Robotplæneklipper eller almindelig plæneklipper?


Skal du investere i en robotplæneklipper eller blot en almindelig plæneklipper, som dem, vi kender? Det kan være en større beslutning at skulle træffe, hvorvidt det skal være den ene eller anden model.

For alt andet lige kan vi ikke komme udenom, at robotplæneklipperen umiddelbart synes lidt mere tiltrækkende taget funktionen og elektronikken i betragtning.

Det betyder samtidig, at du i fremtiden kan slippe for at suse rundt i haven med en plæneklipper, fordi din robotplæneklipper kan klare mosten for dig.

Nedenfor får du en guide til både fordele og ulemper ved at vælge en robotplæneklipper kontra en almindelig plæneklipper.

Hvad kan bedst betale sig?

Som udgangspunkt hersker der ingen tvivl om, at en robotplæneklipper vil være en dyrere investering end en almindelig plæneklipper.

Men spørgsmålet er alligevel, hvad der bedst kan svare sig på den lange bane – måske viser det sig, at den ene har en bedre levetid fremfor den anden?

Det er selvfølgelig vigtigt, at du beslutter dig ud fra egne præferencer og behov. Men hvis du på nuværende tidspunkt har svært ved at beslutte dig, fordi det blandt andet er begrænset, hvad du ved om de to maskiner –kan du blive klogere i de næste afsnit.

Hvis du udelukkende gør det op i timer, er der ingen tvivl om, at en robotplæneklipper vil være den rette løsning for dig. Det kan være, du hader at slå græs eller har få timer i døgnet, der ofte resulterer i, at haven ligner en vildmark.

En robotplæneklipper koster mellem 2-4 gange så meget som en almindelig plæneklipper. Det er derfor noget, du bør tage med i overvejelserne, før du beslutter dig.

Rent økonomisk kan det derfor bedre svare sig at købe en almindelig plæneklipper, men en almindelig plæneklipper vil omvendt koste dig mere tid.

Hvis du har tiden, er det et køb, der godt kan svare sig.

Fordelen ved desuden at købe en robotplæneklipper, er, at du skifter benzin ud med strøm. Derfor er der ingen tvivl om, at du vil spare tid.

Du kan selv programmere robotplæneklipperen, som du ønsker – for eksempel kan du indstille den til at køre i din have imellem en til tre timer.

Udgifter for robotplæneklipper og almindelig plæneklipper?

Du kan både finde robotplæneklipper og almindelig plæneklipper i forskellige prisklasser. Tager vi udgangspunkt i en robotplæneklipper, vil prisen afhænge af størrelse, motor og specifikationer.

Nogle robotplæneklipper er hurtigere og mere fleksible end andre, men det har samtidig stor betydning for prisen.

Prismæssigt kan du købe robotplæneklipper til priser, der ligger mellem 8.000 til 10.000 kroner og i størrelser, der svinger mellem 800-1.000 m2.

Levetiden ligger typisk mellem otte til 10 år – men levetiden afhænger selvfølgelig altid af, hvordan du behandler din maskine.

En almindelig plæneklipper kan du få til priser, der ligger mellem 2.000 og 3.000 kroner. Heraf er det også altid væsentlig at se nærmere på, hvad maskinerne vil koste dig om året – en robotplæneklipper kører på strøm og hertil kommer selvfølgelig elregninger årligt plus vedligeholdelse. En almindelig plæneklipper kan fås på benzin.

Det betyder, at der indimellem skal fyldes benzin på, og derfor er der også benzinudgifter årligt.

Derudover er det altid en god idé at tænke eventuelle reparationer ind i budgettet, når du skal sammenligne priser. Umiddelbart vil en robotplæneklipper være en smule dyrere i reparation.

Til gengælden får du som sagt foræret nogle dyrebare timer, fordi du ikke længere skal slå græs, men derimod kan bruge tiden på en række andre arbejdsopgaver i haven.

Fordele og ulemper ved at vælge en robotplæneklipper

Som du kan læse, er en robotplæneklipper ikke helt billig at anskaffe sig. Men en af de helt klare fordele er, at du kan bruge den til havestørrelser på mellem 400-600 m2.

Derudover slipper du i fremtiden for at skulle slå græs, hvis du for det første har svært ved at finde motivationen, eller for det andet bare har begrænset tid til havearbejde.

Dog skal du forvente, at maskinen kræver et lidt mere avanceret forarbejde, end hvad den almindelige plæneklipper kræver.

Inden du kan tage den i brug, skal den installeres, så den kan køre rundt i din have uden problemer.

Der findes alverdens forskellige robotplæneklipper på markedet, og de har med tiden vundet mere og mere indpas rundt omkring i de danske hjem.

Hvis du er i tvivl om, hvilken du skal vælge, kan du klikke dig ind på en robotplæneklipper test. Testen vil hurtigt give dig nys om, hvilken model der passer bedst til dine behov.

Her kan du desuden se, hvilken model, testen vurderer som den bedste på markedet. Derudover får du fremhævet fordelene ved hver enkelte model, så du nemmere kan sammenligne og vurdere de forskellige robotplæneklipper.

Nedenfor kan du se de overordnede fordele ved at vælge en robotplæneklipper fremfor en almindelig plæneklipper:

  • Robotplæneklipper er udstyret med intelligente funktioner, der kan bruges i en have med op til 1.000 m2
  • Det er begrænset, hvor meget en robotplæneklipper skal vedligeholdes – indimellem er det dog nødvendigt at skifte klinge på enkelte modeller
  • En robotplæneklipper larmer ikke – det vil sige, at du sagtens kan sætte den i gang, selvom du for eksempel har et sovende barn i barnevogn udenfor
  • En robotplæneklipper er billigere årligt end en almindelig plæneklipper, fordi den kører på el. Det skyldes, at benzin koster mere i længden end el
  • Med nogle modeller har du mulighed for at styre din robotplæneklipper med en app – en smart mulighed, hvis du for eksempel ikke er hjemme, men gerne vil have slået græs

Hvad skal du vælge?

Nu er det store spørgsmål blot, hvad du skal vælge? Som du kan se, er der mange fordele ved at vælge en robotplæneklipper.

Pengene er derfor godt givet ud, selvom det er en større sum penge, du skal hive opad lommen, i modsætning til hvis du vælger en almindelig plæneklipper.

I sidste ende handler det derfor udelukkende et spørgsmål om behov og budgetter. En almindelig plæneklipper er billigere at anskaffe sig, men til gengæld er den dyrere i udgifter og har langt færre funktioner end en robotplæneklipper.

Skriv en kommentar