Robotplæneklipper test – Automower 330X – Positivt !

test af automower 330x

Fordelen ved en robotplæneklipper er åbenlys (du slipper for at slå græs), men investeringen er også stor og man kan derfor holde lidt igen med købet. Sådan havde jeg det i hvert fald selv.

I dag fortryder jeg, at jeg ikke gjorde det tidligere. Men mere om det nedenfor.

Først og fremmest skal der lyde stor tak til Kåre Antonsen fra Kalundborg Skov Park & Have for salg, opsætning, rådgivning og besvarelse af en masse spørgsmål. Det har været uvurderligt i hele processen og testen.

Robotplæneklipperen vi har testet er Husqvarna Automower 330x – Deres helt nye model som er beregnet til lidt større græsplæner og et udfordrende terræn.

Så har du en 200 m2 græsplæne som i forvejen er flad som en golfbane, så vil denne maskine være overkill.

Den korte version

Hvis du ikke har lyst (eller tid) til at læse hele denne artikel og se videoerne (ikke online endnu), så får du den ultrakorte version her:

Hvis du gerne vil slippe for at slå græs, har en stor og måske også terrænmæssigt udfordrende plæne, så skal du investere de +20.000 kr. i en Automower 330x.

Jeg anbefaler varmt at tage en snak med Kåre Antonsen på telefon 22 25 63 22 hvis du bor i Vestsjælland. Han kommer gerne ud og giver en ærlig vurdering af hvilken maskine der vil passe til dig behov og din plæne.

Inden du læser nedenstående, så vil jeg anbefale dig også at læse brugsvejledningen om Automower 330X fra Husqvarna. Den indeholder en masse sikkerhedsforanstaltninger og regler man bør følge. Hvis jeg nedenfor fortæller at jeg gør tingene på en anden måde, så må du IKKE tage det for at være den rigtige måde. Jeg vil altid anbefale og tilråde at du følger fabrikantens vejledning til fulde.

Hvor stor græsplæne kan den klare?

Læser man specifikationen fra Husqvarna, så fortæller den, at model 330X kan klare et areal på ca. 3200 m2. Dog med en usikkerhed på plus/minus 20%. Så vi taler altså om en græsplænestørrelse på mellem 2560-3840 m2.

Vores grund og græsplæne ligger nok omkring de +3000m2, men det har ikke været muligt at måle det præcis da den er så kringlet og terrænet særdeles bakket og med mange træer, huller, skråninger og andre ting der gør opgaven ekstra vanskelig.

Fra du sætter robotplæneklipperen til at slå græsset første gang og til den har været alle steder på plænen, kan der godt gå et stykke tid. Afhængigt af din plænes beskaffenhed, græssets længde og ikke mindst plænens størrelse, kan der gå helt op til 14 dage inden Automower’en har været overalt.

Der skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg fra dag 5 til dag 13 var stærkt i tvivl om den nu også havde tænkt sig at slå de sidste steder hvor der stod nogle høje totter græs, men slutteligt kom den alligevel forbi og fik det sidste med også.

Kan den klare ujævnt terræn?

Hvad der ligger i begrebet “ujævnt” terræn er svært at definere. Jeg mener selv, at haven vi har testet i, har nogle steder hvor det ikke er nemt at slå græsset. Hverken med en håndskubber eller med en havetraktor.

Der er både fordybninger i plænen, skråninger med forskellige hældninger (inkl. diverse huller) og rødder fra træer der stikker op ad jorden.

Om Automower 330x kan klare det udfordrende afhænger af flere forskellige ting.

Blandt andet har jeg konstateret, at hvis den kommer ind i problemområdet fra den forkerte vinkel, så ender den med at sidde fast. Andre gange så kører den forbi uden problemer, fordi vinklen har været lidt anderledes.

Tricket er, at du over tid finder ud af hvor der er problemer og langsomt sørger for at få dem udbedret. Eksempelvis små huller i plænen hvor hjulene kan risikere at sidde fast, skal have en skovlfuld jord og problemet er løst.

Har du træer med mange rødder der stikker op ad jorden, så kan det være en god ide at trække guide ledningen uden om træet. Alternativt skal du igen køre jord på så der ikke er noget robotplæneklipperen til at hænge på “maven”.

Hvad koster den i strøm?

Strømforbruget vil naturligvis afhænge af hvor meget du har din automower til at køre og dermed hvor ofte den skal lades op. Kører den uafbrudt alle ugens dage, så skal du forvente, at den bruger i omegnen af 80 kr. om måneden i strøm. Husqvarna oplyser selv at der bruges ca. 43 kwh hvis den kører maksimalt.

