Roser – Beskæring af havens roser

Hvis du vil have flotte og sunde roser i din have, så forklarer vi her hvorfor, hvornår og hvordan du skal beskære dine roser, for det er slet ikke så svært, hvis du blot følger nogle grundlæggende regler.

Hvorfor skal roser beskæres?

Roser beskæringDet skal de heller ikke nødvendigvis. Vilde roser ude i naturen har overlevet i tusindvis af år og er blevet beskåret af dyr, der spiser de nye, spæde skud og af vind, vejr og eventuelle skovbrande, oversvømmelser og andet.

Naturen er imidlertid ikke altid skånsom mod planter og derfor er der også mange roser (og andre planter), der visner og dør.

Vildtvoksende roser kan være rigtig flotte og har deres helt egen charme, men hvis du gerne vil have lidt kontrol over hvordan de ser ud, så bør du beskære dem.

Derudover “hjælper” du faktisk dine roser ved at beskære dem, ved hele tiden at få nye og sunde skud frem, der kan udvikle planten.

Hvornår skal roser beskæres?

Der er bred enighed om, at roser skal beskæres i foråret og gerne i begyndelsen af april måned, når der ikke er udsigt til mere nattefrost.

I virkeligheden kan du godt beskære dine roser tidligere (eller om vinteren, hvis du vil) men kommer der en længere periode med hårdt og koldt vejr, så kan du risikere at roserne dør.

Selve tidspunktet for beskæring kan i øvrigt være meget individuelt fra have til have, alt efter placeringen, for selvom Danmark er et forholdsvist lille land, så kan der være store vejrmæssige forskelle.

Din have kan også ligge mere eller mindre udsat for vind og vejr, men generelt så skal du holde øje med dine roser, når der står marts og april i kalender.

Er roserne lige ved at skyde, så skal de beskæres.

Beskæring af roser

Hvad nu, hvis jeg glemmer at beskære roserne?

Først og fremmest skal du ikke gå i panik, for roserne vil hverken dø eller brede sig ud over hele haven.

Dine planter vil måske blive lidt større og lidt vildere end året før, men når du beskærer dem næste år, så har du kontrol over dem igen.

Alternativt kan du vælge at beskære dem sent, f.eks. i maj måned. Det gør at roserne springer lidt senere ud, men det er også den eneste konsekvens.

Døde grene og angrebne planter

Når du beskærer dine roser i april måned, så gør du det for at styrke plantens sundhed og forme planten.

Du skal dog huske at fjerne døde grene med det samme, uanset tidspunktet på året, for ellers vil de tage unødig energi fra resten af din plante.

Hvis der er nogle grene, der er angrebet med en eller anden form for svamp (f.eks. Stængelsyge, som er almindelig ved roser) eller skadedyr, så skal de grene også klippes af med det samme, for at undgå at det breder sig og planter dør.

Klippe roser

Hvordan skal roserne beskæres?

Man skelner mellem tre forskellige former for beskæring, nemlig en let, en moderat og en hård beskæring.

Disse tre forskellige former for beskæring bruger man enten til forskellige typer af roser, eller for at forme roserne.

En let beskæring handler kun om at fjerne grene, der er blevet for lange eller som ser så tynde ud, at de ikke kan bære en blomst.

En moderat beskæring drejer sig om at fjerne små og tynde skud på planten. Det kan være svært at afgøre, hvornår et skud er “tyndt”, men hvis du kigger på hele planten, så vil du efter al sandsynlighed kunne se, hvilke skud, der er store og hvilke der er små.

En hård beskæring går ind og reducerer rosen til et skud, der kun er cirka 15 cm højt. Der er en voldsom beskæring, men til gengæld så får du en hel “frisk” plante, som vokser i den retning, du gerne vil have.

Alle typer af beskæring gør selvfølgelig noget ved rosens udseende, men selv en hård beskæring bør altså give blomster samme år, som den er foretaget.

