Sirius drivhus – dejligt orangeri og opholdsrum

Et Sirius drivhus er blandt de største af Vitavia drivhusene. Det er fritstående og har et stort indgangsparti, der giver god plads til både møbler og planter.

sirius drivhus
Sirius drivhus er stort og rummeligt. Her ses det med sortmalede alu-profiler.

Sirius drivhuset kaldes også et orangeri, da det har så meget plads, og det leveres kun med glas og ikke polycarbonat. Du kan få det med aluminiumsprofiler, samt malede profiler i sort eller grøn.

Hvem egner dette drivhus sig til?

Masser af plads i Sirius drivhus fra Vitavia
Plads til møbler og planter

Sirius er et stort og rummeligt drivhus med et areal på 13 m2, og er dermed et af de største Vitavia drivhuse fra den danske drivhusproducent OPJ. Dette drivhus kaldes også for en drivhuspavilion eller et orangeri, da det er designet, så det også kan bruges som opholdsrum.

Vitavia Sirius drivhuset egner sig til dig, som gerne vil bruge dit drivhus både som en lille udestue og et drivhus til planter.

Sirius drivhus fås kun i én model, og det er modellen Sirius 13000. Det har en hovedbygning, der måler 2,57 x 3,84 m og i den længste side er der indsat et indgangsparti, som måler 2,57 x 1,26 m.

Denne geniale konstruktion giver et stort område i midten af drivhuset, hvor der er højt til loftet, og som er let at indrette med borde og stole. Sidehøjden på drivhuset er 1,57 m og totalhøjden er 2,52 cm.

Der er god plads i siderne, så du har plads til tomat-, agurke- og chiliplanter og mange andre planter. Du skal regne med at en plante i gennemsnit har brug for 0,5 m2 for at have plads nok.

Relevant lovgivning i forbindelse med opføring af drivhuset

Sirius plantegning
Plantegning af Sirius med mål

Da Sirius har et areal over 13 m2, hører det til under småbygninger i byggeloven, som kan bygges uden anmeldelse, hvis det samlede areal af småbygninger på grunden højst udgør 20 m2 for rækkehuse, og 35 m2 for fritstående huse.

Da totalhøjden på Sirius er 2,52 meter skal du være opmærksom på den lovgivning, der gælder ved opførelse i skel og 2,5 m fra skel:

  • Den del af en bygning, der opføres indenfor 2,5 meter fra skel, må ikke være højere end 2,5 meter. Derfor skal du være opmærksom på at dit Sirius drivhus anlægges, så den højeste del af drivhuset er længere end 2,5 meter fra skellet.

Du kan læse lovgivningen omkring opførsel af småbygninger uden anmeldelse og placering af småbygninger i forhold til skel på Bygningsreglementet.dk på Energistyrelsens hjemmeside. Se link nederst i artiklen.

Husk også at sikre dig, at drivhuset er dækket af din forsikring. Nogle forsikringer dækker hobbydrivhuse under 13 m2, men ikke større drivhuse, som der skal tegnes ekstra forsikring for. Det kan være svært at beskytte dit drivhus under en storm, og mange drivhuse får stormskader.

Du kan beskytte dit drivhus under en storm ved at åbne nogle vinduer i læsiden, så der ikke kan skabes et undertryk i drivhuset. Det bedste er at have et jalousivindue, som du lader stå åbent under stormen,  men ellers kan du åbne de almindelige vinduer.

Drivhusets materialer

aabent-tagvindue
Sirius har 3 mm floatglas

Mange af OPJ’s Vitavia drivhuse kan leveres med glas eller polycarbonat, men da Sirius drivhuset er beregnet som et opholdsrum, leveres det med glas, så du altid kan nyde udsigten fra det.

Glasset er 3 mm floatglas i hele baner, så vinduerne i drivhusets højde ikke deles.

Den billigste version af Sirius koster ca. 12.400 kr. inkl. levering leveres med anodiserede aluminiumprofiler. Vælger du Sirius med grønne eller sorte aluminiumsprofiler koster det ca. 18.000 kr. inkl. levering.

Anodiserede aluminiumsprofiler er mere holdbare end almindelige aluminiumsprofiler og er mere modstandsdygtige mod regn. Om profilerne er grønmalede eller sortmalede betyder ikke noget for holdbarheden, men de ser meget flotte ud.

Vinduer og døre i Sirius drivhuset

dobbelt-doer
Sirius drivhus har dobbelt skydedør

Sirius leveres med to skydedøre, der sættes ved siden af hinanden som en dobbelt skydedør. Denne dobbelte skydedør kan du placere i indgangspartiet eller en af de andre gavle, hvis det passer bedre.

Sirius drivhuset leveres med 4 vinduer, som placeres i drivhusets loft. Det er en god idé at tilkøbe den automatiske vinduesåbner Univent til 250 kr. pr. stk.

Univent vinduesåbneren indeholder olie, der udvider sig ved højere temperaturer, og dermed åbner vinduet, når temperaturen stiger. Når temperaturen falder, lukker vinduet af sig selv igen. Du kan indstille det til en åbningstemperatur mellem 15 og 25 grader, og det bør afmonteres om vinteren.

