Plante hæk – Færdighæk eller barrodede planter?

Når du skal plante hæk, er det fristende at vælge en færdighæk, så du ikke skal vente 3-4 år på at de små barrodede planter vokser op. Men færdighæk koster meget mere end små planter.

Bøgehæk fra prima færdighæk
Bøgehæk fra Prima Færdighæk – kan købes på plantetorvet.dk

Færdighæk koster ca. 30 gange mere pr. meter end barrodsplanter

Barrodsplante
Barrodsplante klar til plantning

Du skal have 4-5 planter pr. løbende meter, hvis det er barrodsplanter eller potteplanter.

Er det færdighæk skal du bruge 2,5- 3 planter pr. løbende meter.

Det almindeligste valg til hækken er almindelig bøg. Den er ikke stedsegrøn, men den har brune blade om vinteren. Den er et populært valg til hækken, da den vokser godt i de fleste slags jord. Den skifter farve i løbet af året fra de helt lysegrønne blade om foråret til de mere mørkegrønne blade senere på året og de brune blade om vinteren. Det er en af de billigste planter, og koster:

Skal du plante 50 meter hæk, koster det kun 2.000 kr. for de mindste barrodsplanter, og 63.750 kr. for de største Prima Færdighæk planter. Det er således en ret stor investering at købe Færdighæk planter, hvis du skal have etableret en lang hæk rundt om huset. Til gengæld slipper du for at vente ca. 4 år, før de små bøgehækplanter har vokset sig store.

Liguster er et andet populært valg, da den også vokser rigtig godt, selv i tør jord. Den har dejlige blomster i begyndelsen af sommeren, som dufter sødt om aftenen.

Du kan også vælge imellem mange andre gode arter til din hæk, både når du vælger små barrodsplanter eller færdighæk:

 • Taks vokser langsomt, men er let at forme til figurer.
 • Syren har meget smukke blomster om foråret.
 • Fjeldribs giver en dejlig blød hæk.

Der er mange andre muligheder og du kan finde et stort udvalg af alle mulige hækplanter i dit nærmeste plantecenter. Du kan også købe det hele online blandt andet på Plantetorvet.dk her.

Det er bedst at plante hæk om efteråret

Hækken plantes
Det er bedst at plante hæk i sen-efteråret, når jorden stadig er lun og meget fugtig

Jorden er mest fugtig om efteråret, men stadig lun. Planter du i foråret, risikerer du at de tørrer ud. Du kan dog godt risikere at plante i slutningen af april eller begyndelsen af maj, hvis du husker at vande jorden meget grundigt. Der er dog en lille risiko for at det bliver et alt for varmt forår, som udtørrer jorden før planterne har fået ordentligt fat.

De bedste tidspunkter er plante hæk er følgende:

 • Stedsegrønne: august/september – evt. forår april
 • Løvfældende: efteråret, efter træerne har tabt deres blade.
 • Barrodede planter: i de første uger af november
 • Færdighæk: kan plantes imellem oktober og juni

Barrodede planter skal plantes hurtigt efter du køber dem, så de ikke udtørrer. De har ofte nogle rigtig gode rødder. Potteplanter har fordelen af, at de ikke udtørrer så hurtigt, og bedre kan plantes på andre tidspunkter af året.

Færdighæk leveres med klump, og de skal plantes inden for 24 timer efter du har købt dem.

Sådan planter du hækken

snor spændes ud plante hæk
Spænd snoren stramt ud

Du må ikke give de nye planter gødning i begyndelsen, men du kan blande plantemuld eller kompost med den løsnede jord – højst en 1/3 af jorden.

Næste forår kan du give gødning, og holde øje med om jorden er tør og trænger til vanding. Giv gødning i de næste 2-3 år – enten NPK gødning i marts og juni, eller en organisk gødning. Hold ukrudtet væk i 50 cm rundt om hele hækken.

Både færdighæk med klump og barrodsplanter, skal plantes på samme måde:

 • Jorden skal løsnes i ca. en halv meters bredde for pottede planter og ca. 30 cm for barrodsplanter i ca. 60 cm dybde.
 • Skal gennemvandes 2 dage før plantning (20-30 L vand pr. m2)
 • Du måler flottest op med en udspændt snor.
 • Planten skal plantes så rødderne bredes, og kun lige netop er dækket er jord.
 • Træd forsigtigt jorden til omkring planten.
 • Vand omhyggeligt de næste 3 uger

Planter du barrodsplanter, kan du bruge trådhegn inde i hækken for at forhindre børn og hunde i at løbe ud af haven, mens hækken vokser op.

Køb en færdighæk og hold børn og dyr sikkert inde på din grund

En syrenhæk
En syrenhæk er utrolig smuk i maj og juni

Pengene til en færdighæk kan være godt givet ud, hvis du er flyttet i et helt nyt hus, hvor der slet ikke er hæk om haven. Du kan med det samme holde børn og hunde sikkert inde på grunden, og samtidig skærmer hækken mod nysgerrige øjne fra forbipasserende og naboer. Derfor kan det være nogle gode penge at give ud, hvis du ikke vil vente de næste par år på at hækken vokser sig stor nok.

Skal du have en stor hæk, er det dog rigtig mange penge at betale. Her har barrodsplanterne den fordel at de koster næsten ingenting, og de vokser sig til en flot hæk indenfor en overskuelig årrække. Skal hækken plantes for at holde børn og hunde sikkert i haven, kan du plante hækken op ad et ståltrådshegn. Så kan de ikke løbe ud af haven, mens hækken vokser sig stor og flot.

Skriv en kommentar