Efter min opfattelse en overraskende lille sum, når man tænker på hvor mange timer plæneklipperen kører i løbet af en måned.

Hvordan skifter man knive?

Når knivene skal udskiftes, så er der umiddelbart 2 måder at gøre det. Personligt er jeg selv tilhænger af den sidste metode, men jeg startede ud med at bruge den første metode, så den starter jeg med at forklare.

På undersiden af Automower 330X finder du to “plader”. Den ene er af plastic og er den som knivene/barberbladene er monteret på. Oven på denne er der endnu en plade i metal. I metalpladen er der 4 huller som passer med at du kan skrue barberbladene af med en skruetrækker gennem hullerne.

Hver plade kan rotere i begge retninger og det kan derfor være lidt svært at skrue ned igennem den ene plade. For at få det til at fungere, skal de to plader holdes samlet med skruerne umiddelbart under hullerne. En tyk elastik kan klare tricket, men læs videre og se om ikke næste metode er mere dig.

Den anden mulighed er nemlig at skrue metalpladen helt af. Ikke nok med at det gør det meget nemmere at komme til skruerne og sætte de nye knivblade på, men du har samtidig let ved at rengøre pladen og skruehullerne.

Det kan nemlig ikke undgås at der sætter sig noget græs eller jord fast. At skrue metalpladen af og på, tager naturligvis et minut eller to mere, men i forhold til besværet med metode ét, så mener jeg at den tid er godt brugt.

Hvad koster Automower 330X?

Du skal forvente at slippe omkring 20-22.000 kroner inkl. moms for en model 330X.

Er det mange penge? Ja det synes jeg da helt klart. For de fleste af os er 20.000 kroner ikke noget man lige har liggende, så derfor skal man da også lige overveje en ekstra gang.

Er det pengene værd? JA! – Det er en næsten ubeskrivelig fornøjelse aldrig mere at skulle slå sit græs, altid have en super flot og veltrimmet græsplæne og aldrig mere at skulle tænke over om det regner, om græsset vokser mens man er på ferie eller andre lignende irritationsmomenter.

Larmer den?

Jeg skal blankt erkende, at jeg var meget nysgerrig efter at høre hvor meget lyd robotplæneklipperen afgav når den kørte. Ifølge Husqvarna er støjniveauet ca. 58-68 db, men for almindelige mennesker bliver man ikke meget klogere af de tal.

På videoen herunder kan du høre hvor meget (eller nærmere hvor lidt) den larmer. Fuglene synger i baggrunden og det larmer mere.

Personligt har jeg let kunne sidde lige ved siden af og sove i en liggestol. Kun da den en enkelt gang kørte ind i stolen blev jeg vækket.

De eneste gange hvor Automoweren larmer, er når den rammer sten, rødder eller andre ting i plænen. Selvom de hurtigt roterende barberblade slår ind når de rammer noget, så kan det stadig give en høj “pling” lyd fra sig.

Efterlader den hjulspor?

Som udgangspunkt vil din Automower ikke efterlade hjulspor i græsset, da den ikke er særlig tung. Dog vil du godt kunne se hvor den har kørt når den lige har været på det pågældende sted. Der går dog ikke mere end et par timer før græsset igen har rettet sig og hjulsporerne er væk igen.

De eneste steder hvor du i længere tid vil kunne se hvor den har kørt er, hvis den har haft svært ved at få fat med sine hjul. Så kan den godt fedte lidt rundt og måske rive lidt græs op. Har du en helt almindelig plæne er det næppe noget du vil komme ud for. Det er primært noget der sker når der er for stejle skråninger eller hvis underlaget er meget mudret eller sumpet.

Langs kørerledningerne vil du naturligvis se hjulspor oftere end andre steder. Også her forsvinder de igen i løbet af et par timer, så det er ikke noget du vil tænke over.

Kan den klare grankogler og små sten?

Jeg må indrømme at jeg frygtede hvordan Automower 330X ville klare at køre over de mange grankogler vi har på vores grund. Kåre hos kalundborg-skov-park-have.dk havde advaret om at de mange grankogler nok ville koste en del knive, men vi tog alligevel chancen.

Jeg tror ikke jeg overdriver hvis jeg siger, at vi årligt har flere tusinde grankogler som falder ned på græsplænen og som jeg ikke får samlet op (og det selvom jeg samler MANGE op hvert eneste år).

Efter små 6 måneders uafbrudt kørsel har jeg skiftet knive 5 gange. Langt de fleste gange har det ikke været grankogler eller småsten, men derimod store rødder og store sten (rundt om blomsterbede) som har slået knivene i stykker.

Så har du en helt almindelige plæne uden store sten eller kæmpe rødder, så ville jeg ikke være bekymret for at skulle skifte knivene særlig ofte.

Hvordan rengør man Automower 330X?

Når Automower 330X skal rengøres, så kan du være fristet til at gøre det med haveslangen. Den kan jo trods alt tåle vand ikke? Men det bør du holde dig fra, for det kan meget vel skade maskinen. Når du bruger en vandslange så kommer der meget vand og det kommer hurtigt og hårdt. Det er maskinen ikke bygget til at kunne modstå.

Derudover så er det oftest nedenunder at maskinen har brug for at blive renset og den er ikke bygget til at skulle kunne modstå vand nedefra. Du risikerer at ødelægge elektronikken eller på anden måde beskadige robotten.

Måden du rengør robotplæneklipperen er ved enten at bruge en hård børste, en klud eller hænderne. Er det tør i vejret kan den hårde børste være den mest effektive måde at rengøre på. Er det vådt i vejret, så vil det være lettest at bruge hænderne.

Personligt bruger jeg hænderne til alt det grove og synes jeg den skal være ekstra ren, så bruger jeg en klud til de sidste rester på hjulene og undersiden.

Hvordan virker tyverisikringen?

Automower 330X kræver en unik 4 cifret kode for at kunne startes. Du kan selv ændre den kode robotten har fra fabrikken, hvis du hellere vil have en kode du lettere kan huske. Uden denne kode får en tyv svært ved at få maskinen startet.

Ligeledes har Husqvarnas Automower indbygget en tyverialarm som begynder at hyle meget højt hvis maskinen løftes fra jorden eller hvis der trykkes STOP og pin-koden ikke indtastes indenfor 10 sekunder.

Så selvom din maskine kører om natten, så vil både du og naboerne kunne høre hvis der pludselig er nogen der kommer og forsøger at tage den med sig.

Det er muligt at slå denne alarmfunktion fra hvis du ikke har lyst til at den pludselig hyler. Du kan nemlig risikere, at robotten kommer til at køre op på noget og tror at den er “blevet løftet”. Det kræver din 4 cifrede kode for at slå alarmen fra.

Hvad betyder kollisionssensor aktiveret?

Efter en tur op af en lidt for stejl bakke, vendte min Automower om på hovedet. Ikke voldsomt, men endte blødt på skjoldet.

Det gjorde desværre, at der pludselig kom en fejlmeddelelse om at “kollisionsensor aktiveret” eller som du kan se på billedet “kollisionsens, problem, front”.

kollisionsensor aktiveret

Efter at have ledt i diverse manualer og vejledninger måtte jeg konstatere, at denne fejl ikke var beskrevet noget sted. Derfor vælger jeg nu at tilføje den til dette indlæg.

Efter at have talt med Husqvarna support (som mente at det var en printplade der var gået løs), så måtte jeg sende robotplæneklipperen til reparation. Det viste sig at være en lille magnet som var blevet slået af. Uden den vil maskinen ikke køre uanset hvad du gør.

Så hvis du nogensinde får denne fejl om kollisionssensor problemer, så er løsningen at få den repareret.

Dækker forsikringen hvis den bliver stjålet?

Jeg kontaktede mit forsikringsselskab der fortalte, at en robotplæneklipper er forsikret på samme måde som havemøbler og lignende. Så læs dine forsikringsbetingelser eller ring og spørg dit forsikringsselskab om hvordan du er dækket. Specielt også hvor stor en selvrisiko du har.

Hvilke farver kan man få og hvad skal man vælge?

Automower 330X kan købes i en mørk grå og i en hvid udgave. På anbefaling valgte vi den grå model.

Den hvide 330X er rigtig flot når man køber den, men den skal ikke have været i brug ret længe inden den bliver grim. Begge farver viser de ridser og skrammer maskinen får, men skidt og snavs (som der vil være meget af), ses ikke så let på den grå model.

Så med mindre du køber en robotplæneklipper for at den skal se smart ud, så vil den praktiske løsning være den mørkegrå model.

