Pleje af græsplæne – Sådan får du græsset til at ligne en golfbane

Vil du have en flot græsplæne, er det vigtigt at pleje den helt rigtigt hele året rundt. Den skal klippes tit, men ikke ret meget ad gangen, og den skal have gødning på de rigtige tidspunkter.

Pleje af græsplæne
Vil du have en græsplæne ligeså flot som en golfbane, skal den plejes omhyggeligt

Du behøver ikke at tænke så meget på din græsplæne om vinteren, men giv den en god start om foråret med den rigtige pleje, så den får den rigtige start på sæsonen. Vedligehold den med sparsom vanding og klip den ofte hele sommeren.

Brug en plænelufter/vertikalskærer om foråret

Om foråret vil der som regel ligge et lag af dødt plantemateriale øverst på jorden fra blade og græs, og der kan være meget mos og ukrudt i græsset. Du kan bruge en rive til at fjerne det gamle plantelag, men du kan også bruge en elektrisk eller benzindrevet plænelufter eller vertikalskærer, som fjerner både mos og plantelag med små fjedre eller små knive.

En vertikalskærer kommer længere ned i plænen, og laver huller som giver ilt til græssets rødder. Samtidig skærer den også græssets rødder over, hvilket fremmer væksten af græsset.

Mange maskiner kombinerer disse to funktioner, og har skarpe knive, som kan indstilles i dybden, og du kan enten leje eller købe en plænelufter/vertikalskærer.

Så nyt græs i de bare pletter

Slå nyt græs i de bare pletter
Så nyt græs i de bare pletter og læg topdressing ovenpå

Når du revet plænen grundigt igennem eller brugt en plænelufter for at fjerne mosset og det gamle døde plantelag, kan der godt være mange bare pletter i græsplænen. Det er derfor en god idé at så nyt græs i hullerne, så det kan vokse op og udfylde hullerne, så hele græsplænen bliver grøn.

Du skal sprede nye græsfrø i alle hullerne i græsplænen, og lægge topdressing ovenpå. En topdressing laves af 75 % sand og 25 % kompost, og du kan blande græsfrøene direkte i topdressingen.

Pleje af græsplænen med organisk eller uorganisk gødning

den perfekte græsplæne skal gødes 3-4 gange om året
Græsplænen trives bedst, når du gøder den flere gange årligt

Græsplænen skal gødes med organisk gødning eller uorganisk kunstgødning i perioden mellem marts og august.

Vælger du en kunstgødning, kan du købe en NPK gødning med forholdet 12-5-14 eller 14-3-18. Du kan give 3 kg pr 100 m2 i midten af april, 2 kg pr. 100 m2 i starten af juni og 1,5 kg pr. 100 m2 i starten af august. Det er meget vigtigt at gødningen gives i tørt vejr og på tørt græs, da den ellers kan svide græsset.

Du kan også vælge at gøde med organisk gødning, som frigiver næringsstofferne langsommere til græsset. Derfor kan du som regel nøjes med at give organisk gødning en gang om året i april.

Du kan selv lave havekompost og bruge som organisk gødning, eller du kan lave flydende gødning fra brændenælder ved at lade 1 kg brændenælder stå i 10 liter vand i op til 2 uger. Herefter blandes hver liter af denne blanding med 10 liter, og det kan så hældes ud over græsset.

Du kan også købe organisk gødning, som for eksempel Animix Plænegødning, der koster 200 kr. pr. 10 kg.

LÆS OGSÅ: Den ultimative gødningsplan til græsplænen (Guide)

Giv græsplænen kalk, men kun hvis den har brug for det

Test jordens pH-værdi
Test jordens pH-værdi

Den optimale pH-værdi for din græsplæne er mellem 6 og 7. Dette kan du selv teste ved at bruge et testkit beregnet til at finde pH i jordprøver, som dette Pindstrup pH-tester til ca. 140 kr. inkl. levering. Du tager blot lidt jord fra haven og blander med lidt vand, og så kan du finde pH-værdien:

  • Er pH-værdien under 6, kan du hæve pH-værdien ved at strø perlekalk ud over græsplænen.
  • Er pH-værdien over 7, kan du sænke den ved at strå sphagnum ud på græsplænen.

Både perlekalk og sphagnum kan du købe i alle plantecentre og byggemarkeder, som for eksempel XL-byg.

I stedet for pH-testeren, kan du også bruge almindeligt indikatorpapir, som hurtigt aflæser pH-værdien. Det er forholdsvis billigere, da du får 100 stk pH-indikatorer for ca. 180 kr. inkl. levering. Hvis du vil have det bedste resultat, tager du jordprøver fra 10 forskellige steder i græsplænen, da du så tager højde for eventuelle variationer i jorden.

