Skærebukser – Gode råd inden du køber skærebukser

Når man skal arbejde med en motorsav, så er det vigtigt, at sikkerhedsudstyret er i orden. En motorsav er et farligt stykke værktøj og der skal ikke meget uopmærksomhed til før det kan gå grueligt galt.

Derfor er det et krav, hvis man som en del af sit job arbejder med motorsave, at man er iført et par godkendte bukser med skæreindlæg.

Skærebukser
Skærebukser er en del af det nødvendige sikkerhedsudstyr når man benytter en motorsav.

Skærebukser eller skæreoveralls

Der findes mange forskellige producenter af skærebukser (dem kommer vi tilbage til herunder), men overordnet set er der to typer.

Der er almindelige busker som stopper ved livet og så er der overalls som selvsagt også går op og dækker maven. Det vigtige er ikke så meget hvor højt bukserne går op, men derimod hvor meget af bukserne der er dækket med skæreindlæg.

Når du skal ud og finde dig et nyt par, så er det derfor vigtigt, at du husker at undersøge hvor meget eller hvor lidt du er dækket. Jo mere du er dækket desto bedre, men det gør også, at bukserne bliver lidt stivere at bevæge sig rundt i.

Et alternativ til skærebukser er at investere i et sæt overtræksbukser med savværn. På den måde kan du let tage dem af og på når du har brug for at arbejde med motorsav.

Pasformen er vigtig

Et af de steder hvor mange brænder fingrene når de investerer i nye skærebukser er pasformen. Fordi der ikke er tale om helt almindelige bukser, så kan de godt sidde lidt anderledes og det er derfor vigtigt, at du prøver dem på.

Vælger du at handle via nettet (kan anbefales da det ofte er billigere), så sørg for at du handler et sted hvor du kan sende varerne retur hvis ikke de passer. Bukser med savværn er ikke helt billige og det vil være ærgerligt at stå med et par bukser som du enten ikke kan være i eller hvor de sidder ubehageligt.

Der er flere historier om folk som har investeret i bukser hvor pasformen var så dårlig til dem, at skæreindlægget kom til at sidde et helt forkert sted og derfor ikke gav den beskyttelse som den gerne skulle.

Stihl skærebukser og sikkerhedsudstyr
Stihl skærebukser og sikkerhedsudstyr

Mærker og kvalitet

Der vil altid være holdninger, meninger og præferencer overfor specifikke mærker, så derfor vil ikke gøre nogen skærebukser bedre end andre i denne artikel.

Men vi kan nævne, at flere af de fremtrædende mærker så som BasePro, Ocean, Stihl og Husqvarna har mange forskellige modeller i forskellige prisklasser.

Normalt vil du kunne finde et par gode skærebukser til omkring tusind kroner, men du kan også være heldig at finde nogen der er på tilbud.

Her får du et par gode tilbud på professionelle skærebukser.

Stihl Universal Sikkerhedsbukser

Stihl skærerbukser

Der er mange gode grunde til at vælge skærebukserne fra Stihl, men den primære grund er formentlig at det er tæt på umuligt at finde bedre kvalitet til prisen.

Bukserne er udført i åndbart materiale og udstyret med godkendte skæreindlæg i henhold til EN381. Derudover har de nyrebeskyttelse og tornebeskyttelse på både den forreste og bagerste del af buksebenene.

BasePro skærebukser/sikkerhedsbukser

Skærebukserne er med ventilation, for at du ikke får det for varmt under hårdt arbejde. Elastik i livet gør, at skærebukserne sidder godt på dig.

BasePro skærebukserne er certificeret som EN 381-5 (kædesav) og skæreklasse 3 (28 m/s), som er det højeste for arbejdstøj til arbejde med kædesav.

Et sikkert og økonomisk valg.

Ocean skæreoveralls/sikkerhedsoveralls

Et par skæreoveralls beskytter dig ved brug af håndholdt kædesav. De har justerbare seler, der gør, at pasformen er i top, og de er vandafvisende og smudsafvisende.

Derudover har de mange praktiske lommer til det, du har brug for at have lige ved hånden.

Ocean skæreoveralls er certificeret som EN381-5 (kædesav) og skæreklasse 1 (20 m/s).

