Rengøring af ovn – Guide

Har du udskudt rengøringen af din ovn for længe, eller er den bare ekstra beskidt og fedtet ind pga. fx madlavning til juleaften? Så er der hjælp at hente her.

En grundig rengøring af din ovn er faktisk overraskende let med brug af brun sæbe. Her gennemgår vi hvordan du bruger brun sæbe, som både er utrolig effektivt og skånsomt over for din ovn og miljø.

Brug aldrig salmiakspiritus til at gøre ovnen ren, da det lynhurtigt kan give skader i luftvejene og halsen – samt skade termostaten.

Rengøring af ovn

I 2014 undersøgte Miljøstyrelsen 161 forskellige rengøringsprodukter – heriblandt flere slags ovnrens og kalkfjerner.

Halvdelen var mærket med de forkerte faresignaler, og blev derfor fjernet fra byggemarkedernes hylder.

Miljøstyrelsen anbefaler at man minimerer sit brug af rengøringsmidler, da nogle produkter indeholder organiske forbindelser, som er sundhedsskadellige.

Det er langt mere sundhedssikkert at bruge brun sæbe til rengøring af ovn, da brun sæbe i modsætning til ovnrenseprodukter ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer.

Brun sæbe: et skånsomt og effektivt rengøringsmiddel til din ovn

Brun sæbe er så absolut et af det bedste og mest ufarlige rengøringsmidler, når det kommer til effektiv rensning af ovne uden selvrensning.

Du skal bruge fast brun sæbe, som også hedder krystalsæbe.

Brun sæbe er en slags fedtsyresæbe, som fremstilles f.eks. af sojaolie og det er meget basisk med en pH på 9-12. Det kan være lokalt irriterende, men det er mere miljøvenligt  og mindre sundhedsskadeligt end de fleste andre sæber.

Fast brun sæbe er billigere end de fleste rengøringsmidler til ovnen, og det kan fås supermarkeder og i mange online butikker. Vi har undersøgt Pricerunner for dig herunder:

fast brun sæbe

Brun sæbe kan også med fordel bruges til mange andre formål: gulvvask, nænsom afsyring af møbler, som pletfjerner ved tøjvask m.m.

Har du en selvrensende ovn med katalyse eller pyrolyse?

ovn-rengoering
Er din oven selvrensende eller er den med pyrolysefunktion?

Ovne produceres med mange forskellige typer belægning, og der er forskel på, hvad disse kan tåle. Start derfor med at læse brugsanvisningen til din ovn, for at se om det er en:

  • Selvrensende ovn med katalyse – disse selvrensende ovne har en speciel slags emailje, som forkuller fedtstofferne, så de ikke bliver siddende
  • Selvrensende ovn med pyrolyse – disse har en funktion, så alt brændes når temperaturen hæves til 500 grader.
  • Ovne uden en selvrensende funktion – her skal hele den indre ovn gøres rent.

Har din ovn ikke en selvrensende funktion, så kan du bruge brun sæbe i hele ovnen.

Selvrensende ovne med katalyse har ru emalje på siderne af ovnen, så du kan ret hurtigt se, om du har denne slags ovn ved at mærke på emaljen. Har du en selvrensende ovn med katalyse, skal du stadig skal stadig gøre bunden af ovnen ren, samt glaslågen. Her kan du også med fordel bruge brun sæbe. Det er meget vigtigt, at du ikke putter brun sæbe på siderne, da den brune sæbe ødelægger den den selvrensende emalje, som er en ru porefyldt belægning.

Selvrensende ovne med pyrolyse brænder alt inde i ovnen, og her slipper du helt for at gøre ovnen rent. Du skal blot feje asken op efter ovnen har været igennem sin pyrolyse-cyklus. Det anbefales at forlade huset mens den kører igennem programmet, da der kan dannes formaldehyd som er allergi- og kræftfremkaldende. Du skal blot tørre den af med en fugtig klud før du starter programmet.

Sådan gør du ovnen ren med brun sæbe

Oven tørres af
Tør ovnen af med en fugtig klud

Brun sæbe er let at bruge, og der er to måder at foretage afrensningen på:

  1. Den hurtige metode: Du smører de indvendige overflader ind i brun sæbe og sætter temperaturen til mellem 60 og 100 grader. Når sæben begynder at boble, slukker du for varmen og vasker efter med vand. Ved højere varme kan sæben tørre ind eller brænde fast.
  2. Natten over: Du smører med brun sæbe, dækker sæbelaget med film og lader det stå natten over. Herefter vasker du som i metoden ovenfor fladerne af med vand.

Hav en spand med rent vand ved hånden og nogle gode klude, så du kan vaske ovnen helt ren. Er der nogle genstridige rester, kan du bruge en klikskraber eller en svamp af rustfrit stål.

Når ovnens glas skal gøres rent, så er det bedst at fjerne det fra ovnen og derefter smøre det ind i enten brun sæbe eller almindeligt opvaskemiddel. Lad det ligge i mindst 30 minutter, og så kan du vaske det af i køkkenvasken. Det er som regel let at fjerne ovnglasset fra ovnen og du får det fri af ovnen ved at dreje på de to skruer, som holder glasset på plads i ovnen.

Bageplader smøres også ind i et lag brunt sæbe, pakkes ind i husholdningsfilm og står i 24 timer. Derefter skylles de og bliver hurtigt helt rene.