Slå græsset tit, men lidt og hold det imellem 3-4 centimeter

Slå græsset
Slå græsset ofte og holdt det mellem 3-4 cm

For at få den flotteste græsplæne, skal du slå græsset ofte, men kun tage en lille smule af det hver gang.

Når du starter med at slå græsset efter vinteren, vil det ofte være meget langt. Så skal du ikke tage særlig meget af det, men nøjes med et par centimeter af gangen med et par dages mellemrum.

Det er bedst at slå græsset, når det er tørt. Så vent et par timer om morgenen til duggen er fordampet, og på en dag, hvor det ikke regner.

Den ideelle længde på græsset hele sommeren er 3-4 cm, og du skal slå græsset så tit, at du kun skal tage 1-2 cm af hver gang. Disse korte græsstykker kan med fordel blive liggende på græsplænen, da regnormene hjælper med at genbruge næringsstofferne i dem, og på den måde hjælper med at gøde græsplænen. Meget lange græsstykker skal til gengæld samles op.

Det er en god idé at købe en god græsslåmaskine, som slår græsset rigtig godt og som er brugervenlig. Det kan være en hjælp, hvis det er let at skifte imellem opsamling af græsset og bioklip, som sørger for at græsstykkerne er korte, og derved lettere bliver spist af regnormene og dannet til gødning.

Du kan også med fordel købe en robotplæneklipper, som klipper græsset helt præcist, og som kan indstilles til at klippe lige så tit, som du vil have det.

Hvis du vil have hjælp til valg af en god græsslåmaskine kan du læse denne artikel om test af græsslåmaskiner.

Vand sjældent, men giv rigeligt med vand

Vand græsplænen
Vand plænen når den har brug for det

Du skal ikke vande din græsplæne særlig tit, da det giver mos og ukrudt de bedste vækstbetingelser.

Da det normalt regner meget i Danmark, behøver du som regel slet ikke at vande din græsplæne, og i flere kommuner er det forbudt at vande græsplænen i juni, juli og august. Selvom græsplænen ser helt gul ud, bliver den næsten altid flot grøn igen, efter en stor regnbyge.

Kommer der en periode med meget lidt regn, skal du give græsplænen meget vand på én gang, så det når helt ned til rødderne. Du bør give ca. 20-30 liter pr. m2, hvilket svarer til 20-30 mm regn.

Hvis du vander græsset tit, men kun en lille smule, så får græsset rødder meget tæt på overfladen af jorden. Disse rødder har større risiko for udtørring, når det er meget varmt, og skal have vand meget tit for at undgå udtørring. Så undgå et automatisk sprinkler-system, som giver en en lille smule vand hver dag, det starter nemlig kun en ond cirkel.

Pleje af græsplæne i efteråret

Riv bladene om efteråret
Riv bladene sammen om efteråret

I efteråret, når du skal gøre græsplænen klar til at modstå vinteren, er det vigtigt at du får revet alle bladene sammen, så de ikke ligger på græsplænen. Lader du bladene ligge, får græsset ikke nok lys hele vinteren, og der skabes gode vækstbetingelser for mos og svamp.

Du klipper græsset sidste gang i oktober, og lader det være lidt højt. Du kan også gøde for sidste gang i oktober for at give græsplænen en masse gode næringsstoffer til vinteren.

LÆS OGSÅ: 2 effektive metoder til bekæmpelse af mos i græsplænen

Den flotteste græsplæne med den rette pleje

Det er dejligt at have en flot græsplæne, og den er let at pleje, hvis du blot giver den lidt ekstra opmærksomhed forår og efterår. I højsæsonen skal du blot slå den ofte, men ikke ret meget ad gangen:

  • Gør græsplænen forårsklar med gødning og plænelufter/vertikalskærer
  • Slå græsset regelmæssigt, men aldrig for kort
  • Vand sjældent eller aldrig
  • Giv den organisk eller uorganisk gødning 3-4 gange om året
  • Test pH-værdien før du giver den kalk
  • Gør plænen vinterklar i oktober ved at rive bladene væk, slå græsset og giv plænen en sidste gang gødning

Følger du disse råd, får du en smuk og grøn græsplæne, som du kan nyde hele året.

FAQ

Hvornår skal jeg fjerne mos fra græsplænen?

Hvis du vil have en flot, grøn græsplæne hele sommeren, bør du bruge en plænelufter til at fjerne mos i løbet af foråret. Du kan også bruge en vertikalskærer, hvis du vil længere ned i plænen.

Kan jeg så nyt græs ovenpå min græsplæne?