Hvad er vigtigt, når du skal vælge skærebukser?

Skærebukser kaldes ofte sikkerhedsbukser eller sikkerhedsbukser med skæreindlæg. Du skal være opmærksom på, at alle sikkerhedsbukser lever op til nogle minimumskrav ifølge en europæisk norm, og har tre forskellige grader af sikkerhed:

Husqvarna Technical Extreme
Husqvarna Technical Extreme

A: Alle sikkerhedsbukser har som minimum har beskyttende materiale der dækker forsiden af benene fra 5 cm fra nederste buksekant og op til 20 cm over skridtet.

B: Sikkerhedsbukser, hvor beskyttelsen er udvidet med 5 cm på indersiden af venstre ben.

C: Sikkerhedsbukser, hvor beskyttelsen dækker hele benets omkreds.

Er der ikke noget bogstav efter produktnavnet, kan du regne med at sikkerhedsbukserne er af type A.

Overalls kan være med til at fordele vægten af sikkerhedsmaterialet, så skuldrene hjælper med at bære vægten.

Dyrere sikkerhedsbukser brugere lettere materialer, og prisen hænger ofte sammen med hvor lette bukserne er, og i mindre grad hvor sikre de er, da alle sikkerhedsbukser skal overholde ovenstående minimumskrav.

Det er vigtigt at købe skærebukser i den rigtige størrelse, så det beskyttende materiale dækker præcist, hvor det er beregnet til. Bruger du bukser, der er for små eller for store, risikerer du, at det beskyttende materiale sidder forkert, og f.eks. ikke dækker maven ordentligt.

Skærebukser, der er lavet med stræk er meget mere behagelige at have på. Skal du bruge dem hver dag, er det en stor fordel, at de er lavet af strækbart materiale, så du kan bevæge dig i dem uden problemer. Det er også letter, og så de er lette at få på.

Husqvarna har flere lækre og fleksible skærebukser at vælge imellem

Husqvarna fremstiller virkelig gode og professionelle skærebukser, som f.eks. deres sikkerhedsbukser Technical 20.

Husqvarna Technical 20C
Husqvarna Technical 20C

Disse sikkerhedsbukser er beregnet til alle, der arbejder professionelt med en motorsav.

Der er skæreindlæg, og der er et elastisk materiale foran og bagpå, der kan strækkes i alle retninger, så det er let at bevæge sig i dem. Der er tænkt på at der skal være ventilation med lynlåse nederst på benet.

Husqvarna Technical 20 i både A og C udgaver.

Husqvarna Classic sikkerheds skærebukser er beregnet til den, der arbejder med motorsav en gang i mellem. De er lige så sikre som Technical serien, men er enklere i designet og er lavet i 100 % polyester, hvor Technical serien benytter Aramid på knæene og Codura nylon nederst på benene.

Classic serien benytter ikke det strækbare materiale.

Husqvarna Functional sikkerhedsbukser har en kvalitet mellem Classic og Technical.

De er ikke fremstillet med det elastiske materiale, men de har god pasform og er robuste og lette.

Husqvarnas sikkerhedsbukser varierer meget i pris alt efter kvaliteten:

 • Classic koster ca. 775 kr. inkl. levering og Classic overalls koster ca. 800 kr. inkl. levering.
 • Functional koster ca. 1240 kr. inkl. levering og functional overalls koster ca. 1350 kr. inkl. levering.
 • Technical 20A koster ca. 1.890 kr. inkl. levering.
 • Technical 20C koster ca. 2.400 kr. inkl. levering.

Der fås også andre varianter som Husqvarna, og der kan også købes overalls i de tre serier.

Det er en god idé at prøve sikkerhedsbukserne, så du får den helt rigtige størrelse. Du kan finde nærmeste Husqvarna forhandler på deres hjemmeside her. De er f.eks. de følgende forhandlere:

 • Elite Park & Have ApS, Tomsagervej 14, 8230 Ã…byhøj, Tlf. 86 10 63 01
 • Hansen & Kiilsholm, Skibhusvej 51, 5100 Odense C, Tlf. 66 11 75 32
 • Willemoes-Petersen, Brøndbytoften 10, 2605 Brøndby, Tlf. 36 75 28 81

Stihl skærebukser anbefales af skovhuggere over hele verden

Stihl har i mange år produceret skærebukser af fremragende kvalitet, som anbefales af skovhuggere verden over.

