Skadedyret skægkræ stortrives i de danske hjem

Bekæmpelse af skægkræ
Et nyt skadedyr er ved at sprede sig i Danmark, og selvom det blandt mange forveksles med den harmløse sølvfisk, så er problemerne forbundet med skadedyret ved navn skægkræ, eller skægget sølvkræ (Lat.: Ctenolepisma longicaudata) desværre både større og mere problematiske.


Sølvfiskens behårede og større storebror, skægkræet, har for alvor gjort sit indtog i flere danske hjem, og han må ikke forveksles med hans glinsende lillebror, sølvfisken, som ofte holder til på dit badeværelse. Den er nemlig langt større, mere behåret og ikke mindst langt mere besværlig at få ud ad døren.

Skægkræ kan til forveksling minde om sølvfisk

Oplever du en vækst i sølvfisk derhjemme? Og synes du, de ser større ud end normalt? Skægkræ minder på mange måder om sølvfisk i udseende, men oplever du vækst i de sølvskinnende insekter, at de ikke forsvinder, og at både tørrede madvarer samt bøger, dokumenter og papirer bliver invaderet, så lægger du måske hus til det nye skadedyr.

Hos danske skadedyrsfirmaer oplever man lige nu en stigning i henvendelser fra privatpersoner, boligselskaber og institutioner, men også biblioteker og museer har henvendt sig, efter at de har konstateret dem i deres bygninger. Det bekræfter Nicoline Egebjerg, der er kemiingeniør og konsulent hos firmaet Absolut Skadedyrsservice A/S, der er eksperter i bekæmpelse af skægkræ.

Det er ikke et nyt fænomen – har hærget i Norge og Sverige længe

Skadedyret er som sådan ikke et nyt fænomen, og i vores nabolande Norge og Sverige har de kæmpet med skægkræ i mange år. I Norge er antallet af tilfælde, som kræver professionel skadedyrsbekæmpelse, ligefrem flerdoblet på kun 2 år.

Hvordan dyret pludselig er kommet til Danmark, kan man kun gisne om. Ifølge Nicoline Egebjerg fra Absolut Skadedyrsservice A/S har det blot været et spørgsmål om tid, da vores import og eksport helt naturligt øger risikoen for at viderebringe potentielle skadedyr fra land til land.

Antallet af skægkræ-angreb i Danmark er stigende

Dyrene forekommer måske harmløse, men de er ikke sådan til at lave sjov med. Når først skægkræ er rykket ind i din bolig, spreder de sig i hobetal, og de kan være utroligt svære at slippe af med. Årsagen til stigningen i antal skægkræ-angreb skal derfor, ifølge Absolut Skadedyrsservice A/S, findes hos os mennesker, da vi ganske enkelt først reagerer, når skaden er sket.

Flere opdager først de små dyr, når de bliver virkelig synlige i hjemmet. Skægget sølvkræ er lyssky og derfor nataktive, så det er ikke unormalt, at man først opdager dem, når problemet allerede har vokset sig stort.

Og selv da, er det ikke sikkert, at folk reagerer på problemet, da de forveksler de små insekter med ganske almindelige sølvfisk. Disse to faktorer er med til, at skægkræene er i stand til at leve i langt længere tid i de danske hjem, inden der bliver gjort noget ved problemet.

Skadedyret har desuden kun én fjende, og det er boligejerne. Men skægget sølvkræ har en levevis, der gør det svært at vide, hvor man skal sætte ind og hvordan.

Minimér risikoen for skægkræ med disse simple tips

Vil du gerne minimere risikoen derhjemme? Så bør du blandt andet følgende disse råd:

  • Støvsug og gør rent jævnligt – især grundig støvsugning langs gulvpaneler er vigtigt.
  • Skil dig af med madvarer, som har været inficeret med skægkræ.
  • Pak dine tørrede madvarer i lufttætte bøtter, da de ofte holder til i tørvarer og kan trænge igennem poser.
  • Hæld kogende vand i dine afkøb og gentag processen.

Har du opdaget skægkræ i dit hjem, bør du ikke tøve med at handle. Det kan i mange tilfælde være en god idé at hente hjælp hos en professionel skadedyrsbehandler, hvis de har nået at formere sig. Jo længere tid man venter med at gøre noget, jo mere kan de nå at formere sig, og så er de pludseligt ikke så lette at slippe af med igen.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer