Smal opvaskemaskine – Når du har begrænset plads at gøre godt med

En smal opvaskemaskine er et godt valg i et lille køkken, hvor du har begrænset plads. De er som regel ca. 45 cm brede i stedet for de sædvanlige 60 cm brede. Disse slimline modeller har som regel plads til 9-10 kuverter i forhold til de sædvanlige 12-13 kuverter.

Smal opvaskemaskine
Der er mange smalle opvaskemaskiner at vælge imellem. Denne er fra Zanussi.

De fleste producenter har smalle opvaskemaskiner i deres sortiment, og blandt de billigste smalle opvaskemaskiner finder du Scandomestic og Candy opvaskemaskiner. Blandt de dyrere modeller finder du Bosch, Siemens, Zanussi og AEG.

Hvad skal du overveje før du køber?

Smal opvaskemaskine
En smal opvaskemaskine giver mere plads

En smal opvaskemaskine kan være en rigtig god investering, hvis I er en lille familie. Køber du en for stor opvaskemaskine, bliver du måske fristet til at starte den, selv om den ikke er fuld. På den måde bruger du unødvendigt meget energi og vand.

De vigtigste egenskaber, når du skal vælge opvaskemaskine er:

 • Energieffektivitet – alle opvaskemaskiner er som minimum mærket med A, der yderlige opdeles fra A til A+++. Du sparer ca. 150 kr. årligt, hvis du køber en opvaskemaskine, der er mærket med A+++ i forhold til en opvaskemaskine, der er mærket med A.
 • Støjniveau: hvor meget larmer opvaskemaskinen? De bedste har et støjniveau 40 db, og de mest støjende kan være helt oppe på næsten 60 db. Det er forskellen mellem en rislende bæk i forhold til en traffikeret vej.
 • Vandforbrug: opvaskemaskiner bruger normalt mellem 8 og 16 L vand pr. opvask.
 • Hvor mange programmer og hvilke temperaturer: de fleste opvaskemaskiner har 5-7 programmer med 3-4 forskellige temperaturer mellem 45 og 75 grader. Derudover er det dejligt at have et kvikprogram, så du kan tage en hurtig opvask på en halv time.
 • Andre gode funktioner: børnesikring, fleksible kurve, der kan justeres, Aquastop, ekstra skånsom mod skrøbelige glas.

En smal opvaskemaskine har som regel plads til 9 kuverter, hvilket normalt passer godt til 2-3 personer.

Billige smalle opvaskemaskiner under 2200 kr.

Scandomestic SFO 4500
Scandomestic SFO 4500

Scandomestic og Candy er to gode mærker, hvor du får en god kvalitet til billige penge:

Scandomestic SFO 4500 er en smal opvaskemaskine, der måler 850x450x580 og har plads til 9 kuverter.

Det er en meget simpel og enkel opvaskemaskine, og den kommer med kun 3 programmer, der minimum tager 2 timer.

Denne Scandomestic opvaskemaskine er dog ret miljøvenlig, da den er mærket med A+ og har et lille vandforbrug på kun 10 L vand pr. cyklus. Dog har den relativt højt lydniveau på 52 db, hvilket er meget højere end lydsvage maskiner, der har helt ned til 42 db.

Candy opvaskemaskine
Opvaskemaskine fra Candy

Candy CDP 4609 har mange flere funktioner end Scandomestic SFO 4500, og du kan vælge imellem 5 programmer med 4 forskellige temperaturer samt udskudt start i op til 9 timer. Der er også et Quick program, der kun tager 24 minutter.

Den øverste kurv er justerbar, og tallerkenrækken nederst kan også tages ud, så du har mulighed for at justere vaskemaskine, så den passer til de gryder, skåle, tallerkner og bestik, som skal vaskes.

Candy CDP 4609 er ikke så stille med et lydniveau på 54 db. Den er mærket i energiklasse A, hvilket er et relativt høj energiforbrug blandt moderne opvaskemaskiner. Den bruger 13 L vand pr cyklus, hvilket også er relativt højt. Det er derfor ikke en særlig energieffektiv opvaskemaskine.

Den måler 850x450x580 mm, og der er plads til 9 kuverter.

Du får mange flere programmer, hvis du vælger en Candy 4609, men Scandomestic SFO 3500 har en bedre energimærkning og bruger mindre vand.

Stort udvalg af smalle opvaskemaskiner under 3.500 kr.

Bosch smal opvaskemaskine
Smal opvaskemaskine fra Bosch

Vil du betale lidt mere for en opvaskemaskine, så får du et lavere lydniveau og et mindre vandforbrug. Der er et meget stort udvalg af smalle opvaskemaskiner under 3.500 kr., og her er mange kendte fabrikater såsom Bosch, Siemens og Zanussi.

