Rundt spisebord med udtræk – Hvid, farvet eller træ

Har du brug for et alsidigt spisebord, kan det være en fordel at vælge et rundt spisebord med udtræk. Typisk kan bordet forlænges med en halv til en meter.

Du skal dog være opmærksom på, at udtrækspladerne sjældent er med i bordets grundpris, og at de kan være forholdsvis dyre. Valg af materiale har også stor indflydelse på den samlede pris.

Rundt spisebord med udtræk
Rundt spisebord med udtræk – Model Snedkergaarden Steel 71 Spisebord
Sælges hos Trendbazaar.dk

Hertil kommer, at forskellige materialetyper kræver forskellige former for vedligeholdelse. Det er således ikke helt ligegyldigt, om der er tale om lakeret laminat eller ubehandlet massivt træ. Herunder kan du se, hvad du har at vælge imellem, og hvad det vil koste dig.

Valg af farve og materiale – hvad er bedst?

Et godt bord er et bord, hvor udseende og funktionalitet går op i en højere enhed. Overvej derfor nøje om det, du søger, skal være stilrent og minimalistisk, eller om du snarere har brug for noget mere varmt og rustikt.

Hvidmalede borde lyser godt op i rummet. Mørke nuancer skaber mere ro men kan også virke tungt.

Rent praktisk er det en god ide at tage stilling til, hvor robust og vedligeholdelseskrævende bordet skal være.

Er I mange, der bruger bordet dagligt? (f.eks. en familie med børn). Eller er bordet mest af alt til pynt eller til finere borddækning med serviet og dug?

Graden af vedligeholdelse – ubehandlede vs. malede/ lakerede overflader

Borde i massivt træ – bøg, eg med videre – er yderst populære. Vil du gerne bevare den flotte overflade, er det dog vigtigt, at du jævnligt behandler bordet med ædeltræsolie – det vil sige 4 -6 gange årligt.

Herved imprægneres træet, og du undgår, at det tørrer ud. Ønsker du en lidt lysere glans, kan du vælge en hvidpigmenteret olie.

Vil du have en lidt mindre vedligeholdelseskrævende bordtype, anbefaler vi, at du går efter malede eller lakerede overflader.

Disse er nemme at tørre over med en fugtig klud og er generelt mere resistente over for farvende væsker som f.eks. rødvin og tomatsovs.

Du kan også vælge ridsefrie borde af f.eks. marmor – vi har dog ikke set disse med udtræk.

Skovby spisebord
Godt nok ikke et spisebord med rigtig udtræk, men interessant design fra Skovby Design.

Prisforskelle set i forhold til valg af materialetype

De billigste kvaliteter laves i materialer som laminat eller MDF-plader behandlet med lak. Et rundt aflangt bord med plads til ca. 6 personer kan her fås fra omkring 2.000 kr.

Hvad massivt træ angår, bestemmes prisen ikke kun af selve forarbejdningen men også af valget af træsort. Fyr og bøg ligger i den prisvenlige ende af skalaen. Hårdere og mere eksklusive træsorter som valnød og kirsebær er langt dyrere.

Herunder kan du se et eksempel på, hvor meget priserne for samme type bord kan variere alt efter valg af materiale. Bordet er af typen Snedkergaarden Steel 71 og kan købes hos Trend Bazaar.

  • Bøg – 12.132 kr.
  • Eg og ask – 12.682 kr.
  • Afrikansk nød – 15.588 kr.
  • Kirsebær – 17.865 kr.

Udtræksplader udgør ofte en høj ekstraudgift

I visse tilfælde følger der udtræksplader med til bordet uden ekstra beregning. Det er dog snarere undtagelsen end reglen.

Som regel sælges udtræksplader separat. Det lidt dyre bord, du forelskede dig i, da du så det på nettet, kan således stige mere end 50 % i pris, hvis du gerne vil have mulighed for at forlænge det med omkring en meter.

Et eksempel: et flot bord i massivt valnød af mærket Trend fås hos Ilva til 7.799 kr. En udtræksplade på 105 x 48 cm koster 1.999 kr.

Har du brug for to stykker (forlængelse: 96 cm), vil den samlede pris altså ende på hele 11.797 kr.

Hvidt rundt spisebord med udtræk fra ILVA
Hvidt rundt spisebord med udtræk fra ILVA – Model Quebec

Billige og mellemdyre løsninger

Et af de billigste runde standardspiseborde, vi har set, er modellen Quebec fra Ilva til 1.999 kr. (110 x 160 cm). Det har sorte fletben og en plade bestående af hvidlakeret MDF. En udtræksplade koster 499 kr., og der er plads til to stykker.

En anden forholdsvis billig løsning kunne være modellen Haslev i hvid laminat, der i skrivende stund fås på tilbud til 2.999 kr. hos Werenberg.

Målene er 90×150/242 cm, og der er ligeledes plads til to udtræksplader. Hvorvidt de skal købes som tillæg, informeres der desværre ikke om.

Snedkermøbler i luksusklassen

Er prisen ikke det afgørende, er der mange meget flotte håndsnedkererede modeller at vælge imellem. Det kunne f.eks. være en SM 75 Skovby-model i eg til 10.499 kr. fra DanBo.

Overfladen er sæbebehandlet, hvilket giver en fin lys farve. Der følger her to udtræksplader med i prisen.

Gør spændende køb via auktioner

Er du til gode kvaliteter i massivt træ, bør du også kaste et blik på online auktionssider som f.eks. Lauritz.com.

Rundt spisebord fra Skovby Design
Rundt spisebord fra Skovby Design

Her kan du få både Piet Hein og Wegner til rimelige priser. Der er dog også en del almindelige udtræksborde, der kan erhverves for under 2.000 kr. pr. enhed.

I visse tilfælde følger der sågar stole med i købet. Hvor høj den endelige pris bliver, afhænger selvfølgelig af, hvem og hvor mange der byder på den pågældende genstand.

I feltet under overskriften “vurdering” kan du se den typiske hammerslagspris – det vil sige den pris, som auktionshuset regner med at kunne få for genstanden.

Hvilket bord er bedst for dig?

Som nævnt indledningsvis er det vigtigt, at du vælger et bord, der passer til dine behov: farve-, materiale- såvel som prismæssigt.

Bordplader i ubehandlet træ kan superflotte men kræver løbende vedligeholdelse og er mindre resistente over for snavs end f.eks. lakeret laminat.

Prisforskelle bestemmes af materiale og tillægsudstyr. Laminat og MDF er ofte billigst. Kirsebærtræ er langt dyrere end bøg.

Tillægsudstyr i form af udtræksplader kan forhøje prisen med mere end 50 %. Har du det fint med brugte møbler, bør du slå et smut forbi auktionshuse som Lauritz.com, hvor du kan få god kvalitet til rimelige priser.

Skriv en kommentar