Skovens fryd – plantning og pasning af anemoner


I forårsmånederne april og maj pibler de hvide skovanemoner (Anemone Nemorosa) frem i skovbunden.

De vokser frem inden træernes blade giver fuld skygge og er derfor en hurtigt forbipasserende fryd at se om foråret. Skovens vilde anemoner er hvide og gror i skyggen af de næsten udsprungne træer.

De trives godt nær træerne, da jorden under dem er næret af efterårets nedfaldne blade.

Om end det kan virke lige til at gå i skoven og grave anemoner og deres rødder op og bringe skovbunden hjem i haven, så er det ulovligt, medmindre du laver en aftale med skovens ejer.

Heldigvis er der flere løsninger på at få skovbunden hjem i haven. Du kan købe frø til anemoner og på ganske lovlig vis få ægte skovbundsstemning hjem i haven.

De forskellige typer anemoner

Når du skal til at købe anemoneplanter, er det en god idé at orientere dig om de forskellige typer anemoner. Her følger et overblik over de forskellige typer anemoner, så du kan danne dig et overblik over dine muligheder.

Som udgangspunkt kan der plantes flere typer anemoner i haven, men balkananemoner, franske anemoner og vilde skovanemoner er de mest almindelige.

Af både den franske anemone og balkananemonen er der mange undergrupper og frøene til disse kan købes hos mange forhandlere.

Balkananemoner

Balkananemoner ligner mest den vilde skovanemone og blomstrer ligeledes om foråret i april og maj. Den vokser i lav højde (10-15 cm.) og er klart den af de to anemonetyper, der giver det mest vellignende, forårsagtige bunddække.

Balkananemoner findes i hovedsalige blå-lilla, rosa eller hvide nuancer. De vokser bedst i halv- eller helskygge og en placering halv under busk eller under et træ vil derfor være optimalt.

De blomstrer over kort tid, så derfor er den aktive pleje af blomsterne og rødderne ret kortvarig.

Franske anemoner

Franske anemoner har et helt andet, men også meget smukkere udtryk end både den vilde skovanemone og balkananemonen.

Den vokser højere (20-30 cm.) og blomsten er meget anderledes. Den har et karakteristisk udtryk med mørke, blåsorte støvdragere. De blomstrer senere på sæsonen og over lidt længere tid nemlig fra april og helt hen i juli.

Planten er ikke egnet til bunddække, da den gror både højere og blomstrer senere end balkananemoner.

Plantning af anemoner

Der må nødvendigvis skrives to små guides til plantning af anemoner, da henholdsvis balkananemonen og skovanemoner og på den anden side franske anemoner kræver forskellige forhold både med hensyn til sted at plante dem og til vinterpasning af de to typer blomster.

Plantning af skovanemone og balkananemone

Skovanemoner og balkananemoner kan lave et smukt bunddække i haven og det er selv med få kvadratmeter muligt at få lidt skovbund hjem i haven.

Et halv- til helskyggefuldt sted under et træ eller en busk er det perfekte sted til at lave en lille skovbund.

Balkananemoner og skovanemoner trives godt i let bladmuld fuld af efterårets blade.

Riv gerne de nedfaldne blade hen under busken eller træet, hvor anemonerne er plantet, da det vil give dem gode forhold at brede sig under og på sigt blive et smukt forårsbunddække.

Plantning af franske anemoner

Franske anemoner kan slet ikke på samme måde bruges til at lave bunddække, men de er til gengæld egnet til potter og krukker, hvor de vil pynte med deres blomster sommeren over.

De blomstrer helt fra april til juni, og man har derfor glæde af de smukke blomster i mange måneder.

Franske anemoner egner sig heller ikke til overvintring udenfor i det danske klima og derfor bør rodknoldene graves op og tages indenfor i efteråret

Vinter og anemoner

Balkananemonen og skovanemonen er naturligvis, fristes man til at sige, vinterhårdføre, så man skal heldigvis ikke til at grave hele sin skovbund op, fordi det bliver vinter.

Som nævnt ovenfor, kan man gøre sit bunddække den tjeneste at rive efterårets nedfaldne blade sammen over dem, og det vil lune og nære anemonerne hele vinteren.

Det er nemt og simpelt, og man kan bruge tiden på at glæde sig til forårets og anemonernes komme. Det er lidt anderledes med franske anemoner, hvor rodknoldene ikke holder til en vinter udenfor, selvom de er plantet i potte.

Knoldene skal gerne graves op og flyttes indendørs, hvor de kan ligge klar til genudplantning næste forår, når frosten er væk.

Forskellige typer franske anemoner

Den franske anemone kommer i mange farver og typer. Her kommer et lille overblik over ikke alle, men nogle forskellige typer med forskelligt udtryk:

  • Anemone Governor er en fransk anemone af typen Anemone de Caen. Den minder næsten om en valmue med sine store valmuerøde kronblade dog med den forskel, at anemonens blade skifter farve ind mod støvdragerne, hvor bladene bliver helt hvidlige. “The Governor” er af typen dobbelte anemoner, som betyder at kronbladene ligger i flere lag, så blomsten fremstår mere fyldig end en fransk anemone med et enkelt lag kronblade.
  • Anemone Bicolour er også af typen Anemone de Caen, men det er en anemone med en enkelt række kronblade, der er hvide og har en karakteristisk rød ring rundt i kronbladene. Blomsten er mindre fyldig end en dobbelt anemone, men den står smukt i sin enkelthed og ligner nok det, de fleste tænker på, når man siger fransk anemone.

Forskellige typer balkananemoner

  • Anemone Blanda Charmer er en sød balkananemone i violet til næsten rosa farve, der vil være yndig at se bryde frem i havens bunddække og byde foråret velkommen.
  • Anemone White Splendour er en hvid anemone, der dog ikke ligner skovanemonen, da den har flere og smallere kronblade. Den vil være sød at have alene i haven, men den vil også være fin i et mix med blå eller rosa anemoner.

Det er bare at komme i gang

Her var en gennemgang af, hvad anemoner kan gøre for din have, og uanset om du er til franske anemoner i potter med en lang blomstring hen over sommeren eller til det korte euforiske forårssus af skovbundsanemoner.

Så er der lidt at gå til, og der er mange muligheder for at pryde din have med anemoner af mange forskellige slags.

Skriv en kommentar