Hvis du har en græsplæne med pletter, kan det være en god ide at så nyt græs her. Hullerne kan blandt andet opstå, hvis du har brugt en vertikalskærer. Det betyder dog ikke, at det er en dårlig ide, da det kan give græsplænen mulighed for at optage mere ilt.

Skal jeg give min græsplæne kalk?

Måske – det handler om plænens pH-værdi. Du bør gå efter en værdi på 6-7. PH < 6 – strø perlekalk på græsplænen for at hæve værdien. PH > 7 – Strå sphagnum på græsplænen for sænke værdien.

Skal jeg vande min græsplæne?

Det er ikke en god ide at vande græsplænen hyppigt – faktisk bør du kun vande plænen i længere tørkeperioder. Her kan du give plænen meget vand på én gang. Det anbefales, at du bruger 20-30 liter vand pr. m2. Hvis du vander for hyppigt, vil du få mere mos og ukrudt i plænen.

Hvor ofte skal jeg slå græsset?

Hvis du vil have den flotteste græsplæne, bør du slå græsset ofte. Den optimale længde på plænen er 3-4 centimeter, og du bør maksimalt fjerne 2 centimeter ved hver klipning. Derfor er det nødvendigt, at du slår græsset hyppigt i sommerperioden.

Hvordan gør jeg græsplænen klar til vinter?

Her er et par generelle tips, der kan give din græsplæne de bedste forudsætninger inden vinteren: Slå græsset sidste gang i oktober – lad det være lidt højt. Giv eventuelt gødning i oktober. Fjern alle blade fra plænen, så der kommer mest muligt sollys til græsset.

6 kommentarer til “Pleje af græsplæne – Sådan får du græsset til at ligne en golfbane”

  1. En belærende artikel om græsplæner.jeg er den ældre dame med vejens flotteste plæne.

    Et råd i ikke nævner det er gødning iblandet ukrudsdræber,et strålende produkt somBauhaus også må forhandle.

    Meddel mig hvis jeg kan købe hos jer.

    Venligst
    Ulla Halbye

    Svar
  2. Mos/plæne problem….som SÅ mange andre har jeg et kæmpe mos-problem. Desuden er min have små 4000m2 så en “håndfuld”.
    Biltema sælger både vertikal skærer/plæne lufter der kan trækkes efter havetraktor….og de har ligeledes en mosrive til have traktoren……Det virker billigt MEN virker det virkeligt ??? En Mossrider koster jo 10x det som Biltema har?

    Hedder “opskriften” således…..:

    1) fjern med mos-rive (Feb/marts?) – kr 600 fra Biltema
    2) brug vertikal skærer/plænelufter (kr 600 fra Biltema) hver gang græsset slåes
    3) gødning spredes (marts)
    4) græs slåes ugentligt (men ikke kortere end 3-4mm)

    Kan jeg stole på Biltema’s produkter ?
    Har jeg misset noget ?

    Svar
  3. Hej Jakob

    Min erfaring er, at man KAN være heldig når man køber værktøj/powertools i Biltema… MEN ofte får du hvad du betaler for.

    Har man en lille lejlighed eller et frimærke af en have, så kan den slags billigt værktøj fint fungere. Men til større opgaver eller til store haver (som din), så vil jeg ikke anbefale det.

    Jeg er helt med på, at godt værktøj koster langt mere end det fra Biltema. Igen er min erfaring, at det holder længere og arbejdet er langt mere behageligt.

    Mvh.
    Mikael

    Svar
  4. Hej,

    Jeg synes efterhånden jeg har googlet nettet rundt uden at finde svar. Jeg har netop købt en Husqvarna 430X robotplæneklipper og er ved at sætte den op. Men jeg har et område midt i plænen, som skal sås om og jeg har flere steder som er halvbare og skal have topdress og nye frø. Kan jeg bare lade min robot køre ind over det, eller bliver jeg nødt til at klippe manuelt græs indtil græsset er vokset ordentligt frem?

    Svar
    • Hej Tobias

      Tillykke med nykøbet. Det vil du komme til at ELSKE.

      Personligt lader jeg bare robotten køre henover områderne og det giver ingen problemer. En potentiel udfordring kan være, at den kører fast i blød jord og derfor fedter lidt rundt. Det problemer løser jeg normalt ved bare at smide flere frø på efterfølgende.

      Du kan naturligvis begynde at opsætte ledninger der kører uden om arealerne eller afspærre på anden vis, men det ville jeg personligt ikke gide.

      Så min anbefaling er klart bare at lade den køre og så holde øje med hvis robotten hænger fast i de pågældende områder.

      Håber du kan bruge svaret. Ellers skriv gerne igen.

      mvh.
      Mikael

      Svar

Skriv en kommentar