Pleje af græsplæne – Sådan får du græsset til at ligne en golfbane

Vil du have en flot græsplæne, er det vigtigt at pleje den helt rigtigt hele året rundt. Den skal klippes tit, men ikke ret meget ad gangen, og den skal have gødning på de rigtige tidspunkter.

Pleje af græsplæne

Vil du have en græsplæne ligeså flot som en golfbane, skal den plejes omhyggeligt

Du behøver ikke at tænke så meget på din græsplæne om vinteren, men giv den en god start om foråret med den rigtige pleje, så den får den rigtige start på sæsonen. Vedligehold den med sparsom vanding og klip den ofte hele sommeren.

Brug en plænelufter/vertikalskærer om foråret

Om foråret vil der som regel ligge et lag af dødt plantemateriale øverst på jorden fra blade og græs, og der kan være meget mos og ukrudt i græsset. Du kan bruge en rive til at fjerne det gamle plantelag, men du kan også bruge en elektrisk eller benzindrevet plænelufter eller vertikalskærer, som fjerner både mos og plantelag med små fjedre eller små knive.

En vertikalskærer kommer længere ned i plænen, og laver huller som giver ilt til græssets rødder. Samtidig skærer den også græssets rødder over, hvilket fremmer væksten af græsset.

Mange maskiner kombinerer disse to funktioner, og har skarpe knive, som kan indstilles i dybden, og du kan enten leje eller købe en plænelufter/vertikalskærer.Så nyt græs i de bare pletter

Slå nyt græs i de bare pletter

Så nyt græs i de bare pletter og læg topdressing ovenpå

Når du revet plænen grundigt igennem eller brugt en plænelufter for at fjerne mosset og det gamle døde plantelag, kan der godt være mange bare pletter i græsplænen. Det er derfor en god idé at så nyt græs i hullerne, så det kan vokse op og udfylde hullerne, så hele græsplænen bliver grøn.

Du skal sprede nye græsfrø i alle hullerne i græsplænen, og lægge topdressing ovenpå. En topdressing laves af 75 % sand og 25 % kompost, og du kan blande græsfrøene direkte i topdressingen.

Pleje af græsplænen med organisk eller uorganisk gødning

den perfekte græsplæne skal gødes 3-4 gange om året

Græsplænen trives bedst, når du gøder den flere gange årligt

Græsplænen skal gødes med organisk gødning eller uorganisk kunstgødning i perioden mellem marts og august.

Vælger du en kunstgødning, kan du købe en NPK gødning med forholdet 12-5-14 eller 14-3-18. Du kan give 3 kg pr 100 m2 i midten af april, 2 kg pr. 100 m2 i starten af juni og 1,5 kg pr. 100 m2 i starten af august. Det er meget vigtigt at gødningen gives i tørt vejr og på tørt græs, da den ellers kan svide græsset.

Du kan også vælge at gøde med organisk gødning, som frigiver næringsstofferne langsommere til græsset. Derfor kan du som regel nøjes med at give organisk gødning en gang om året i april.

Du kan selv lave havekompost og bruge som organisk gødning, eller du kan lave flydende gødning fra brændenælder ved at lade 1 kg brændenælder stå i 10 liter vand i op til 2 uger. Herefter blandes hver liter af denne blanding med 10 liter, og det kan så hældes ud over græsset.

Du kan også købe organisk gødning, som for eksempel Animix Plænegødning, der koster 200 kr. pr. 10 kg.

Giv græsplænen kalk, men kun hvis den har brug for det

Test jordens pH-værdi

Test jordens pH-værdi

Den optimale pH-værdi for din græsplæne er mellem 6 og 7. Dette kan du selv teste ved at bruge et testkit beregnet til at finde pH i jordprøver, som dette Pindstrup pH-tester til ca. 140 kr. inkl. levering. Du tager blot lidt jord fra haven og blander med lidt vand, og så kan du finde pH-værdien:

 • Er pH-værdien under 6, kan du hæve pH-værdien ved at strø perlekalk ud over græsplænen.
 • Er pH-værdien over 7, kan du sænke den ved at strå sphagnum ud på græsplænen.

Både perlekalk og sphagnum kan du købe i alle plantecentre og byggemarkeder, som for eksempel XL-byg her.

I stedet for pH-testeren, kan du også bruge almindeligt indikatorpapir, som hurtigt aflæser pH-værdien. Det er forholdsvis billigere, da du får 100 stk pH-indikatorer for ca. 180 kr. inkl. levering. Hvis du vil have det bedste resultat, tager du jordprøver fra 10 forskellige steder i græsplænen, da du så tager højde for eventuelle variationer i jorden.

Slå græsset tit, men lidt og hold det imellem 3-4 centimeter

Slå græsset

Slå græsset ofte og holdt det mellem 3-4 cm

For at få den flotteste græsplæne, skal du slå græsset ofte, men kun tage en lille smule af det hver gang.

Når du starter med at slå græsset efter vinteren, vil det ofte være meget langt. Så skal du ikke tage særlig meget af det, men nøjes med et par centimeter af gangen med et par dages mellemrum.

Det er bedst at slå græsset, når det er tørt. Så vent et par timer om morgenen til duggen er fordampet, og på en dag, hvor det ikke regner.

Den ideelle længde på græsset hele sommeren er 3-4 cm, og du skal slå græsset så tit, at du kun skal tage 1-2 cm af hver gang. Disse korte græsstykker kan med fordel blive liggende på græsplænen, da regnormene hjælper med at genbruge næringsstofferne i dem, og på den måde hjælper med at gøde græsplænen. Meget lange græsstykker skal til gengæld samles op.

Det er en god idé at købe en god græsslåmaskine, som slår græsset rigtig godt og som er brugervenlig. Det kan være en hjælp, hvis det er let at skifte imellem opsamling af græsset og bioklip, som sørger for at græsstykkerne er korte, og derved lettere bliver spist af regnormene og dannet til gødning.

Du kan også med fordel købe en robotplæneklipper, som klipper græsset helt præcist, og som kan indstilles til at klippe lige så tit, som du vil have det.

Hvis du vil have hjælp til valg af en god græsslåmaskine kan du læse denne artikel om test af græsslåmaskiner.

Vand sjældent, men giv rigeligt med vand

Vand græsplænen

Vand plænen når den har brug for det

Du skal ikke vande din græsplæne særlig tit, da det giver mos og ukrudt de bedste vækstbetingelser.

Da det normalt regner meget i Danmark, behøver du som regel slet ikke at vande din græsplæne, og i flere kommuner er det forbudt at vande græsplænen i juni, juli og august. Selvom græsplænen ser helt gul ud, bliver den næsten altid flot grøn igen, efter en stor regnbyge.

Kommer der en periode med meget lidt regn, skal du give græsplænen meget vand på én gang, så det når helt ned til rødderne. Du bør give ca. 20-30 liter pr. m2, hvilket svarer til 20-30 mm regn.

Hvis du vander græsset tit, men kun en lille smule, så får græsset rødder meget tæt på overfladen af jorden. Disse rødder har større risiko for udtørring, når det er meget varmt, og skal have vand meget tit for at undgå udtørring. Så undgå et automatisk sprinkler-system, som giver en en lille smule vand hver dag, det starter nemlig kun en ond cirkel.

Pleje af græsplæne i efteråret

Riv bladene om efteråret

Riv bladene sammen om efteråret

I efteråret, når du skal gøre græsplænen klar til at modstå vinteren, er det vigtigt at du får revet alle bladene sammen, så de ikke ligger på græsplænen. Lader du bladene ligge, får græsset ikke nok lys hele vinteren, og der skabes gode vækstbetingelser for mos og svamp.

Du klipper græsset sidste gang i oktober, og lader det være lidt højt. Du kan også gøde for sidste gang i oktober for at give græsplænen en masse gode næringsstoffer til vinteren.


Den flotteste græsplæne med den rette pleje

Det er dejligt at have en flot græsplæne, og den er let at pleje, hvis du blot giver den lidt ekstra opmærksomhed forår og efterår. I højsæsonen skal du blot slå den ofte, men ikke ret meget ad gangen:

 • Gør græsplænen forårsklar med gødning og plænelufter/vertikalskærer
 • Slå græsset regelmæssigt, men aldrig for kort
 • Vand sjældent eller aldrig
 • Giv den organisk eller uorganisk gødning 3-4 gange om året
 • Test pH-værdien før du giver den kalk
 • Gør plænen vinterklar i oktober ved at rive bladene væk, slå græsset og giv plænen en sidste gang gødning

Følger du disse råd, får du en smuk og grøn græsplæne, som du kan nyde hele året.

TAGS: gødning af græsplæne , græs , Pleje af græsplæne , slå græsset

Karen interesserer sig for alt, som gør hjemmet smukkere, sjovere og mere funktionelt at være i. Hun foretager indgående research af nye smarte maskiner og redskaber, og finder ud af, hvor de kan købes billigst. Dybdeborende undersøgelser af, hvordan huset og haven bedst forbedres og vedligeholdes, bliver viderebragt i tilbundsgående og læsevenlige guides.

Kommentarer

4 Kommentarer på Pleje af græsplæne – Sådan får du græsset til at ligne en golfbane

 1. Ullahalbye siger:

  En belærende artikel om græsplæner.jeg er den ældre dame med vejens flotteste plæne.

  Et råd i ikke nævner det er gødning iblandet ukrudsdræber,et strålende produkt somBauhaus også må forhandle.

  Meddel mig hvis jeg kan købe hos jer.

  Venligst
  Ulla Halbye

 2. Jakob siger:

  Mos/plæne problem….som SÅ mange andre har jeg et kæmpe mos-problem. Desuden er min have små 4000m2 så en “håndfuld”.
  Biltema sælger både vertikal skærer/plæne lufter der kan trækkes efter havetraktor….og de har ligeledes en mosrive til have traktoren……Det virker billigt MEN virker det virkeligt ??? En Mossrider koster jo 10x det som Biltema har?

  Hedder “opskriften” således…..:

  1) fjern med mos-rive (Feb/marts?) – kr 600 fra Biltema
  2) brug vertikal skærer/plænelufter (kr 600 fra Biltema) hver gang græsset slåes
  3) gødning spredes (marts)
  4) græs slåes ugentligt (men ikke kortere end 3-4mm)

  Kan jeg stole på Biltema’s produkter ?
  Har jeg misset noget ?

 3. Mikael siger:

  Hej Jakob

  Min erfaring er, at man KAN være heldig når man køber værktøj/powertools i Biltema… MEN ofte får du hvad du betaler for.

  Har man en lille lejlighed eller et frimærke af en have, så kan den slags billigt værktøj fint fungere. Men til større opgaver eller til store haver (som din), så vil jeg ikke anbefale det.

  Jeg er helt med på, at godt værktøj koster langt mere end det fra Biltema. Igen er min erfaring, at det holder længere og arbejdet er langt mere behageligt.

  Mvh.
  Mikael