Er du en af de kloge forbrugere, der gerne vil spare på det dyrebare grundvand og samtidig spare på vandregningen? Så ved du måske allerede, at regnvandstønder eller regnvandsbeholdere er vejen frem.
Når du skal købe en regnvandstønde, så lurer spørgsmålet: ”Hvordan fungerer en regnvandstønde?”
Læs mere i denne guide om regnvandstønder og regnvandsbeholdere, så bliver du klar til at købe den helt rigtige til dit behov.
Her kan du også læse om regnvandstønde montering og om 6 forskellige regnvandsbeholdere, som alle imødekommer forskellige behov.
Hvordan virker en regnvandstønde?
Både regnvandsbeholdere og regnvandstønder er måder at opsamle regnvand på. De sluttes til nedløbsrøret med en udleder eller et rør.
Når du gerne vil bruge af regnvandet, så åbner du for en hane, og så kan du bruge vandet på to måder:
- Med en vandkande: fx denne vandkande i hvidt plast med brusehoved
- Med en pumpe, som sørger for, at du kan suge regnvandet direkte fra tønden og ud i haveslangen: Fx denne vandingspumpe fra Kärcher
Hvilken slags regnvandsbeholder er bedst?
Når du skal vælge mellem de mange typer af løsninger til opsamling af regnvand, så vil du støde på forskellige materialer og kvaliteter:
- En klassisk, dekorativ og romantisk tønde i eg, som med et rumfang på 240 l er nok til de flestes behov. Egetræs tønder er genbrugstønder, der før er blevet anvendt til vinproduktion, og det er både et praktisk og et hyggeligt element i din have.
- Trætønder kræver lidt arbejde i vintersæsonen, men er meget smukke. Et kompromis kan være regnvandsbeholdere i trælook, fx denne smarte, firkantede version, som ikke fylder så meget som en egetønde, og som er frostsikker.
- Regnvandsbeholdere i plastik eller genbrugsplast som denne store, men stadig diskrete sag fra Hyma. Plastikbeholdere fås i flere størrelser og faconer, og de fås også i frostsikrede udgaver, hvor du ikke behøver tømme dem om vinteren. Se fx denne frostsikrede regnvandsbeholder, som kan rumme hele 400 l
- Du kan også få en kæmpe beholder (500 liter) i plast i en billigere kvalitet, men som er funktionel og er rigtig god til formålet. Den er måske ikke det smukkeste at kigge på, men det koster til gengæld også kun en brækdel af de andre modeller. Denne 500 liters beholde er et godt køb til prisen.
Fælles for både regnvandstønder i træ og regnvandsbeholdere i plast er, at du med lidt snilde selv kan montere dem.
Det er dermed en nem måde at genbruge regnvand på, og flere af modellerne pynter endda i din have.
Hvor hurtigt fyldes en regnvandstønde?
Der falder meget regn i Danmark. Du kan vælge mellem flere forskellige størrelser af regnvandstønde.
Det går meget hurtigt med at fylde selv en af de rigtig store modeller af regnvandstønde.
Størrelsen varierer fra 100 l til 500 l.
Uanset størrelsen, så kan du godt regne med at have en fyldt regnvandstønde det meste af sæsonen fra ca. marts til november, for der vil altid falde langt mere regn, end der kan være i en regnvandsbeholder.
Størrelsen på din regnvandstønde kommer an på, hvor meget regnvand, du regner med at kunne genbruge, samt hvor meget plads i haven, din regnvandstønde må fylde.
Vælger du fx en mindre én som den førnævnte regnvandstønde i eg, så får du en tønde, der både er elegant og samtidig indeholder vand nok til 20-30 gange med en fyldt vandkande.
Det er en oplagt løsning, hvis du gerne vil kunne bruge regnvand til at vande drivhusets planter eller blomsterbedet.
Den er samtidig den eneste regnvandsopsamler, der er tilpasset præcis til anvendelse ved drivhusets tag.
Går du efter en større model, som fx denne smalle regnvandsbeholder i beige, så kan du opsamle 300 l regnvand ad gangen.
Beholderen er trods sit fine rumfang dog så smal i designet, at den stadig er meget diskret og kan falde ind i omgivelserne uden at fylde for meget.
Samtidig betyder dens højde, at der er smæk på vandtrykket. Vandet løber derfor meget hurtigt ud i vandkanden, når du tapper det.
Endelig kan du vælge en stor regnvandsbeholder på hele 400 l, som den førnævnte model ”Elegance” – med den på din grund, har du altid vand til at vaske bil og vande køkkenhave.
Hvad gør jeg ved en fyldt regnvandstønde?
Der vil altid falde mere regn, end der kan være i din regnvandstønde.
Derfor skal du sørge for, at vandet kan løbe et andet sted hen end bare ud over kanten af tønden og ned i jorden. Det er ikke nok bare at vippe låget af.
Problemet er nemlig, at regnvandstønden monteres ved nedløbsrøret, som er tæt på dit hus.
Og dit hus har ikke godt af, at der siver vand ned tæt ved husmuren. Derfor har de fleste regnvandstønder også en regnvandsudleder, som leder overskydende vand fra regnvandstønden ud i nedløbsrøret igen.
Skulle din regnvandsopsamler ikke have en regnvandsudleder, så find den her.
Hvorfor er det godt at bruge regnvand?
Regnen siler ned her til lands. Det sker jo helt automatisk.
Mængden af vand og vores måde at bygge byer og veje på betyder, at vandet har sværere og sværere ved at sive ned til grundvandet, så vi kan bruge af vandet igen.
Det danske postevand er af utrolig høj kvalitet. Det er meget rent i forhold til andre lande.
Og det rene vand hælder vi danskere lige ned i kloakken, når vi vander have, vasker bil, vasker tøj og skyller ud i toilettet.
Det er helt skørt, når man tænker over det, for det er jo faktisk kun nødvendigt at bruge postevand, når det er til at drikke og enkelt andre anvendelser.
Alt andet vandforbrug kan sagtens – og nogle gange endda med fordel – være regnvand.
Regnvand har den fordel, at det er gratis. Helt og aldeles, og der er masser af det i Danmark.
De seneste år har vi oplevet flere og flere voldsomme regnskyl, hvor mængderne af regnvand faktisk giver voldsomme problemer, fordi vi ikke kan få det hurtigt nok ned til grundvandet.
En anden fordel er, at regnvand ikke indeholde samme mængder kalk som postevand.
Kalk giver problemer med belægninger i sæbeskuffen, giver stift vasketøj, striber på bilen og grimme plamager på blomsternes blade.
3 fordele ved en regnvandsbeholder eller regnvandstønde
Så når du køber en regnvandstønde, får du faktisk hele 3 fordele forærende:
- Mindre vandregning
- Færre problemer med kalkaflejringer
- Medvirker til et mere miljørigtigt vandforbrug
Tips til anvendelsen af din regnvandsbeholder
- Brug den ikke til drikkevand – der er for mange bakterier i.
- Brug ikke vandet til at vande planter såsom salat og jordbær, som skal spises rå. Det er også på grund af risikoen for tilstedeværelsen af skadelige bakterier
- Tøm beholderen ned til haneniveau om vinteren for at undgå skader ved overløb
- Følg vejledningen til vedligeholdelse, særligt, hvis du har købt en egetræstønde
- Brug ikke regnvand til badebassiner og soppebassiner. Også på grund af bakterie-risikoen
- Brug ikke regnvand fra tag lavet af zink, kobber, tagpap eller eternit fra før 1988. Har du lige anlagt tagpaptag, så vent et par år med at bruge regnvandet herfra
Findes der mon et godt tip, når man (igen) har misset at få tømt sin regnvandsbeholder, og frosten nu har taget over? Ville virkelig gerne undgå, at den flækker/sprænger?
Vh. Kirsten
Hej Kirsten,
Jeg har ikke noget smart trick i ærmet desværre. Jeg tænker at du enten er nødt til at vente på et par dage med plus grader, eller forsøge at tø det op med noget varmt vand.
Tusind tak.. jeg prøvede netop at smide noget kogende vand ned i tønden, men sikkert ikke nok, for intet skete, men jeg kan måske håbe, at det vil hjælpe med mere vand eller at det ikke fryser så meget, så det går helt galt.
Nå anyway, tak for din ulejlighed 👍🏻
Hilsen Kirsten
hvor kort skal haveslangen være for at der er nok tryk på til vanding? Jeg koblede igår min 25-50 m haveslange på min 220 L regnvandstønde som står hævet 50 cm fra jorden – og det virkede ikke.
Dvs. hvornår er det nødvendigt med en pumpe for at kunne vande via haveslange koblet til min regnvandstønde.
Mvh. Pernille
Hej Pernille
Det er et rigtig godt spørgsmål og jeg er ikke stærk nok i fysikkens formler til at beregne præcis hvad der skal til.
Det er ikke kun slanges længe der spiller ind. Du skal blandt andet tage højde for følgende:
– Slangens tykkelse (jo tyndere, desto mindre skal der til at skabe tryk)
– Regnvandstøndens højde (højere = mere tryk – hvis den er fyldt)
– Beholderens omkreds/overflade (større = mere tryk)
– Højden tønden står over jorden (højere = mere tryk)
Så mit bedste (ikke videnskabelige) bud er, at teste de forskellige parametre indtil du får det ønskede resultat.
Med venlig hilsen
Mikael
Hvorfor må der ikke bruges vand fra tage med tagpap?
Mvh
Olaf
Fordi der vil udskylles tjære og rester af opløsningsmidler et stykke tid.
mvh Frank