Døjer du også med ukrudt i din have og vil du gerne af med det i en fart, så er Roundup løsningen.
Indholdsfortegnelse
ToggleVerdens mest gennemtestede ukrudtsmiddel gør nemlig det, der loves – slår ukrudt ihjel hurtigt og effektivt. Her ser på priser og hvordan du kan spare rigtig mange penge, ved ikke at flade for de hurtige løsninger.
Derudover fortæller vi også om de ting, du skal være opmærksom på, når du bruger det kraftige ukrudtsmiddel Roundup.
Hvordan virker det?
Uden at vi skal gå i biologiske detaljer om, hvordan det virker, så vil vi lige nævne det aktive indholdsstof, for den information kan du nemlig bruge til at spare penge.
Roundup består først og fremmest af det aktive stof glyphosat, som går ind og forhindre den enkelte plante i at udvikle såkaldte aminosyrer.
Når planten ikke kan producere dette mere, så dør den og visner. Det er en yderst effektiv metode til at fjerne ukrudt, ingen tvivl om det.
Roundup priser
Roundup Spray (Klar-til-brug ) 1 liter
Roundup med håndpumpe (Klar-til-brug) 2,5 liter
Roundup Refill (klar-til-brug) 5 liter
Blandingsforhold
Hvis du har sprøjtebevis og mulighed for at købe koncentreret glyphosat, så er der forskellige blandingsforhold og en anderledes økonomi i ukrudtsbekæmpelse.
Alt afhængig af hvilke planter du vil bekæmpe, så er der forskellige blandingsforhold.
Er der tale om små ukrudtsplanter, så anbefaler fabrikker 30 ml til 1 liter vand. Det giver en pris på cirka 60 øre pr kvadratmeter.
Større planter skal have 40 ml, mens de helt store skal have 60 ml til 1 liter vand. Det giver henholdsvis en pris på 80 øre og 1,20 kroner pr kvadratmeter.
Disse priser er selvfølgelig afhængige af, at du kun sprøjter der, hvor det er nødvendigt. Hvis vi ser bort fra den åbenlyse økonomiske fordel, så er der også den indlysende fordel, at du ikke dræber andet end det ukrudt, du har udset dig.
Fordomme og fakta
I begyndelsen af 1990’erne var Roundup utrolig meget i medierne, da mange mente, at det forgiftede vores grundvand. Lad det være sagt med det samme – Roundup kan forgifte vores grundvand, men der er aldrig nogen vandboringer, der er blevet lukket på grund af midlet.
Som nævnt er Roundup det mest gennemtestede ukrudtsmiddel i verden og i særdeleshed i Danmark, hvor der stilles store krav til sådanne midler (vi stiller meget større og skrappere krav end f.eks. USA, hvor de tillader op til 10 gange mere af det stof, der er i Roundup) og konstant gennemføres nye tests.
Midlet har været til salg i Danmark i over 30 år og det har alle dage været godkendt af de danske miljømyndigheder.
Dog nævnes det i en artikel fra fagbladet Ingeniøren at man er begyndt at finde det indholdsstof, som bruges i Roundup, i forskellige vandboringer – det er dog ikke til at sige, om det specifikt er dette produkt, de har fundet spor af.
Vi vil også nævne en hjemmeside, hvor Miljøstyrelsen har inddelt alle sprøjtemidler efter hvor skadelige de er for miljøet og mennesker.
Her får Roundup en karakter på 2 (hvor 1 er det mest skadelige og 5 er det mindst skadelige).
Alternativt
Der findes et alternativ og det finder vi ved at se på det aktive stof i Roundup, nemlig det føromtalte glyphosat.
Selvom der er flere tilsætningsstoffer i Roundup, så kan du sagtens bruge glyphosat i sin rene form – det vil have samme effekt som behandling med Roundup (og dermed skal du også være ligeså præcis og påpasselig).
Den store forskel er prisen. Hvor du for en liter Roundup skal betale over 400 kroner, så kan du nøjes med at betale (og hold nu fast) 2,5 krone pr liter opblandet glyphosat.
Du køber en dåse med 1 kg glyphosat til 250 kroner og så blander du det op med 100 liter vand (eller en liter af gangen) – på den måde kommer du ned på den lave pris.
Prisen på rent glyphosat er så lav, fordi der er rigtig mange landmænd og gartnerier, der bruger det og de vil ikke betale for den dyre Roundup.
Til sidst
Overvej nøje dine manuelle alternativer, inden du bruger Roundup, for det er rigtig skrappe sager, som du bør være forsigtig med.