Du kan købe ekstra vinduer til loftet. De koster ca. 250 kr. eksklusiv glas. Glas koster ca. 60 kr.

Et jalousi-vindue kan monteres nederst i drivhuset for at give bedre ventilation. Det koster ca. 400 kr. Du kan også få en automatisk vinduesåbner til jalousi-vinduet for ca. 250 kr.

Tilbehør til drivhuset Sirius

Du kan få et foldebor, der passer til Sirius
Vitavia foldebord til Sirius

Dit Sirius drivhus leveres med alt, hvad du har brug for, men du kan købe meget tilbehør.

Vitavia Cresting er en tagrygsdekoration, der samtidig forhindrer fugle i at sætte sig fast. Den koster ca. 1.900 kr. inkl. levering i enten sortmalet eller grønmalet version.

Det er altid en god idé med nogle hylder, og du kan f.eks. vælge en sammenklappelig hylde. Disse hylder kan du folde ud om foråret, hvor planterne er små og måske skal forspire i mindre potter. Når der ikke er så meget plads i drivhuset i højsæsonen, så kan du folde hylderene sammen, så der er mere plads til planterne. En foldehylde på 29,5 x 120 cm koster ca. 350 kr.

Et automatisk vandingsanlæg til drivhuset koster 550 kr. Det fungerer uden brug af el, men skal tilsluttes en vandhane, der åbnes en lille smule. På varme dage tilfører det op til 150 liter vand, og på kolde dage ned til 30 liter vand.

Gør-det-selv eller tilkøb montage

Montage af vitavia drivhus
Gør-det-selv eller køb af montage

Du skal regne med at et Sirius drivhus vil tage minimum 3 dage at samle, og det vil være en stor fordel, hvis man er to eller tre om det. Sirius kommer med en vejledning, men det kan godt være meget svært at samle, som der berettes om på bloggen Krusedullet.dk.

Det kan være svært at få vinduerne i gummilisterne, og du kan f.eks. bruge trælister eller en falstang til at holde gummilisterne åbne med. Dette råd er fra en diskussion på Havenyt.dk, hvor der med mange billeder og gode råd vises, hvordan et Sirius drivhus monteres. Du kan se linket nederst i artiklen.

Du kan også få lidt hjælp ved at se en video på Youtube, hvor et Vitavia Jupiter drivhus bliver samlet. Denne model ligner meget om Vitavia Sirius drivhuset. Jeg har lagt linket nederst i artiklen.

Du kan tilkøbe montage til dit Sirius 13000 drivhus. Det koster 12.800 kr. vest for storebælt og 14.400 øst for storebælt inkl. moms og kørsel, og skal bestilles, når du køber dit drivhus. Underlaget skal være ryddet og plant. Montering af andettilbehør koster 500 kr. inkl.moms pr. time i forbindelse med montage af drivhuset. på et ryddet og plant underlag.

Med i prisen for et Sirius drivhus er en stålsokkel. En stålsokkel er relativ let at få i vater og den er ikke så svær at samle. Det gør det meget lettere at få monteret drivhuset korrekt oven på stålsoklen, end hvis man selv skal støbe en sokkel.

Hvem bør købe et Sirius drivhus?

Tomatplanter i sirius drivhus
Du har plads til store tomatplanter i Sirius

Sirius er et stort drivhus og der er plads til både møbler og planter. Har du allerede et mindre drivhus, vil du glæde dig over, at du kan få plads til mange planter. Vil du gerne have et sted, hvor du kan nyde en kop kaffe det meste af året, så er Sirius også et godt valg.

Sirius med grønmalede eller sortmalede profiler er meget flotte. Der er mange, der synes at det er de ca. 6.000 kr. værd at købe disse versioner, da de passer bedre til de naturlige farver i haven. Der er dog ikke nogen fordel med hensyn til holdbarhed, så du får samme gode kvalitet, hvis du køber et Sirius drivhus med aluminiumsprofiler til ca. 12.000 kr.

Har du ikke erfaring med at opsætte et Sirius drivhus, bør du overveje at tilkøbe montage. Da det er stort, tager det lang tid at sætte op, og det kan være meget frustrerende undervejs.

Links

Links til Bygningsreglementet på Energistyrelsens hjemmeside om småbygninger:

  • Småbygninger der skal anmeldes her

Se hvordan et Vitavia Sirius 13000 drivhus sættes op i denne diskussion på Havenyt.dk

Se et Vitavia Jupiter drivhus blive samlet på denne video på Youtube.com

3 kommentarer til “Sirius drivhus – dejligt orangeri og opholdsrum”

  1. Jeg har et Sirius orangeri 12 kvm i T-form,som vi lige har sat op .Men vi kan ikke få alle de sorte lister op omkring vinduerne.Det drejer sig om 5-6 stk.Der er ikke helt plads eller også falder de af.Hvad kan vi gøre? Vil vi blive nødt til at bruge silikone? Vil blive glad for et godt råd?
    Venlig hilsen Lene Fenger

    Svar

Skriv en kommentar