Når du har en have, har du de bedste forudsætninger for at komme ud at nyde den friske luft og at få jord under neglene. Det kan du oven i købet gøre, uden at arbejdsbyrden ved at holde haven bliver alt for stor, hvis du har en relativ lille have.
Dermed får du mere tid til bare at nyde at opholde dig ude i haven med hele familien.
En rækkehushave er typisk en lille have. Netop små haver kan være virkelig charmerende. Den bliver et rum med meget højt til loftet.
Det er med til at gøre den super hyggelig. Sådan en mindre eller lille have vil være overskuelig at passe og overskuelig at indrette sådan, at den bliver lige som du og resten af familien gerne vil have den.
Hvad skal der være plads til i haven?
Da pladsen i en typisk rækkehushave er begrænset, så er der naturligvis ikke plads til alt muligt. Derfor giver det god mening at få lavet en oversigt over, hvad der gerne skal være plads til i haven. Det kan for eksempel være noget af dette:
- En terrasse
- Et haveskur
- En græsplæne
- Nogle blomsterbede
- Plads til ungerne
Selv om det måske umiddelbart kan virke lidt overkill, så kan de fleste små haver fint rumme det. Her gælder det om at prioritere, om der skal være plads til det hele eller bare til dele af de ønsker, I har.
Det kan være, at I prioriterer en terrasse eller en plæne, der skal være så stor som muligt, eller det kan være, at der først og fremmest skal være god plads til børn og leg.
Når den prioritering er foretaget, kan du gå i gang med at indrette haven.
Få plads til det hele
For at få plads til det hele, så gælder det om at tænke smart. Derfor er det altid en god idé at lave en mere eller mindre detaljeret plan, inden I går i gang med at agere havearkitekter.
Når planen er på plads, er det bare at smøge ærmerne op og gå i gang med arbejdet.
I kan for eksempel pladsoptimere ved at lave en flisebelagt terrasse eller en træterrasse, der er delvist overdækket. På den måde kan I vælge imellem at sidde i solen eller at sidde i skyggen.
I kan også sidde under tag, hvis der skulle komme en mindre byge, eller hvis der er meget vind. Det er super praktisk og super hyggeligt. I kan samtidig opbevare haveredskaberne, grillen og børnelegetøjet under taget.
Dermed er der ikke brug for et haveskur. Det er ret smart, og det giver mere plads i selve haven.
Når terrassen er anlagt, er der måske ikke så meget plads tilbage i resten af haven. Den kan så bruges til græsplæne, blomsterbede og lignende.
Måske er der plads til en lille køkkenhave, hvis du også indretter den i højden. Måske er der plads til en sandkasse og en lille havetrampolin.
Det kommer naturligvis an på, hvor stor haven er samlet set. Måske er der også en lille forhave, hvor der er plads til blomster og en lille siddeplads, det giver dig et lidt større areal at boltre dig på.
Sådan kan du gribe opgaven an
Når du er klar med en oversigtstegning over din haves nye indretning, så kan selve arbejdet begynde.
Hvis der ikke allerede er en terrasse, eller hvis den skal være anderledes end den, der er der allerede, så kunne det fint være punkt et i arbejdsplanen at få anlagt en funktionel terrasse.
Måske kan du anrette den selv, måske skal du have en fagmand på banen. Det er i hvert fald vigtigt, at den bliver anlagt ordentligt. Det nytter ikke noget med skæve fliser eller brædder, der viser sig efter et år.
Når terrassen er anlagt, kan det være, at der skal være et eller flere læhegn i forbindelse med den. Det skærmer mod vind, og det er med til at skabe hygge.
Dernæst er turen kommet til plænen. Hvis der ikke er nogen græsplæne, så kan du så en eller lægge rullegræs ud. Når græsset er der, så har du et godt overblik over, hvad der så skal være på resten af arealet. Det kan være anderledes at se det i virkeligheden fremfor på et stykke papir.
Så gælder det den øvrige beplantning og plads til børnene. Her må du vurdere, hvad der giver mest mening i forhold til placering og fordeling af plads.
Endelig er det rart med en form for afgrænsning af haven. Det kan være i form af en hæk eller et hegn, som markerer havens grænser, og som skærmer jeres privatliv.
Hvis der allerede findes et hegn eller en hæk, så kan I overveje, om det skal blive der, eller om det skal ændres. Er der det, så behøver det ikke nødvendigvis at blive lavet om lige med det samme. Det kan sagtens vente.
Lad det være grundplanen i jeres rækkehushave. Det kan altid ændres og forbedres i takt med, at nye behov og ønsker opstår.
Eje eller leje?
Uanset om dit rækkehus er en ejerbolig, eller du bor til leje, så betyder det noget, at din have er rar at være i. Det er nok mindre vigtigt, om du ejer eller lejer din bolig i forhold til at gøre noget ud af den have, der hører til boligen.
Det vigtigste ved en have er dens rekreative værdi. Det betyder meget, at du har mulighed for at træde udenfor, og at du har en lille stykke jord, som du selv kan gå og hygge dig med at indrette.
At skabe en dejlig og hyggelig have for hele familien er med til at øge din livskvalitet betydeligt. Så betyder ejerforholdet mindre.
Der findes i hvert fald mange skønne rækkehuse til leje, hvor der hører en god have til. Sådan nogle boliger er der naturligvis rift om, så hvis du er så heldig at få sådan et rækkehus, så er det bare om at nyde det. Selv en lille have kan blive super hyggelig.