Teknikken bag

Når du klipper dine roser, så er der en række grundregler, som du bør følge. For det første skal du altid beskære lige over en knop (nogen siger ret præcist 6 millimeter over, men det behøver ikke være så nøjagtigt) for det giver planten de bedste vækstbetingelser.

For det andet skal du skære/klippe på skrå væk fra knoppen, for det giver det bedste resultat i forhold til udviklingen af knoppen.

For det tredje skal du holde øje med, at der er frisk “marv”, der hvor du har skåret. Det vil sige, at planten/grenen skal være frisk og ikke misfarvet. Hvis din snit ikke fremstår rent og “klart”, så er planten sandsynligvis angrebet af svamp og måske skal du så fjerne hele planten.

Gode råd og venlige meninger

Alle mennesker har en mening om roser og hvordan de skal se ud.

Rent faktisk er der meget stor forskel på, hvordan man beskærer roser i forskellige lande. Så selvom du på en rejse til Spanien ser en form for beskæring af roser, så er det ikke sikkert at det passer til danske forhold.

Du vil sikkert modtage mange gode råd og venlige meninger om dine roser (og din have), men husk at det er dig, der skal se på planterne dagligt og at det derfor er dig, der bestemmer.

9 kommentarer til “Roser – Beskæring af havens roser”

 1. Vi har overtaget et hus med en masse store flotte rosenbuske, der står i anlagte bede rundt omkring i haven. Kan man flytte en stor rosenbusk ud langs en hæk eller et andet sted (de står midt i haven hvor vi gerne vil have græsplæne) og i så fald, hvornår og hvordan skal det gøres?

  Svar
 2. Hej Cathrine,

  Det kan godt lade sig gøre, men I skal være meget omhyggelige. Og husk også på, at der er en risiko for, at busken ikke klarer det.

  Jeg fandt en rigtig god beskrivelse af hvordan man flytter roser her: Link

  Oktober (når roserne har tabt bladene) er det bedste tidspunkt at flytte dem.

  Mvh.
  Mikael

  Svar
 3. Halløj Mikael.
  Jeg ved ikke om der stadig er “liv” i denne artikel, men prøver lykken 😀

  Jeg er klar over at al konventionel visdom siger, at roser skal beskæres i det tidlige forår, men jeg er nysgerrig: Hvad vil der ske hvis jeg beskærer roser nu i august, hvor de alligevel ser noget triste ud efter blomstring?

  Svar
  • Hej Bo

   Det bliver lidt et svar i metermål. I bedste fald sker der ikke noget ved det, men i værste fald bliver de ikke til ret meget næste år. Hvis din tanke er at skære dem langt ned, så vil jeg nok ikke anbefale det. Alt andet lige, så skal de gerne have lidt tid til at samle kræfter inden frosten kommer.

   mvh.
   Mikael

   Svar
 4. Jeg har plantet forskellige tulipanløg spredt rundt i haven og derfor ved jeg ikke hvilken sort det er.

  To af disse har på en stilk flere hoveder. Den ene har 8 hoveder

  Er det normalt?

  Svar
  • Hej Lone

   Det her er en artikel om roser. Mener du at du har roser med flere hoveder eller er det tulipaner du tænker på?

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 5. Hej Mikael
  Vi skal have gravet hele haven op, så alt bliver fjernet – kan vi grave rosen op og lade den “overvintre” til marts?
  Under hvilke forhold “overvintrer” den bedst?

  Venlig hilsen
  Michael

  Svar
  • Ja det kan i godt, og det er altid bedst at gøre uden for vækstsæsonen og når der ikke er frost i jorden. Jeg forstår ikke helt om i har fundet et nyt sted til roserne, eller om de skal i fx krukker?

   Hvis i endnu ikke har fundet et nyt sted (friland), så ville jeg smide dem i nogle krukker og stille dem i en frostfrit drivhus.

   Svar

Skriv en kommentar