Sådan dyrker du sunde råvarer i haven

Det har aldrig været sundere og mere trendy at producere sine egne råvarer i havemulden. Se, hvordan du bedst udnytter haven, og hvilke råvarer der lettest gror hvor.

Det er blevet på mode at dyrke sine egne grøntsager, frugt og bær i den udstrækning man har mulighed for det, og i modsætning til tidligere drejer det sig ikke bare om at komme billigere til vitaminerne.

Det handler også om at selve sundhedsværdien i de afgrøder, som du hiver op af jorden, er langt større end de der ”friske” råvarer du finder på hylderne i supermarkedet, men som kan have været længe undervejs.

Sådan udnytter du bedst din have

Mange tror, at det kræver en stor have, for at det er besværet værd at gå i gang med selvdyrkning, for man vil jo også gerne have mere ud af det end et par forkølede jordbær i forsommeren og lidt sporadiske grøntsager, men faktisk kræver det ikke særlig meget plads at få et godt udbytte.

Det kræver derimod lidt kreativitet i forhold til havens størrelse og udformning og omtanke i forhold til valget af afgrøder.

Hvad enten du har en stor eller lille have, kan du med fordel starte med at dele den ind i sektioner og vælge, hvilke dele der skal bruges til hygge og aktivitet og hvilke der skal være forbeholdt køkkenhave og evt. hvor der skal være bær og frugttræer.

Og tage stilling til, om du vil investere i et drivhus, fordi der er en bestemte typer af grønt som du ønsker at dyrke i haven.

Derefter kan du med fordel tænke i etager og krukker, da det giver meget mere plads til at være kreativ og til flere typer af grøntsager.

Kartofler kan gro mange steder

Kartofler kan eksempelvis sagtens gro i store plantekrukker, og der kan være flere fordele i at dyrke dem på den måde.

Kartofler udpiner nemlig jorden, og derfor kan du ikke år efter år læggekartofler samme sted alligevel. Jorden skal have ro i flere år efter. Med store spande eller krukker er det derfor lettere at styre.

Dertil kommer selv hypningen, der hører kartoflerne til – når jorden skubbes op over de voksende kartofler, så de ikke får sollys- jo også kommer op i højden og dermed bliver mindre hård for ryggen.

Der er faktisk heller ingen der siger, at jordbær skal være i selve havejorden. Hæng dem i stedet for i potter på terrassen og lad dem vokse der.

Du har nu frigjort plads til flere typer grøntsager i køkkenhaven.

Sørg for diversitet i haven

Det er måske fristende at fokusere på en afgrøde over det hele som det eneste, men det vil være en ærgerlig beslutning, for din have er et økosystem i sig selv, og det betyder, at du får mest ud af den ved at planter flere forskellige afgrøder og blomster som understøtter hinanden.

Nogle krydderurter og blomster tiltrækker bier, der hjælpe med at bestøve dine afgrøder, andre afskrækker insekter og snegle fra at æde dine afgrøder, og derfor bør du sørge for at der er en god blanding af de forskellige typer i din have.

En stedsegrøn plante som timian kan høstes af året rundt og virker afskrækkende på snegle og kålorme, så plant den endelig mellem dine afgrøder.

Samtidig har timian den fordel, at planten tiltrækker sommerfugle og bier. Så frøene i marts, så de er klar til at forsvarer dine grøntsager hurtigst muligt.

Timian og morgenfruer

Timianen er ret modstandsdygtig og flerårig, men der er andre krydderurter som for eksempel basilikum, der er bedre at have indendørs i forårsperioden, hvor vejret kan skifte hurtigt.

Morgenfruer er også en undværlig del af køkkenhaven, for de bruges til at tiltrække nyttige insekter, som for eksempel svirrefluen.

Morgenfruen er i øvrigt også spiselig, og du kan bruge de fine orange eller gule blomsterblade i mad, til spiselig dekoration eller til at brygge te på.

Også kruspersillen tiltrækker insekter der æder bladlus, så plant en portion af den også.

De 5 letteste at gå i gang med

  1. Krydderurter – Krydderurter kan stå sammen og de fleste er hårdføre og flerårige, så timian og rosmarin er et godt sted at starte.
  2. Salat – Salat kræver plads, og pas også på med ikke at få sået så meget at du ikke kan nå at spise det, for det vokser vokser hurtigt og i store mængder.
  3. Bærbuske – Plant hindbær- eller ribsbuske. De er nemme at have med at gøre, og kræver næsten ingen pasning.
  4. Kartofler – Kartofler kræver en smule pasning, men de er ikke svære at have med at gøre, og de er.
  5. Ærter – Du skal blot så og så huske at lægge et insektnet over.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer