Plænelufter – Fjern eller reducér mos i din græsplæne effektivt

En plænelufter fjerner mosset effektivt i din græsplæne. De fleste plæneluftere kan indstilles i dybden. Derved kan de både fjerne mos nænsomt øverst i din græsplæne, eller skære langt ned i jorden, så der både bliver fjernet mos, og der kommer luft langt ned til græssets rødder.

Texas 460GT plænelufter fra Texas
De kraftige benzindrevne plæneluftere fra Texas er gode til at fjerne mos fra græsplænen

Vil du have fjernet mosset i din græsplæne, er det en god idé at bruge en plænelufter. Det er dog meget vigtigt, at du samtidig giver dit græs optimale vækstbetingelser.

Græs og mos konkurrerer med hinanden om den samme plads, og når mosset tager overhånd, er det som regel tegn på, at dit græs mangler enten gødning eller kalk, eller at du klipper det alt for meget.

Brug din plænelufter som en mosfjerner eller en vertikalskærer

Texas-1300-mosfjerner
Texas MPC 1300 har både fjedre og knive på samme tromle.

Når du skal fjerne mosset kan du bruge din plænelufter enten som en mosfjerner eller en vertikalskærer:

 • Bruger du plænelufteren som en mosfjerner, kan du fjerne mosset lidt mere nænsomt i overfladen af græsplænen.
 • Bruger du din plænelufter som en vertikalskærer, hvor du kommer langt ned i jorden, kan du komme godt ned i jorden.

Du får både eldrevne og benzindrevne plæneluftere:

 • Eldrevne plæneluftere som f.eks. Texas MPC 1300. Denne plænelufter har både fjedre og knive på samme tromle. Fjedrene fjerner mosset i overfladen af græsplænen, og knivene skærer ned i jorden, og fungerer således som vertikalskærere. Den kan indstilles på 3 mm, 6 mm eller 9 mm. Arbejdsbredden er 34 cm, og den har en elektrisk 230 V motor med en effekt på 1300 Watt. Den koster ca. 1.100 kr. inkl. levering.
 • Benzindrevne plæneluftere som f.eks. Texas Pro Cut 460TG eller 460B er meget kraftige benzindrevne plænelufter, der har 48 skarpe knive af rustfrit stål. Den kan indstilles mellem 0 og 30 cm, og du har derfor mulighed for at komme langt ned i jorden. Arbejdsbredden er 46 cm og den har en kraftig Powerline TG620 4-takts motor. Texas Pro Cut 460 TG koster ca. 4.200 kr. inkl. levering og Texas Pro Cut 460B koster ca. 4.700 kr. inkl. levering .

Forskellen på de to plæneluftere er at Pro Cut TG har en Powerline 620GT motor og Pro Cut 460B har en Briggs & Stratton motor. Texas producerer selv Powerline motorene, som er billigere end Briggs & Stratton motorne, men de er lige kraftige. Du får derfor en ligeså god plænelufter billigere, hvis du vælger en Texas Pro Cut 460TG.

En plænelufter giver bogstavelig talt luft til græsplænen, og den fjerner alt det døde alt de døde plantemateriale, som ligger mellem jorden og græsset. Har du været langt i dybden, vil græsplænen se meget bar ud, og der vil være tomme pletter.

Brug plænelufteren så dit græs vokser godt

Texas plænelufter
Texas Pro Cut 460GT er en benzindreven plænelufter

Har du besluttet dig for at købe en plænelufter til at få fjernet mosset i din græsplæne, er det vigtigt at du gør det på det rette tidspunkt på året, og planter nye frø:

 • Du bør kun bruge en vertikalskærer dybt ned i jorden højst 2 gange om året: om foråret og om efteråret. April eller maj er de bedste måneder.
 • Det er bedst at bruge vertikalskæreren, når jorden er tør.
 • Når du har været godt i dybden med vertikalskæreren, vil der ligge meget mos og andet dødt plantemateriale, som du naturligvis skal fjerne. Mange plæneluftere har en opsamler, så det automatisk bliver opsamlet, når du bruger plænelufteren.
 • På de tomme pletter bruger du topdressing og nye græsfrø, så hullerne bliver dækket igen. Topdressing, som er en blanding af kompost, grus og muldjord, og du kan blande græsfrøene direkte i denne blanding.

Giv din græsplæne den rette pleje og undgå mos

Plænelufter til græsplæne
Med en plænelufter kan du få den perfekte græsplæne

Vil du være god ved din græsplæne og undgå at mosset tager overhånd igen, skal du hele tiden giver græsset de bedste vækstbetingelser og mosset de dårligste vækstbetingelser. Det gør du ved at følge disse gode råd:

 • Græsset må ikke klippes for kort – lad det være mindst 4 cm og gerne længere. Det har brug for lyset fra solen til fotosyntesen, som giver græsset energi til at vokse. Det synlige græs er kun en lille del af planten, og rødderne skal også have dækket deres energibehov.
 • Sæt plæneklipperen i højeste eller mellemste hak i starten af sæsonen, og lad det gerne være 6 cm de første klipninger.
 • Giv græsset en almindelig NPK-gødning 3-4 gange om året, så græsset har de rette næringsstoffer, når det skal vokse. Har din plæneklipper et multiklip, der spreder det afskårne græs på plænen, behøver du dog ikke at give græsset gødning, da det får næring fra det afklippede græs. Vokser der mos i områder med meget sol, er det et tegn på, at din græsplæne har brug for gødning.
 • Der skal ikke være for meget skygge i haven fra træer, skure, mure og lignende.
 • Nogle græsplæner har brug for kalk, og da det aldrig skader at give din græsplæne ekstra kalk, er det værd at give græsset en omgang kalk.
 • Undgå at overvande din græsplæne, da mos trives med meget fugtighed. Vand ikke om aftenen i forårsmånederne, da mos især vokser om natten.
 • Det er dog vigtigt at dit græs får nok vand, så det får gode vækstbetingelser.
 • Plant nyt græs de steder, hvor der er sparsomt med græs.
 • Hvis du har har mulighed for det, så få din jord testet for pH og næringsstoffer, for at se om du har brug for at tilføre kalk og gødning. Jordprøver kan foretages af de fleste planteskoler.

Følger du disse råd, giver du dit græs de bedste vækstbetingelser, og i de fleste tilfælde vil det kunne udkonkurrere mosset.

Køb en god plænelufter og få en flot plæne uden mos

Elektrisk plænelufter fra Texas
En elektrisk plænelufter fra Texas er et godt valg til haven

Du får en rigtig flot græsplæne, hvis du bruger plænelufteren til at fjerne mos, og det andet plantemateriale, som ligger under det øverste græs.

En eldreven plænelufter er væsentlig billigere end en benzindreven plænelufter, men den har ikke ligeså kraftige knive, og den kan slet ikke komme ligeså langt ned i dybden. Den vil dog være egnet til de fleste græsplæner, hvor mos er et problem.

Har du en meget stor græsplæne, eller skal du bruge en plænelufter i professionelt øjemed, bør du vælge en benzindreven plænelufter. Det går meget hurtigere, og du kan komme meget langt ned i jorden med de knivskarpe roterende knive.

Du kan købe de gode eldrevne og benzindrevne plæneluftere fra det gode danske mærke Texas på deres egen hjemmside her.

Du bør huske på, at mosset og græsset konkurrerer om den samme plads, og at du skal give dit græs de allerbedste vækstbetingelser ved at sørge for den rette mængde gødning, og at der er så lidt skygge som muligt. Klip ikke græsset alt for meget, da det så ikke kan få nok sollys.

Skriv en kommentar