Oval støbejernsgryde – Priser på nye og gamle gryder

Stegegryder i støbejern har fået en sand renæssance: Robuste og perfekte til både simreretter og bagning. Prisforskellen mellem kendte og mindre kendte mærker er ret markant.

Oval støbejernsgryde
Rød støbejernsgryde fra Le Creuset

Men en Le Creuset eller lignende er ikke nødvendigvis bedre end en mindre kendt og billigere model. Ønsker du billigt udstyr (eksempelvis en oval støbejernsgryde) kan det godt betale sig købe brugt, om end udvalget (online) ikke er specielt stort.

Se priseksempler i nedenstående artikel og få et par tip vedrørende brug af gryder uden emaljebelægning.

Fordele ved køkkengrej i støbejern

Køkkengrej i støbejern har den store fordel, at det er enormt robust. Det kan tåle både meget høje og meget lave temperaturer: du bruge det over ild og i ovnen – og det tager ikke skade af at komme i fryseren.

Det slår sig ikke og behandler du det ordentligt, kan det – modsat mange teflon- og keramisk behandlede redskaber – holde resten af dit liv.

Nye gryder: Le Creuset, Chasseur og andre modeller

Her er en lille prisoversigt over forskellige gryder med og uden emaljebelægning. Vi har sammenlignet modeller med et rumindhold på mellem 5 og 7 liter – en god størrelse, hvis du gerne vil grydestege en hel kylling eller større stykker kød.

Kendte mærker som Le Creuset og Chasseur er generelt meget prisstabile, og du sparer ikke meget ved at vælge den ene forhandler frem for den anden. Af de nævnte mærkevarer er Chasseur det billigste.

Mindre kendte (af og til navnløse) modeller kan ofte fås til under halvdelen eller til en tredjedel af, hvad mærkevare-modellerne koster.

Senior støbejernsgryde
Senior støbejernsgryde – Blå – Sælges hos IKEA
ForhandlerTypeRumindholdPris
IKEASenior, blå emalje5 liter 429 kr.
Grillbutikken.dkOrange emalje / navnløs model6 liter589 kr.
Kunst og KøkkentøjChasseur - uden emalje6 liter1.143 kr.
InspirationLe Creuset - emalje7 liter1.199,20 kr.
H.W. LarsenStaub stegegryde - uden emalje6,5 liter1.873,75 kr.

Tilbudspriser på kendte mærkevarer

Du kan være heldig at spare mellem to- og trehundrede kroner på kendte mærkevarer, hvis du går på tilbudsjagt.

Hos Kop & Kande og Imerco har vi set en 7-liters model i rød emalje fra Le Creuset (32 cm) sat ned til tusinde kroner (normalpris: 1.299 kr.).

Hos førstnævnte forhandler kan du desuden få en lidt mindre sort 4-liters le Creuset (27 cm) til 1.049 kr. Du sparer her 200 kr. i forhold til den vejledende normalpris.

Eva Trio støbejernsgryde
Sort støbejernsgryde – 8 liter fra Eva Trio

Det billigste mærkevare-produkt på tilbud, vi har set, er en Eva Trio-model (8 Liter) sat ned fra ca.1.000 kr. til 800 kr. Modellen er forarbejdet i matsort emalje. Tilbuddet er i skrivende stund gældende hos Imerco.

Er der forskel på kvaliteten?

Kvalitetsmæssigt synes det ikke at være afgørende, om dit køkkengrej hedder Le Creuset, Chasseur eller Eva Trio.

Der er heller intet der tyder på, at den navnløse orange model fra Grillbutikken.dk eller Ikeas Senior-model skulle være ringere end de kendte mærker trods det faktum, at de er langt billigere.

Ønsker du det størst mulige udvalg af farver, er der dog ingen, der overgår Le Creuset.

Gamle gryder – lave priser, lille udvalg

Du kan bestemt gøre nogle gode køb gennem Den Blå Avis og Gul & Gratis. P.t. er udvalget af ovale støbejernsgryder dog ikke specielt stort.

Hos Gul & Gratis har vi set et fint sæt med tre blå gryder til 250 kr. Alle ovale og med et rumindhold på ca. 1 liter. Som der står i annoncen vil de være flotte til dekorationsbrug.

Brug loppemarkeder og genbrugsstationer

På loppemarkeder og genbrugsstationer kan du finde mange gamle køkkenting.

Det er som regel også her, du skal søge, hvis du er ude efter de blandt kendere meget populære Morsø-gryder. De produceres ikke længere, men kan fås for omkring 300 kr.

Brugt rusten støbejern
Brugt rusten støbejernsgryde som du f.eks. kan være heldig at finde på loppemarkeder

Lad dig ikke (nødvendigvis) skræmme af gammel rust

Gammelt udstyr i 100 % støbejern kan være dækket af et omfattende lag rust og se ganske forfærdeligt ud. Dette betyder dog ingenlunde, at det ikke har mange år i sig endnu.

Du skal blot pudse det af med en kraftig stålskuresvamp og behandle det med lidt madolie.

Så vil det hurtigt blive flot igen. Er der tale om en emaljebelagt gryde med rustskader, skal du være mere kritisk: huller i emaljen kan nemlig ikke repareres.

Et par ord om den daglige vedligeholdelse

Stegegryder i støbejern laves som allerede nævnt både med og uden emalje. Vælger du en model uden emalje, skal du være omhyggelig med rengøringen.

Overflader i rent støbejern har ikke godt af sulfo og sæbe. Efter brug skal du rense efter med en grov skuresvamp. Du kan eventuelt lade gryden stå med et lag madolie, indtil du skal bruge den igen, og først der rense den helt.

Vigtigt er det, at jernet suger olie til sig således, at der dannes en form for teflon-effekt, der gør, at maden ikke brænder på. Emaljebelagte gryder kan du rengøre med sæbe og vand ligesom andre former for køkkenudstyr.

En gryde der kan yde

En oval støbejernsgryde behøver ikke koste meget for at have en høj brugsværdi. Der synes således ikke at være nævneværdige forskelle mellem modeller, der koster 400 kr. hhv. 1.700 kr.

Meget er et spørgsmål om stil og personlig smag. Se efter gode tilbud. Vælger du at købe brugt, skal du ikke gå uden om modeller med rust, såfremt de er lavet af 100 % støbejern. De kan let skures rene. En emaljebelægning bør dog altid være helt intakt.

Skriv en kommentar