Når det er sagt og du står med en have, hvor ukrudtet er vokset dig helt over ørene, så er Roundup det mest effektive ukrudtsmiddel på markedet, som i løbet af cirka 10 dage kan give dig mulighed for at plante nogle nye planter.
Kilder:
- Deres egen hjemmeside: https://www.roundup.dk/
- Middelbasen: Link
Hej Camilla
Mellem fliserne er det lige så let at bruge en elektrisk græstrimmer eller en stålbørste lavet til formålet. Supermarkeder og byggemarkeder sælger dem i sæsonen og forærer dem næsten væk til efteråret.
I øvrigt vil kemisk drab på ukrudtsplanter ikke fjerne dem de kan i uheldigste fald stå grimme og visne i månedsvis.
Det ser jeg eksempler på hvert forår.
Prøv at lægge mærke til hvordan det ser ud, især på landet hvor sprøjtemidler generelt sidder løst når ukrudt vokser særligt hurtigt. Jeg ser jævnligt eksempler på mange hundrede kvadratmeter der sprøjtes hele året fordi giften er billig og fradragsberettiget for erhvervsdrivende.
Er der mulighed for nogen går med bare tær eller børn leger på fliserne vil jeg stærkt fraråde at bruge kemi.
Du kan også risikere at overtræde eventuelle regler om afstandskrav.
Der er ikke risiko for dødsfald hvis der står en rest som uvedkommende drikker eller hælder ud over huden, men at det ikke er sundt eller forlænger livet siger sig selv.
Der er en statistik vistnok fra fjernøsten der viser 8% succesrate for dem der forsøger selvmord med omtalte sprøjtegift.
Hej Camilla,
Det bør ikke være noget problem. Roundup bliver optaget gennem bladene. Men vær stadig meget obs på hvor du sprøjter. Vinden kan bære det vidt omkring, så det skal helst være når der er vindstille og brug meget gerne en lille skærm rundt om dyssen, så du er sikker på at du kun rammer de tiltænkte steder.
mvh.
Mikael
Hej Mikael.
Jeg har meget ukrudt imellem mine fliser som omgiver mine højbede. Vil det skade mine hjemmedyrkede grøntsager, hvis jeg sprøjter fliserne med roundup? Jeg tænker på om de kan optage det fra jorden eller lignende.
Mvh Camilla
Hej Ramadan
Det eneste alternativ jeg kender er, at du pensler bladene med RoundUp.
Men det tager lige så lang tid som at luge, så Eriks råd om at luge og evt. dække til med bark vil nok være den bedste vej frem.
Du skal nok stadig regne med, at det vil tage dig en del år inden du er fri for skvalderkål. Det bør dog blive mindre og mindre år for år.
Mvh
Mikael
på nedenstående link kan du læse hvor upopulær omtalte kemikalie er:
http://gylle.dk/30-000-laeger-kraever-monsanto-produkter-forbudt-i-latinamerika/
Lug og skyg skvalderkålen væk med flis
der er skvalderkål mellem ligusterhækken: hækken er ret bred og pæn, der gror ned i bunden vokser skvalderkål i fart. Det er svært at fjerne skvalderkål med hånden. For at bruge ROUNDUP for at sprøjte skvalderkål kan jeg ikke undgår at sprøjte hække planter med. Jeg håber du har et godt råd for problemet. Tak
Hej Benny,
En grund kunne være, at man ikke havde brug for 500 liter roundup?
For langt de fleste vil de 100 liter række mange år.
Men vi er da helt enige i, at det andet vil være en bedre handel.
Ved ikke hvor du har fundet tilbuddet, men fandt i hvert fald et tilsvarende her:
http://www.homeshop.dk/bekaempelses-midler/11215-glyphosat-5-liter-360-gram-round-up.html
Hej Mikael
Fortæl lige hvorfor nogen skulle være interesseret i at give 250kr for 1 liter, når man kan købe det til 100kr
pr. liter(5 liter 500kr)
Mvh Benny
Hej Birgitte, hvis du følger linket i artiklen til Havehobby.dk, så finder du “1 Liter – Glyphosat 360g” til 250 kroner.
Link: http://havehobby.dk/produkter/51-ukrudtsmiddel/152-1-liter—glyphosat-360g/
Dog blev jeg opmærksom på, at der var sket en regnefejl, så det er ikke 2,5 kr/L blandet RoundUp, men derimod 5 kr/L. Det er dog stadig langt billigere end de normale 400 kr/L.
Hej.
Hvor kan man købe glyphosat til den lave pris du omtaler i artiklen?
Når jeg søger på nettet finder jeg 5 liter til 500 kr. som eneste mulighed?
Mvh,
Birgitte