Selvkørende plæneklipper – Priser og udvalg

Selvkørende plæneklipperEr du netop flyttet i hus eller er din gamle plæneklipper gået i stykker, så kommer vi med gode råd til hvorfor du skal vælge en selvkørende plæneklipper, samt hvorfor du maksimalt kommer til at betale 4.000 kroner for sådan en maskine, hvis du altså ikke vælger kun at betale 2.000 kroner.

Plæneklippere

Der er cirka 1,2 millioner plæneklippere i Danmark og det er endda kun dem til privat brug. Ud af dem er cirka 700.000 plæneklippere, der kører på benzin og rigtig mange af dem af selvkørende.

En selvkørende plæneklipper kan ikke køre af sig selv eller det kan den godt, men så går det galt.

Den skal styres af dig, men det er til gengæld let at lære og du får ikke sved på panden, som dengang du måske skubbe rundt med en plæneklipper uden motor.

Hvis du dertil vælger en plæneklipper med el-start (hvor du starter maskinen med et tryk på en knap) så undgår du også det fysiske besvær med at skulle hive i en startsnor, som det er tilfældet med flere gamle modeller.

Du har sikkert en rimelig stor have, hvis du er på udkig efter en selvkørende model, for det anbefales ikke at bruge en sådan én, hvis du har en have/plæne på under 200 kvadratmeter.

Er plænen på den størrelse eller mere, så kan du til gengæld spare både tid og kræfter ved at investere i en selvkørende model.

I modsætning til en maskine, som du skal skubbe rundt (her tænker vi på en maskine med motor, ikke en gamle model med “rugbrødsmotor”), så er der dog lidt mere vedligeholdelse ved en selvkørende model, da trækket til hjulene skal smøres og efterses ofte.

Gammel plæneklipper

Vælg den rigtige model

Der er flere ting, du skal overveje, inden du investere i en plæneklipper. Har du f.eks. brug for udkast, opsamler eller multiklip/bioklip?

Udkast vil sige, at maskinen kaster det afklippede græs ud til én af siderne, hvor du så senere kan samle det op.

Det skal du typisk vælge, hvis du ikke slår græsset så tit (f.eks. i sommerhuset), for det er rigtig godt til langt græs.

Opsamler vil sige at maskinen samler det afklippede græs sammen i en beholder eller en pose, som du så senere kan tømme. Det skal du vælge hvis du med jævne mellemrum trimmer din græsplæne.

Du kan også vælge multiklip eller bioklip, hvor maskinen snittet det afklippede græs i bittesmå stykker, som så bliver liggende på græsset. Du behøver ikke at fjerne det bagefter, for det er faktisk med til at gøde jorden, så dit græs vokser hurtigere. Du skal vælge bioklip, hvis du som minimum slår dit græs en til to gange om ugen.

Hvad med klippebredde?

Det har afgørende betydning for, hvor mange gange du skal over din græsplæne og det handler om hvor bred en “bane” plæneklipperen kan klippe på én gang.

Du kan få maskiner med klippebredde fra cirka 30 til 60 cm og du bør vælge ud fra størrelse af din plæne – jo større plæne, jo større klippebredde.

Vælg det rigtige mærke

I de seneste år er der kommet robot plæneklippere på markedet. De er smarte, fordi de selv kan køre rundt, men vi vil ikke omtale dem yderligere, fordi de simpelthen er alt for dyre efter vores mening.

En sådan maskine koster omkring 10.000 kroner og da du kan få en super god selvkørende plæneklipper for en femtedel af prisen, så har vi valgt at se på dem i stedet.

Vi har også valgt 3 firmaer ud blandt de mange på markedet, nemlig Huqvarna, Texas og Jonsered.

Det er måske ikke de mest kendte mærker her i Danmark, men de er kendetegnende ved høj kvalitet, god holdbarhed og konkurrencedygtige priser.

Husqvarna plæneklipperen

Plæneklipper HusqvarnaVi begynder med den dyreste model, for Husqvarnas model LB 48 V står til en pris på omkring 4.000 kroner.

Til den pris får du en maskine med variabel (kørsels) hastighed, bioklip og sideudkast, et robust design, en klippebredde på 48 cm og ikke mindst et sammenklappeligt styr, hvilket er en fordel, når den skal presses ind i et lille redskabsrum.

Texas plæneklipperen

Smart 4605TR selvkørende græsslåmaskine Med model Smart 4605TR fra Texas får du en større maskine for den halve pris, nemlig ca. 2.000 kroner.

Maskinen indeholder rigtig mange funktioner til prisen og er optimalt til den lille have. Den har både bioklip, opsamling, bagudkast, samt en klippebredde på 46 cm. Græsopsamleren er på 65 liter og maskinen er udstyret med en solid TG170 motor på 99 cc.

Til gengæld skal du starte plæneklipperen ved håndkraft og den fylder godt i redskabsrummet.

Der er træk på baghjulene, så det er let at svinge den rundt i haven.

Jonsered plæneklipperen

Plæneklipper JonseredFor 3.500 kroner kan du blive ejeren af model LM 2150 CMD fra Jonsered, der vandt en test foretaget af forbrugerrådets magasin TÆNK i 2007.

Den rummer også både opsamler, bioklip og sideudkast – samt højderegulering, en klippebredde på 50 cm og et sammenklappeligt håndtag. Læs mere her.

Vores anbefaling

Bor du i en lille have (under 300 kvadratmeter), så ville vi vælge maskinen fra Husqvarna.

Har du et større areal, du skal klippe, så ville vi vælge plæneklipperen fra Jonsered.

Det skal dog siges, at alle tre omtalte modeller kvalitetsmæssigt er helt i top.

TAGS: Automatisk plæneklipper , Plæneklipper der kører selv , Selvkørende græsslåmaskine

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

4 Kommentarer på Selvkørende plæneklipper – Priser og udvalg

 1. Hans siger:

  Køb en Jonsered og du kan være sikker på evig bøvl og nedbrud af diverse ting såsom fremdrift, lejer ved hjul. Den kræver virkelig en årlig service til anslået nok 1000 kr. med reservedele. Køb i stedet en billig model i et byggemarked og smid den væk når den ikke dur mere.

 2. Mikael siger:

  Hej Hans,

  Tak for din kommentar. Umiddelbart kan jeg ikke nikke genkendende til din oplevelse af Jonsered, men dermed ikke sagt at de også kan producere “søndagsmodeller”.

  At købe service (eller udføre den selv) er dog altid en god ide hvis man vil have sin plæneklipper til at holde længere.

  Mvh
  Mikael

 3. Anders siger:

  Hej

  Så en almindelig roterplæneklipper, som man ikke skal sidde på med 2 rotorer i Sverige, men husker ikke mærket. Kan du hjælpe mig?

 4. Mikael siger:

  Hej Anders,

  Rigtig godt spørgsmål. Umiddelbart mener jeg kun at det er Honda der producerer plæneklippere med dobbelt-klinger. De kalder systemet for “MicroCut”.

  Den eneste model jeg har kunnet finde frem til med dette system er: Honda HRX2174VKA

  Desværre kan jeg ikke hjælpe dig med hvor du kan købe den henne i Danmark. Men måske Honda Danmark kan hjælpe dig: http://www.hondapower.dk/Kontakt.70.aspx

  Mvh
  Mikael


[ssbp]