Konklusion på test af Automower 330X

Efter en grundig test på næsten 6 måneder er konklusionen helt klar. Automower 330X er en gave sendt fra himlen. Den tid og det besvær der spares ved at have robotten til at slå græsset er uvurderligt. Græsset har aldrig været flottere og hvis man hører lyden af en græsslåmaskine så er den naboen (den stakkel) som stadig ikke har set lyset. Heldigvis har naboen til den anden side set hvor smart det er og har selv anskaffet sig en robot.

Automower 330X kan ikke klare alt og jeg må også indrømme, at den grund vi har testet maskinen på er i den øvre del af hvad maskinen kan klare. Terrænet er nogle steder så udfordrende, at maskinen sætter sig fast og skal hjælpes fri. Men i værste fald taler vi et par gange om ugen, så det er ikke noget man føler sig generet af.

Udskiftning af knive har været langt mere begrænset end forventet og generelt så har maskinen overrasket gang på gang. Så fra nu af vil anbefalingen herfra lyde, at du skal købe en Automower hvis du ikke har lyst til at bruge din fritid på at slå græsset, men stadig gerne vil have en super flot græsplæne.

10 kommentarer til “Robotplæneklipper test – Automower 330X – Positivt !”

 1. Hejsa – super fin og fyldestgørende artikel!! Dog kan jeg ikke finde det link, eller den video der er omtalt???
  Mvh Claus Jensen

  Svar
 2. Hej Claus,

  Der fangede du mig. Nu har jeg tilføjet at de ikke er online endnu. Men de kommer 🙂

  Tak for det skarpe øje!

  mvh
  Mikael

  Svar
 3. Så kom videoen på der “viser” hvor meget eller hvor lidt Automower 330x larmer. Jeg var selv meget overrasket.

  Svar
 4. Hej….På min tidligere arbejdsplads havde 4 automower kørende og det er simpelthen en maskine man IKKE vil af med igen. Resultatet er super flot, det tager lidt tid i starten med at komme hele vejen rundt, men med tiden så er plænen super flot og da det jo samtidig også hjælper til at gøde plænen, da afklippet ikke bliver samlet op(er meget fint/småtskåret)så er det total win-win med en automower. Vi havde en af dem der blev stjålet, men da man kan downloade en app til sin smartphone så kunne jeg sætte mig ud i min bil, kører efter gps’en og vupti der fandt jeg den der hvor app’en sagde den var. Efterladt på grund af den høje, IRRITERENDE hyletone. Så JO de 20000.- kr. er givet godt ud.

  Svar
 5. Hej Torben,

  Kunne ikke være mere enig. Det er fantastiske maskiner.

  320x og 330x har ikke mulighed for simkort og dermed brug af app til at lokalisere dem på et kort (underligt nok når prisen tages i betragtning).

  Det virker som en rigtig smart løsning og fedt at det lykkedes dig at finde maskinen igen efter den var blevet stjålet.

  Mvh
  Mikael

  Svar
 6. Hej Mikael

  Ja det undre da også mig lidt at der ikke kan bruges simkort til de modeller. Ærgeligt må jeg sige. Men ja det er super at vi fandt den igen via app’en.

  Svar
 7. Hej Daniel,

  Jeg skal indrømme, at jeg ikke er 100% sikker på hvordan den finder sit mønster.

  Jeg tror dog ikke det er tilfældigt, da den så ikke ville komme overalt i løbet af 14 dage (hvilket det ca. tager hvis man har en stor plæne).

  De skriver følgende i brugsanvisningen:

  “Når batteriet er fuldt opladet, vil robotplæneklipperen forlade ladestationen og begynde at klippe græsset et sted i haven, hvor den ikke har været for nylig. Stedet fastlægges af den indbyggede GPS-modtager.”

  Mvh
  Mikael

  Svar
 8. Min automover 320 har to gange meldt “løftet” uden at vi kan finde årsagen. Kører på ubetydeligt ujævn men iøvrigt plan plæne? Maskinen er 3 år gammel og har netop fået skiftet motor.

  Svar
  • Hej Erling,

   Min 330 oplever det også engang imellem, men det er så sjældent at jeg ikke gider gøre noget ved det. Så afhængigt af hvor ofte det sker, så skal du måske have den undersøgt på værksted.

   Jeg kan i øvrigt supplere med, at min 330 STADIG kører uden nævneværdige problemer og det er længe siden den rundede 10.000 timers græsklipning.

   Så er stadig meget tilfreds med købet 🙂

   Mvh. Mikael

   Svar

Skriv en kommentar