Forestwear Basic
Forestwear Basic

Som Husqvarna har Stihl flere kvaliteter at vælge imellem:

 • ForestWear Basic sikkerhedsbukser i bæver-nylon. De koster 800 kr.
 • ForestWear Classic sikkerhedsbukser er meget slidstærke. De koster ca. 1100 kr.
 • ForestWear Comfort sikkerhedsbukser med stretch materiale og 6 lag skæreindlæg, der gør at bukserne vejer lidt og er ekstra behagelige at have på. De koster ca. 1750 kr.
 • ForestWear X-Fit sikkerhedsbukser har stretch i både yder- og inder-stof, så de sidder helt optimalt på kroppen. De koster ca. 2300 kr.

Stihl tillader ikke at bukserne sendes, men skal afhentes ved forhandlerne eller leveres af forhandlerne i egen bil. Du kan finde den nærmeste forhandler på deres hjemmeside her. Der er f.eks. følgende godkendte Stihl forhandlere:

 • Elite Park & Have ApS, Tomsagervej 14, 8230 Ã…byhøj, Tlf. 86 10 63 01
 • Hansen & Kiilsholm, Skibhusvej 51, 5100 Odense C, Tlf. 66 11 75 32
 • Ordup Værktøjsmagasin, Ordrupvej 85, 2920 Charlottenlund, Tlf. 39 63 42 76

Vælg det rigtige par sikkerheds skærebukser

Hvilke sikkerhedsbukser, som du skal vælge, afhænger af om du skal bruge dem hver dag, eller om du blot bruger dem et par gange om året.

Skal de bruges hver dag, er det en god idé at købe de dyrere modeller med meget strækmateriale, så bukserne sidder rigtig godt. ForestWear Comfort og ForestWear X-Fit fra Stihl og Technical 20 fra Husqvarna er lavet af strækmateriale, så de vil alle være et godt valg. Det bedste er at prøve dem, så du er helt sikker på størrelsen.

Skal du blot bruge sikkerhedsbukserne en gang imellem derhjemme, kan du roligt købe en af de billige modeller, da sikkerheden er helt i orden. De er mindre behagelige end topmodellerne, men da de kun koster ca. 800 kr. er de minimum 1000 kr. billigere end skærebukserne med strækmateriale.

Husk også at overveje, om du har brug for en A, B eller en C-model, så du bliver beskyttet bedst muligt i forhold til dit formål.

5 kommentarer til “Skærebukser – Gode råd inden du køber skærebukser”

 1. Hej
  Min mand skal for første gang have nogle savbukser, de skal være GODE han sveder meget og de må ikke være tunge, hvad skal man se efter hvor meget skal de dække og er det nye strecht matriale bedre end det andet?Håber på svar da han skal have dem ii fødselsdagsgave i denne uge:)
  vh Susanne

  Svar
 2. Hej Susanne,

  Som nævnt er pasformen noget af det allervigtigste. Derfor vil jeg anbefale at du i stedet giver din mand et kærligt gavekort til et par skærebukser og så tager ham med ned i butikken for at prøve dem på.

  Det er den eneste måde at finde nogen som sidder godt på ham og som derfor vil være behagelige at arbejde i.

  Og i øvrigt… hvis man ikke sveder, så laver man for lidt 🙂

  Svar
 3. Hej,
  Min kæreste søger et par. Men han er meget høj, så han skal bruge en benlængde på ca. 1 meter. Nogen ide om hvor sådan et par kan købes? Vi har nemlig lidt opgivet håbet…
  Venlig hilsen Mette

  Svar
 4. Hej Mette,

  Har du prøvet at kontakte Stihl direkte? Producenterne vil være det bedste bud på noget der kan fortælle hvor store størrelser deres tøj er fremstillet i.

  mvh
  Mikael

  Svar
 5. Hej,

  Jeg skal have fat i mine første par skærebukser, dog er jeg en kvinde og har svært ved at finde eksempler på bukser som også vil sidde okay på mig… Har du nogen forslag?

  mvh
  Jean

  Svar

Skriv en kommentar