Sådan gør du ovnen ren med natron

Rengøring af ovn med natron
Det er helt giftfri at gøre ovnen ren med natron – selv et barn kan gøre det

Du kan også gøre din ovn ren med natron, som er en meget naturlig og giftfri måde at gøre ovnen ren på i forhold til de stære ovnrensemidler.

Du blander blot en halv kop natron med et par skefulde vand, så du får en tyk blanding. Smør den rundt i hele ovnen og lad det stå natten over i den kolde ovn. Næste dag bruger du vand og en klud eller en svamp til at fjerne natronblanding med. Du kan evt. bruge eddike som afsluting

I det hele taget er natron samt eddike et fantastisk alternativ til de fleste rengøringsprodukter. Da eddike er en syre, fjerner det let kalk fra vandhaner, brusere og badekar. Samtidig slår det bakterier ihjel. Det er en mere naturlig måde at gøre dit hjem rent på i forhold til de ofte meget giftige rengøringsmidler.

Brug aldrig salmiakspiritus til ovnrengøring

Salmiakspiritus kan skade lunger
Brug aldrig salmiakspiritus til at gøre ovn, riste eller bageplader rene

Det er meget farligt at bruge salmiakspiritus til at gøre din ovn rent med. Uheldigvis blev der via Facebook i 2014 delt en norsk kvindes velmenende gode råd om at sætte en skål salmiakspiritus ind i ovnen natten over for at gøre ovnen rent. Det anbefales også mange steder på internettet; især hvis du søger på engelsk.

I Norge har salmiakspiritus en koncentration på 5-10 %, men i Danmark er koncentrationen 5-10 gange højere: 45 %. Derfor fik rådet om salmiakspiritus 20 danskere til at ringe til Giftlinjen med skader på luftvejene. Undgå at bruge dette farlige kemikalie til at gøre ovn eller plader rene, da du risikerer at gøre skade både på dig selv og ovnens termostat.

Et andet råd, som du heller ikke skal følge, er at smøre ovnglasset med salmiakspiritus og lade det stå i en sort sæk natten over. Du risikerer at ovnglasset bliver skrøbeligt og splintres.

Mange anbefaler at lægge beskidte bageplader i en sort sæk og hælde salmiakspiritus ned i den sorte sæk. Det udvikler mange giftige dampe, og kan derfor heller ikke anbefales. Brunt sæbe er langt sikrere end salmiakspiritus.

Læg ikke staniol i bunden af ovnen

Mange anbefaler at lægge et stykke staniol i bunden af ovnen for at undgå at bunden af ovnen bliver beskidt. Dette råd er en meget dårlig idé, da du risikerer at det smelter fast til bunden af ovnen og du derved ødelægger ovnen.

Rengøring af din ovn er let med brun sæbe

rengoering af ovn
Det er let at gøre ovnen ren med brun sæbe

Har du en ovn med pyrolyse er det let at bruge pyrolysefunktionen til at brænde alt det beskidte væk, og bagefter tørre efter med en fugtig klud. Belægningen i sådanne modeller har ikke godt af sæbe.

Har du en ovnmodel uden pyrolyse, kan du klare dig med brun sæbe og evt. en klikskraber og en skuresvamp. Er det en selvrensende ovn med katalyse, kan du mærke på siderne at emaljen er meget ru. Denne emalje ødelægges med brun sæbe og ovnrens, men det er nødvendigt at gøre bunden af ovnen ren. Det gøres let med brun sæbe over natten, eller en kort opvarmning af ovnen.

Er ovnen slet ikke selvrensende, smører du blot hele ovnen ind i brun sæbe og lader det virke natten over. Næste morgen fjernes alt det beskidte med en klud og rent vand. Både ovnglas, plader og riste kan også rengøres med brun sæbe – lad det virke mindst en halv time eller evt. også natten over og skyld det grundigt af. Er det hele ikke væk, kan du altid gentage behandlingen.

Brun sæbe er at foretrække over ovnrens, da det slet ikke er sundhedsskadeligt som ovnrens kan være.

5 kommentarer til “Rengøring af ovn – Guide”

  1. jeg er flyttet ind i en dejlig lejlighed i en boligforening. Ovnen bliver ved at stinke af ovnrens… selv om jeg har vasket og vasket med meget vand… hvad kan jeg gøre og er det giftigt at spise mad der bliver lavet i ovnen. Jeg ved jo desværre ikke hvilken slags ovnrens det er. men det stinker af det der, man sprøjter på og skummer . de har gjort det i hele ovnen. og tror det var en selvrensende ovn, som der er noget stof agtig/ru på siderne… øvlig. håber du kan hjælpe mi. mkh Birthe

    Svar
  2. Hej Birthe,

    Jeg vil anbefale at du forsøger at rengøre din ovn som beskrevet overnfor. Fx. løsningen med natron.

    Når du har rengjort efter alle kunstens regler, så sæt ovnen på max varme i et par timer.

    Derefter kan jeg ikke forestille mig, at det skulle være farligt at lave mad i ovnen.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  3. Hej Birthe,

    Fra en oprigtig interesse og praktisk erfaring gennem mange år. Når der er noget jeg ikke ved så leder jeg efter løsningen indtil jeg finder den 🙂

    mvh
    Mikael

    Svar
  4. Hjælp, har sprayet min oven til med overens og tændt selvrensende program og nu har sprayen sat sig i ovnen i og kan ik fjernes hvad gøre jeg??

    Svar

Skriv en kommentar