Bosch og Siemens er fra samme producent BSH hvidevarer, og deres maskiner produceres på samme fabrik og er teknisk helt ens. Opvaskemaskiner fra disse to mærker klarer sig som regel bedre end gennemsnittet i Tænks test. De har et lavt energiforbrug og både vasker og tørrer godt.

I mellemprisklassen finder du f.eks. de følgende gode opvaskemaskiner fra Bosch og Siemens:

Bosch SPU53E02SK og Bosch SPU40E12SK ligner meget hinanden, og har de følgende ens funktioner:

 • Måler 815 x 448 x 573 mm og har plads til 9 kuverter
 • Energiklasse A+ og bruger 9 L vand pr. cyklus
 • Et relativt stille lydniveau: 48 dB
 • Ekstra skånsom ved skrøbelige glas.
 • Børnesikring, så børn ikke kan åbne maskinen mens den er igang
 • AquaStop, der er en sikkerhedsfunktion, der ved malfunktion stopper maskinen, så du ikke får vandskader.

De adskiller sig ved at Bosch SPU53E02SK har regulerbare kurve, og den har 5 programmer med 4 forskellige temperaturer. Bosch SPU40E12SK har 4 programmer med 3 forskellige temperaturer og normale kurve.

Siemens SR44E201SK minder meget om de to nævnte Bosch vaskemaskiner, men den har et højere støjniveau på 52 dB og den bruger 11 L vand pr. opvaskecyklus. Den har ligesom Bosch SPU40E12SK 4 programmer med 3 forskellige temperaturer.

Af de tre nævnte maskiner får du derfor mest for pengene, hvis du vælger Bosch SPU53E02SK, der har flest programmer og de justerbare kurve.

Smalle opvaskemaskiner i den dyre ende over 3.500 kr.

Bosch lydsvage opvaskemaskine
Bosch SilencePlus på kun 44 dB

Lydniveauet er blandt de faktorer, som påvirker prisen mest for opvaskemaskiner, og betaler du over 3.500 kr. kan du få meget stille opvaskemaskiner, der har et lydniveau på kun 44 db.

Ifølge forbrugermagasinet Tænk, er langt de fleste produkter fra Bosch og Siemens teknisk set helt identiske, men alligevel betaler du ofte forskellig pris for dem.

Ser man på specifikationerne for Bosch SPU58M08SK til 4.800 kr. i denne webshop  og Siemens SR45M880SK til 3.900 kr. i den samme webshop  til er der ingen forskel på deres specifikationer:

 • Begge har det samme lave lydniveau på kun 44db, det gode fleksible VarioFlex kurvesystem samt VarioBestikkurv. De har begge 5 programmer, og tidsforvalg mellem 1-24 timer. Begge har både AquaStop, børnesikring, og har en front af rustfrit stål.
 • Det eneste, der adskiller sig imellem de to maskiner er deres betjeningspanel, som er tilpasset udseendet for henholdvis Bosch og Siemens.

Du får således den samme maskine teknisk set for 900 kr. mindre ved at vælge Siemens Siemens SR45M880SK i forhold til Bosch SPU58M08SK.

Hvilken smal opvaskemaskine er det bedste køb?

opvaskemaskine fra Candy
candy opvaskemaskine

Alle de nævnte smalle opvaskemaskiner er gode opvaskemaskiner, som vil give dig en stor lettelse i hverdagen. Den største forskel imellem de billige og de dyre smalle opvaskemaskiner er, at de billige larmer mere end de dyre.

De helt billige smalle opvaskemaskiner fra Candy og Scandomestic er udmærkede opvaskemaskiner, men de har et støjniveau på henholdsvis 54 db og 52 db. Det er meget mere end de dyrere maskiner Bosch SPU58M08SK og Siemens SR45M880SK, som har et støjniveau på kun 44 db.

Derudover har de dyre maskiner lidt flere programmer og funktioner såsom børnesikring, AquaStop og de bruger mindre energi og vand. Ingen af de nævnte maskiner har dog en energimærkning på A+++, som nogle opvaskemaskiner har, men når højest op på A+.

Du betaler også lidt ekstra for opvaskemaskiner med en front i rustfrit stål i forhold til en hvid front. Rustfrit stål er dyrere, mere holdbart, og det ser også flottere ud.

Du får rigtig meget for pengene, hvis du vælger Candy CDP 4609 koster kun ca. 2.115 kr. kr. inkl. levering, som har mange programmer at vælge imellem.

Vil du gerne have den mest lydløse opvaskemaskine, så skal du vælge Siemens SR45M880SK til 3.900 kr.inkl. levering.

Skriv en kommentar