest for Storebælt og 4.600 kr., hvis du bor øst for Storebæltat få dit Orion 5000 drivhus monteret af OPJ. Du skal sørge for et plant og ryddet underlag. Montage koster ligeså meget som drivhuset, så det er mange penge at give ud, hvis du har et begrænset budget.

Hvem bør købe et Orion drivhus?

Orion 5000 drivhus fra Vitavia
Orion 5000 er et kompakt drivhus

Orion er et dejligt kompakt drivhus, som giver dig god mulighed for at få plads til mange planter på lidt plads.

Orion minder meget om Diana drivhuset, som også har afrundede skuldre. Men hvor Diana modellerne har en bredde på 2,57 m og en totalhøjde på 2,54 m, er Orion både smallere og lavere med en bredde på 1,93 m og en totalhøjde på 2,30 m.

Du kan placere dit Orion drivhus tæt på skellet mellem din egen grund og naboens grund. Det er kun bygninger, der har en totalhøjde over 2,50 m, som skal placeres længere væk end 2,50 m fra nabogrundene. Har du en lille have f.eks. i et rækkehus, er Orion således et godt valg, da totalhøjden kun er 2,30 meter.

De 5 m2 er plads nok til at få et godt lille udvalg af grøntsager, og du har plads nok til både et par tomatplanter, et par agurkeplanter, og mange slags salat.

En kommentar til “Orion drivhus – kompakt væksthus med afrundede skuldre”

 1. Hvor kan man købe de ” kurvede skuldre” vinduer vi trænger til udskiftning i vores orion 5000

  Mvh
  Lise Almskou

  Svar

Skriv en kommentar